Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland7104.12.20184

14244-2018 (11 03 02)

Avfallsmängder transporterade i avtalsbaserade avfallstransporter år 2017

Sammandrag:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd ska tillämpa en fastighetsvis avfallstransport för att genomföra anordnandet av avfallsservice inom det avtalsbaserade området för avfallstransport. Enligt den information som avfallstransportörerna har meddelat transporterades år 2017 53 524,03 ton brännbart avfall till mottagningsplatser anvisade av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och 8,12 ton till andra mottagningsplatser. Förarna har meddelat att de har transporterat 47 310,99 m3 slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar till mottagningsplatser anvisade av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och 2 113 m3 till andra mottagningsplatser. Mängden mottaget avfall från området för Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s avtalsbaserade område för avfallstransporter är större än den mängd avfall som transportörerna har meddelat avfallshanteringsmyndigheterna. Alla transportörer har inte meddelat mängden transporterat avfall.

Sfan § 71

Planerare Pirjo Rinne 29.11.2018:

I enlighet med 39 § i avfallslagen (646/2011) ska avfallstransportören årligen lämna uppgifter till den kommunala avfallshanteringsmyndigheten om vilka fastigheter avfall har avhämtats på och om antalet sopkärlstömningar per fastighet och avfallsslag. Kommunens avfallshanteringsmyndighet kan begära att uppgifterna inlämnas kvartalsvis om detta är nödvändigt för att kunna följa upp verksamheten. Transportören ska dessutom årligen inlämna en sammanfattning över avfallsmängden och leveransplatserna per fastighet.

I enlighet med 35 § i avfallslagen och 35 § i Sydvästra Finlands avfallshanteringsföreskrifter ska avfall som omfattas av det kommunala avfallshanteringsansvaret transporteras för behandling till den mottagningsplats Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har anvisat.

I enlighet med 37 § i avfallslagen ska kommunen avfallshanteringsmyndighet följa upp och övervaka att kraven gällande avfallstransport som fastighetsinnehavaren ordnar uppfylls.

Enligt de uppgifter som avfallshanteringsnämnden erhållit år 2017 verkar 50 avfallstransportörer inom området för avtalsbaserad avfallstransport och dessa har transporterat avfall fastighetsvis. Av dessa har 45 inlämnat uppgifter till avfallshanteringsmyndigheterna om transporterade avfallsmängder enligt avfallsslag och leveransplats. Alla uppgifter har inte fåtts trots avfallshanteringsmyndighetens begäran NTM-centralen i Sydvästra Finlands tillsynsverksamhet.

Transportören har i regel transporterat avfall till de mottagningsplatser som Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har anvisat, men det har även förekommit så kallad förbitransport av avfall till andra mottagningsplatser. Brännbart avfall har transporterats, utöver Sydvästra Avfallsservice Ab:s avfallscentraler i Korvenmäki och Topinoja, till en annan mottagningsplats och bioavfall till två mottagningsplatser. Slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar har transporterats till Gasums anläggning i Åbo, till centralreningsverket i Salo, till reningsverket i Pargas stad, reningsverket i Kyrö i Pöytis och dessutom till 11 andra mottagningsplatser. Nedan finns en sammanfattning över de avfallsmängder transportörerna har meddelat och som har transporterats till mottagningsplatser anvisade av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och produktionssammanslutningarnas mottagningsplatser samt andra mottagningsplatser. Från sammanfattningen saknas uppgifterna från två företag som transporterar fast avfall och tre företag som transporterar slam.

Avfallsslag

Av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab

anvisade

mottagningsplatser

(fast avfall

ton, slam

m3) *

Producentsammanslutningens

mottagningsplatser

(ton) *

Producentsammanslutningens

och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s

mottagningsplatser

(ton) *

Andra

mottagningsplatser

(fast avfall

ton; slam

m3) *

Brännbart avfall53 524,03  8,12
Bioavfall5 449,14  8,04
Glasförpackningar 1 108,14  
Metall  877,04 
Kartongförpackningar  2 931,62  
Plastförpackningar  50,45  
Slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar47 310,99  2 113

*Från de avfallsmängder som transportörerna har meddelat saknas uppgifterna för en medelstor avfallstransportör och ett mindre företag.

Tabell 1: Avfallsmängder som avfallstransportörerna har meddelat att de har transporterat till mottagningsplatserna år 2017.

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har år 2017 inlämnat uppgifter till avfallshanteringsmyndigheten om de mottagna avfallsmängderna inom den avtalsbaserade avfallstransporterna. De mängder som transportörerna har angett är mindre än de mängder som Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har tagit emot. I materialet saknas uppgifterna från två avfallstransportörer.

Avfallsslag

Av transportörerna

meddelade avfallsmängder

som har transporterats till

 Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s mottagningsplatser

(ton) *

Av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab

mottagna

avfallsmängder inom

den avtalsbaserade

avfallstransporten (ton)

Av transportörerna

meddelade andel av avfall

av det avfall som

har transporterats

till Sydvästra Finlands 

Avfallsservice Ab

Brännbart avfall53 524,0367 023,1480 %
Bioavfall5 449,146 335,286 %

*Från de avfallsmängder som transportörerna har meddelat saknas uppgifterna för en medelstor avfallstransportör och ett mindre företag.

Tabell 2: De avfallsmängder som transportörerna har meddelat att de har transporterat till de av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab anvisade mottagningsplatserna år 2017 och de avfallsmängder som Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har tagit emot.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna ärendena för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.