BESKRIVNING AV AVFALLSHANTERINGENS SERVICENIVÅ INOM SYDVÄSTRA FINLANDS AVFALLSSERVICE AB:S VERKSAMHETSOMRÅDE (november 2018)

 

AVFALLSSERVICE

 

BESKRIVNING AV DEN SERVICE SOM TÄCKS MED AVGIFTER ENLIGT TAXAN

 

Avfallstransport

Den ordnade avfallstransporten genomförs på det sätt avfallshanteringsnämnden har bestämt, antingen som av kommunen anordnad avfallstransport eller av fastighetsinnehavaren anordnad avfallstransport. Avfallshanteringsnämnden följer upp att de villkor i avfallslagen som hör samman med transportsystemet uppfylls.

 

I kommuner med av kommunen anordnad avfallstransport ansluter sig fastigheterna till insamlingen genom att kontakta Sydvästra Finlands Avfallsservice.

 

I följande kommuner finns av kommunen anordnad avfallstransport: Kimitoön, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pargas (skärgården), Reso och Rusko (Vahto).

 

På Kimitoön (på huvudön och de öar som transportfordonen når med bro eller färja) sköter kommunen dessutom insamling och transport av avloppsslam från sådana avloppsreningssystem som inte är anslutna till avloppsnätet.

 

Den av kommunen anordnade avfallstransporten genomförs antingen som fastighetsvis transport eller som områdesvis insamling (områdena har fastställts i avfallshanteringsföreskrifterna).

 

Sydvästra Finlands Avfallsservice sköter om kundtjänsten för den av kommunen anordnade fastighetsvisa insamlingen på servicenumret 0200 47470, via e-tjänsten på adressen www.lsjh.fi och via e-postadressen asiakaspalvelu@lsjh.fi

 

 

Fastighetsvis avfallsinsamling

Inom den fastighetsvisa avfallsinsamlingen anskaffar fastigheterna egna avfallskärl eller ansluter sig som användare av ett gemensamt avfallskärl.

 

Olika avfallsslag insamlas direkt från fastigheten i enlighet med avfallshanteringsföreskrifterna. Beroende på område och antalet bostäder är separat insamlat avfall brännbart avfall, bioavfall, metallavfall samt glas-, kartong- och plastförpackningar. Fastighetsinnehavaren kan välja lämpligt tömningsintervall inom de gränser som har fastställts i avfallshanteringsföreskrifterna.

Områdesvis insamling av brännbart avfall

Sydvästra Finlands Avfallsservice upprätthåller områdesvisa insamlingspunkter för brännbart avfall för de fastigheter som inte har möjlighet att ansluta sig till den fastighetsvisa insamlingen. Områdesvisa insamlingspunkter upprätthålls i Pargas, Nådendal och på Kimitoön på de områden som har fastställts i avfallshanteringsföreskrifterna.

Nätverket för återvinningspunkter

Inom sitt verksamhetsområde upprätthåller Sydvästra Finlands Avfallsservice ett nätverk av återvinningspunkter som kompletterar ekopunktsnätverket Rinki. Vid återvinningspunkterna tas emot glasförpackningar som har sorterats enligt producentsammanslutningarnas anvisningar samt papper i samarbete med producentsammanslutningen för papper. Återvinningspunkterna finns huvudsakligen i glesbebyggda områden som inte omfattas av ekopunktsnätverket Rinki. En förteckning över de kompletterande återvinningspunkterna som Sydvästra Finlands Avfallsservice upprätthåller finns på adressen www.kierratys.info .

Avfallsstationstjänster

Avfallscentraler

Heltäckande avfallsmottagningstjänster.

Heltäckande öppettider på avfallscentralerna.

Vid Topinoja och Korvenmäki avfallscentraler även tjänster för avfallstransportföretag.

Alla kommuner inom Sydvästra Finlands Avfallsservice område utgör serviceområde.

 

Topinoja avfallscentral, Långholmsgatan 7, 20380 Åbo.

 

Korvenmäki avfallscentral, Helsingintie 541, 24100 Salo.

 

Isosuo avfallscentral, Isosuontie 137, 21220 Reso.

