Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland7404.12.20187

11158-2017 (032)

Åbo förvaltningsdomstols beslut om överklagande gällande avfallstaxan år 2018

Sammandrag: -

Sfan § 74

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 27.11.2018:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har 31.11.2018 fattat beslut om den avfallstaxa som trädde i kraft från början av år 2018. Lundo kommun överklagade beslutet till Åbo förvaltningsdomstol som har förkastat besväret. Förvaltningsdomstolens beslut ingår som tilläggsmaterial.

Lundo kommun har i sitt besvär krävt att beslutet gällande taxan i första hand ska hävas till den del man har beslutat debitera en grundavgift för avfallshanteringen. Om grundavgiften förblir ikraft har man krävt att beslutet i andra hand ska hävas till den del man har beslutat debitera en grundavgift för obebodda fastigheter.

Motiveringar till förvaltningsdomstolens beslut

Åbo förvaltningsdomstol har i sitt beslut ansett att avfallshanteringsnämndens beslut i ärendet inte är lagstridigt och att det därmed inte föreligger något skäl att ändra beslutet.

Som motiveringar har förvaltningsdomstolen framlagt bland annat följande:

Förvaltningsdomstolen har i sitt beslut per den 12 december 2017 gällande taxan för år 2017 ansett att avfallshanteringsnämnden har kunnat besluta om att införa en grundavgift. Det föreligger inget skäl att på annat sätt bedöma lagligheten för faktureringen av den grundavgift som ingår i taxan för år 2018 i enlighet med de motiveringar som har framlagts i besväret.

Med den avtalstaxa detta gäller har grunderna för avfallsavgiften ändrats jämfört med den tidigare taxan så, att grundavgiften har införts även för obebodda egnahemshus och småfastigheter. Förvaltningsdomstolen har konstaterat att kommunens avfallshanteringssystem kontinuerligt ska vara berett på att ta emot avfall om situationen för en obebodd och beboelig fastighet ändras. Förvaltningsdomstolen påminner om att en etablerad synpunkt inom rättspraxis vad gäller fritidsfastigheter är att den fastighetsägare som utnyttjar fastigheten för fritidsboende och på vars fastighet därmed kan uppstå avfall är skyldig att delta i investerings- och underhållskostnaderna för den serviceutrustning som grundas för kommunens avfallshantering och som tillhandahåller tjänsten för fastigheten.

I taxan har inte separat specificerats obebodda lägenheter vad gäller andra typer av bostadsfastigheter (fler än fyra lägenheter), vilket betyder att man redan tidigare har betalat avfallshanteringens grundavgift för dessa. Inte heller grundavgiften för fritidsbostäder är beroende av användningsgraden. Avfallshanteringens grundavgift gällande obebodda egnahemshus och småhusfastigheter jämnar ut behandlingen av olika bostadsfastigheter.

Avfallshanteringens grundavgift enligt taxan för obebodda egnahemshus och småhus är lika stor som grundavgiften för fritidsbostäder och klart lägre än för bebodda egnahemshus och småhus av samma storlek, vilket betyder att avgiften till sitt belopp kan anses skälig.

Tilläggsmaterial 1Åbo förvaltningsdomstols beslut 21.11.2018

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen

FörslagAvfallshanteringsnämnden beslutar att anteckna Åbo förvaltningsdomstols beslut för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.