Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland6522.11.20184

3283-2017 (231)

Åbo förvaltningsdomstols beslut om besvär gällande avfallstransportsystemet

Sammandrag: -

Sfan § 65

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 13.11.2018:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har 23.5.2017 fattat beslut om transport av fast avfall i fastighetsinnehavarens transportsystem. Besvär gällande nämndens beslut lämnades till Åbo förvaltningsdomstol som genom sitt beslut har hävt nämndens beslut och återfört ärendet för ny behandling. Förvaltningsdomstolens beslut ingår som tilläggsmaterial.

Motiveringar till förvaltningsdomstolens beslut

Åbo förvaltningsdomstol har i sitt beslut ansett att utredningarna som genomförts i ärendet inte visar att förutsättningarna i 37 § i avfallslagen uppfylls inom hela granskningsområdet och att det sålunda inte finns förutsättningar för valet av avfallstransport som organiseras av fastighetsinnehavaren. Beslutet om transportsystem kan inte basera sig på kommunernas bedömning av hur det avtalsbaserade avfallstransportsystemet fungerar eller på vad i övrigt är kommunens ställningstagande i valet av avfallstransportsystem.

Trots att det enligt utredningarna i princip finns tillgång till transporttjänster inom hela området verkar i praktiken emellertid endast en transportföretagare i vissa områden. Detta kan enligt förvaltningsdomstolens uppfattning inte betraktas som en positiv omständighet för privathushållen eftersom det ger transportföretagaren möjlighet att bestämma priset för tjänsten.

Prisen på transporttjänster har varierat tämligen kraftigt inom området för den avtalsbaserade avfallstransporten och dessutom är prisen för den avtalsbaserade transporten högre än priserna för transporten som kommunen ordnar. Utgående från utredningen har det enligt förvaltningsdomstolen inte varit möjligt att säkerställa att det inom hela området tillhandahålls transporttjänster för avfall på skäliga och icke-diskriminerande villkor.

Eftersom ett stort antal fastigheter står utanför det avtalsbaserade transportsystemet är risken att avfallet hanteras okontrollerat eller dumpas i miljön. 

Förvaltningsdomstolen har konstaterat att upprätthållandet av två olika transportsystem försvårar främjandet av den regionala utvecklingen av avfallshanteringen och det regionala avfallshanteringssamarbetet. Avfallstransport som ordnas av fastighetens innehavare kan inte anses främja avfallshanteringens allmänna funktionsduglighet i kommunen eller stöda den regionala utvecklingen av avfallshanteringen.

Dessutom konstaterar förvaltningsdomstolen att bristerna i övervakningen ger upphov till en ojämlik situation mellan både kommuninvånarna och transportföretagen eftersom myndigheterna inte effektivt kan ingripa i förfaranden som strider mot avfallslagen.

Tilläggsmaterial 1Åbo förvaltningsdomstols beslut 7.11.2018

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna Åbo förvaltningsdomstols beslut för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.

Havia anmälde att han var jävig och han lämnade mötet den tiden saken behandlades i mötet.