 

Rauhala avfallscentral, Sydmovägen 173, 21600 Pargas.

 

Sorteringsstationer

Heltäckande avfallsmottagningstjänster för små avfallspartier.

Heltäckande öppettider på sorteringsstationerna.

Alla kommuner inom Sydvästra Finlands Avfallsservice område utgör serviceområde.

 

Pemar sorteringsstation, Muurassuontie 4 (Rivonmäki), 21530 Pemar.

 

Auranmaa sorteringsstation, Aurantie 518, 21380 Aura.

 

Kimitoöns sorteringsstation, Storkärrsvägen (Genböle), 25780 Dragsfjärd.

 

Bjärnå sorteringsstation, Katajarannantie 7, 25550 Bjärnå.

 

Yläne sorteringsstation, Oripääntie 169, 21900 Pöytis.

 

Korpo sorteringsstation, Strömmavägen 12, 21710 Korpo.

 

Houtskärs sorteringsstation, Näsbyvägen 86, 21760 Houtskär.

 

Mörttilä sorteringsstation, Utö.

 

Siira – sorteringsstationen på hjul

Kompletterar sorteringsstationstjänsterna. Bilarna åker runt och samlar in avfall enligt tidtabellen i april–oktober.

 

Pop up-sorteringsstationen

Kompletterar sorteringsstationstjänsterna, tar rådgivningen nära kunderna. Pop up-sorteringsstationen åker runt och samlar in elapparater, farligt avfall och vissa andra enskilda avfallspartier enligt tidtabellen i februari–december.

 

Mottagning av trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall tas emot vid Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s avfallscentraler och sorteringsstationer året runt.

 

Från och med 1.1.2019 tas tidigare avgiftsbelagt krattavfall avgiftsfritt emot året runt.

Mottagning av farligt avfall

Farligt avfall tas emot vid Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s avfallscentraler och sorteringsstationer året runt. Det är gratis för hushåll att ta med upp till 50 kg/liter farligt avfall till stationerna. Farligt avfall från företag och jordbruk tas emot på avfallscentralerna och sorteringsstationerna enligt prislistan.

 

Mottagningsplatser för farligt avfall är även (i samarbete med Sydvästra Finlands Avfallsservice):

 

Tramel Oy

Asianajajankatu 2-4, S:t Karins

 

Återvinningscentral Kisälli

Teollisuuskuja 2 A, Lundo

 

Reso Ekotorg

Purokatu 10, Reso

 

Åbo Ekotorg

Rieskalähdevägen 74, Åbo

 

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy

Karvataskugatan 1, Åbo

 

Ambulerande kommunvisa insamlingar av farligt avfall i samband med Siira och Pop up-sorteringsstationen i kommunerna inom Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s område i februari–december.

 

Avfallsinsamling i skärgården under sommarsäsongen.

 

Läkemedelsavfall tas emot på apoteken i området.

 

 

Mottagning av bygg- och rivningsavfall (renoveringsavfall, renoveringar på egen hand)

Avfallscentraler ja sorteringsstationer.

Avfallsinsamling i skärgården under sommarsäsongen (renoveringssäck).

Avfallsavgifter och fakturering

Kostnaderna för avfallshanteringen täcks huvudsakligen med avgifter enlig taxor som avfallshanteringsnämnden har fastställt.

 

Grundavgiften täcker de vid användningstillfället avgiftsfria tjänsterna, till exempel upprätthållandet av sorteringsstationernas verksamhet, kompletterande insamlingspunkter, separata insamlingar, insamlingar av farligt avfall och rådgivningstjänsterna. Grundavgiften täcker även kostnaderna för avfallshanteringsmyndighetens verksamhet.

