Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland2206.06.20193

6887-2019 (11 03 02)

Fastigheter som inte är anslutna till avfallstransporten i områden med av kommunen ordnad transport

Sammandrag:

För Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland föreslås att den antecknar stadsmiljösektorns verksamhetsplan, det vill säga det strategiska avtalet med tillhörande budget och ekonomiplan för åren 2020€2023 för kännedom.

Sfan § 22

Enligt 41 § i avfallslagen (646/2011) ska fastighetsinnehavaren överlämna avfall som kommunen enligt 32 § ansvarar för till den fastighetsvisa avfallstransport som ordnats i området. I enlighet med 13 § i avfallshanteringsbestämmelserna ska alla fastigheter som omfattas av den fastighetsvisa avfallstransporten ha ett avfallskärl för brännbart avfall till förfogande och som töms minst så ofta som anges i avfallshanteringsbestämmelserna.

Kommunens avfallshanteringsmyndighet ska följa upp fastigheternas anslutning till den avfallshantering som kommunerna anordnar samt ordnandet av fastighetsvis avfallstransport. Om det vid uppföljningen observeras försummelser som måste åtgärdas, hör nödvändiga tillsynsåtgärder, såsom användningen av förvaltningstvång, till tillsynsmyndigheternas uppgifter.

Allmänna tillsynsmyndigheter är enligt 24 § i avfallslagen närings-, trafik- och miljöcentralen samt kommunens miljövårdsmyndighet. Tillsynsmyndigheterna har tillsyn över att denna lag och de bestämmelser som utfärdats och de föreskrifter som meddelats med stöd av den följs. Tillsynen hör vanligtvis till uppgifterna för kommunens miljövårdsmyndighet i de fall verksamhet som är mål för tillsynen huvudsakligen eller helt sker inom verksamhetsområdet för miljövårdsmyndigheten i fråga (till exempel inom en kommun).

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har till avfallshanteringsnämnden inlämnat uppgifter om sådana fastigheter i området för den av kommunen ordnade fastighetsvisa avfallstransporten som inte har anslutit sig till den av kommunen ordnade fastighetsvisa avfallstransporten. Uppgifterna gäller transport av fast avfall. antalet fastigheter enligt kommun har sammanställts i tabellen nedan.

Tabell 1. En kommunspecifik sammanställning över fastigheter som inte har anslutit sig till den av kommunen ordnade fastighetsvisa avfallstransporten (situationen 8.5.2019).

 Kimitoön 27
 Masku 2
 Virmo 29
 Nådendal 1
 Nousis 21
 Pargas skärgård (Nagu, Korpo, Houtskär) 60
 Reso 6
 Vahto i Rusko10  

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagAvfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland beslutar överlämna uppgifterna om fastigheter som inte är anslutna till den fastighetsvisa avfallstransporten till kommunernas miljövårdsmyndigheter för tillsyn.  

BeslutFörslaget godkändes.

Ärenden introducerades av Satu Ojala som var tillsynsdirektörens suppleant.

Sändlista

åtgOjala Satu