 

Sydvästra Finlands Avfallsservice sköter om faktureringen av avfallsavgifter i enlighet med de taxor avfallshanteringsnämnden har godkänt:

-Grundavgift à av alla fastigheter en gång om året

-Årsavgift för områdesvis insamling à av fastigheter som omfattas av den områdesvisa insamlingen. Faktureringsperiod: en gång om året

-Tömningsavgift för avfallskärl (=transport- och hanteringsavgift)à av de fastigheter som omfattas av den av kommunen anordnade avfallstransporten. Faktureringsperiod: 1–12 ggr/år

-Transport- och hanteringsavgift för slamà av de fastigheter som omfattas av den av kommunen anordnade slamtransporten. Faktureringsperiod: månatligen efter servicehändelsen

-Hanteringsavgift för slam (från och med 1.4.2019)  av de transportföretag som transporterar slam som omfattas av kommunens avfallshanteringsansvar vid avfallstransporter som har anordnats av fastighetsinnehavaren. Entreprenören debiterar sin kunder en hanteringsavgift enligt taxan.

-Tilläggsavgifter enligt taxanà av de fastigheter som har utnyttjat avfallshanteringstjänster som omfattas av tilläggsavgifterna. Faktureringsperiod: månatligen efter servicehändelsen

-Avfallsavgifter och fakturering för avfallsmottagning

oMottagningsavgifterna för små avfallspartier grundar sig på kubik-/styckepris enligt avfallsslag. Minimipris debiteras för alla avfallsbelagda avfallsslag. Kontant/kort-betalning. Faktureringsperiod: två gånger per månad efter servicehändelsen.

oMottagning av stora avfallspartier endast vid avfallscentralerna. Viktbaserade avfallsavgifter. På priserna tillkommer en vägningsspecifik serviceavgift. Faktureringsperiod: två gånger per månad efter servicehändelsen.

 

Transport och mottagning av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar

I kommuner där fastighetsinnehavaren har anordnat transport av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar avtalar fastigheterna om slamtömning enligt avfallshanteringsföreskrifterna genom att kontakta en slamtömningsentreprenör. Entreprenören transporterar slammet till en av Sydvästra Finlands Avfallservice anvisad mottagningsplats.

 

I kommuner där kommunen har anordnat transport av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar avtalar fastigheterna om slamtömning enligt avfallshanteringsföreskrifterna genom att kontakta Sydvästra Finlands Avfallsservice. För närvarande finns av kommunen anordnad transport på Kimitoön (på huvudön och de öar som transportfordonen når med bro eller färja).

 

Sydvästra Finlands Avfallsservice sköter om kundtjänsten för den av kommunen anordnade fastighetsvisa slaminsamlingen på servicenumret 0200 47470, via e-tjänsten på adressen www.lsjh.fi och via e-postadressen asiakaspalvelu@lsjh.fi

 

 

Avfall från anknutna enheter (ägarkommunernas inrättningar och enheter)

Utöver samhällsavfall tar Sydvästra Finlands Avfallsservice från anknutna enheter emot bland annat farligt avfall, specialavfall och förorenade massor som uppstår vid jordförbättringsentreprenader.

Kundregister

Sydvästra Finlands Avfallsservice upprätthåller följande kundregister:

-grundavgiftsregister

-kund- och transportregister för av kommunen anordnad fastighetsvis insamling

-kund- och transportregister för av kommunen anordnad slaminsamling

-kundregister för avfallsmottagning

 

Information och rådgivning

Invånarna kan få rådgivning per telefon (servicenummer 0200 47470), via e-post, webbplatsen www.lsjh.fi, olika material på evenemang och rådgivningstillfällen och via temakampanjer. Teman för rådgivningen är hållbar konsumtion och att förebygga uppkomsten av avfall, sorterings- och komposteringsanvisningar samt kännedom om servicepunkterna. Man informerar även om servicepunkterna och evenemangen via sociala medier, kommun- och pressmeddelanden samt tidnings- och katalogannonser.

 

Invånartidningen För morgondagen delas ut till alla hushåll i verksamhetsområdet. Tidningen innehåller sorteringsanvisningar och information om mottagningspunkter för avfall och om ambulerande insamlingar, aktuella avfallsfrågor samt artiklar om bakgrund och motiverande artiklar.

 

Som ny tjänst utdelas år 2019 en väggkalender till alla hushåll i verksamhetsområdet. Kalendern innehåller avfallshanteringstips, sorteringsanvisningar, kontaktuppgifter till mottagningspunkter och tidtabellerna för de ambulerande insamlingarna. I kalendern finns även information om evenemang och jippon som Sydvästra Finlands Avfallsservice deltar i.

 

Sorteringsguider tillverkas för olika behov inom avfallshanteringen och de publiceras på både finska och svenska. Dessutom produceras allmänna illustrerade guider på områdets huvudspråk. Sorteringsguider erbjuds avgiftsfritt till fastigheter och organisationer. För fastigheter tillverkas även sorteringsdekaler och -tavlor.

 

Sydvästra Finlands Avfallsservice upprätthåller besökscentret Kahmari, som är en rådgivningslokal och en inlärningsmiljö för invånarna i verksamhetsområdet. I besökscentret anordnas avgiftsfri och skräddarsydd utbildning i avfallshanteringsfrågor och miljörådgivning för olika slags grupper. Besökarna får en chans att lära sig nytt om naturresurser, materialens värde samt om hur viktigt det är att man återvinner och sorterar. I Kahmari kan invånarna bekanta sig med avfallshantering och sortering genom att göra och testa själv.

 

Rådgivarna ger invånarna information på olika tillställningar, till exempel kommunevenemang, organisationernas egna tillställningar och i skolor. Grundskoleleverna erbjuds två rådgivningsgånger som täcker hela verksamhetsområdet, en gång i lågstadiet och en gång i högstadiet. Rådgivningsmaterial och -metoder lånas även ut till bland annat utbildare.

 

Offentliga aktörer erbjuds sakkunnighjälp och material för att anordna avfallshantering och personalinformation. Dessutom utbildas personalen i att sortera och arbeta för att förebygga uppkomsten av avfall.

 

Avfallshanteringsmyndighetens

tjänster

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd fungerar inom samarbetsområdet för Sydvästra Finlands avfallshantering i enlighet med avfallslagen som kommunens avfallshanteringsmyndighet.

 

Avfallshanteringsnämnden sköter om de uppgifter som har fastställts för avfallshanteringsmyndigheten i avfallslagen samt de uppgifter som fastställts i instruktionerna. Avfallshanteringsmyndighetens uppgifter är bland annat:

-att ange kommunens allmänna avfallshanteringsföreskrifter och fatta avvikelsebeslut i anslutning till dessa

-att godkänna avfallstaxorna

-att fastställa avfallsavgifter och behandla påminnelser i anslutning till avfallsavgifter

-att fatta beslut om avfallstransportsystem och att följa upp avfallstransporterna

-att upprätthålla ett avfallstransportregister

-att bereda ett avfallshanteringspolitiskt program

 

Tillsyn över avfallshanteringen

Som allmänna tillsynsmyndigheter i enlighet med avfallslagen fungerar miljöskyddsmyndigheterna i samarbetsområdets kommuner samt NTM-centralen i Sydvästra Finland.

 

AVFALLSSERVICE

 

BESKRIVNING AV DEN SERVICE SOM TÄCKS MED INTÄKTER FRÅN AFFÄRSMÄSSIG VERKSAMHET

 

Insamling och transport av stora avfallsföremål, annan hämtningstjänst

Hämtningstjänst

Hämtningstjänsten fungerar utgående från kundens beställning. Med paketbil kan stora avfallsföremål och annat förpackat avfall kan avhämtas hos kunden från fastigheter på fastlandet. Farligt avfall transporteras inte med hämtningstjänsten.

 

Talkoflak

Kunden kan beställa ett talkoflak till fastigheter på fastlandet eller Houtskärs, Korpos och Nagus huvudöar. I alla kommuner finns tillgång till ett flak utan fack, i vilket man kan lägga stora mängder av samma avfallsslag, till exempel trädgårdsavfall. Med undantag för Pargas skärgård finns även tillgång till ett flak med tre fack, där kunden kan sortera sitt avfall i tre avfallsslag.

 

Insamling av skrotbåtar i skärgården

Kunden kan i maj–juli beställa avhämtning av en onödig skrotbåt inom Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s skärgårdsområde. Onödiga båtar som har markerats med en av Sydvästra Finlands Avfallservice skickad dekal avhämtas i augusti–oktober från den plats kunden har angett (öns strand) av Håll Skärgården Ren Ab:s Roope och transporteras för hantering.