Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland6422.11.20183

12602-2018 (02 05 00)

Presentation av bakgrunden till avfallstaxan 2019

Sammandrag:

Kommunen ska ta ut avgifter för den avfallshantering de ansvarar för som kan täcka kostnaderna för utförandet av uppgifterna. Bestämmelser om grunderna för avfallsavgifterna finns i avfallslagen och i kommunens avfallstaxa som godkänns av avfallshanteringsnämnden. Bakgrunden och grunderna för taxan 2019 som är under beredning presenteras för avfallshanteringsnämnden på mötet.

Sfan § 64

Avfallsserviceombud Satu Ojala 14.11.2018:

Utgångspunkten för beredningen av taxan är den gällande avfallstaxan och utkastet till avfallstaxa från och med 1.1.2019 överensstämmer i huvudsak med den gällande taxan. Ändringarna som har gjorts i grunderna för taxan framgår med rött av det finskspråkiga utkastet.

Ändringen av transportindex har justerats i avgifterna i eurobelopp vilket höjer transportavgifterna med knappt 3 procent. Indexförhöjningen av transportavgiften återspeglar tömningsavgifterna som faktureras av kommuninvånarna i enlighet med kärlets storlek och typen av kärl. Tömningsavgifterna innehåller förutom transportavgiften avgiften för hantering av avfallet i enlighet med avfallsfraktionen som samlas in i kärlet. Hanteringsavgifterna ändras inte.

Dessutom påverkas avgifterna av kommunens nyaste konkurrensutsättningar av transportentreprenörer för slamtransporterna i Vahto och på Kimitoön där avgifterna trots ökningen av transportindex sjunker 1,5 % - 3 %.

Utkastet till taxa finns framlagt 5.11 - 19.11 och då har kommuninvånarna och andra aktörer möjlighet att uttrycka sin åsikt. Det har också meddelats om framläggningen i tidningarna i området. De ställningstaganden som lämnats finns till nämndens förfogande på mötet.

Målet för beredningstidtabellen är att den nya avfallstaxan godkänns så att Sydästra Finlands Avfallsservice Ab utgående från beslutet kan fastställa sin budget för 2019 i december och att taxan kan träda i kraft från och med 2019.

Representanterna för Sydvästra Finlands Avfallsservice kommer till mötet för att presentera bakgrunden och grunderna för förslaget till avfallstaxa för 2019 för nämnden.

Förslaget till avfallstaxa från och med 1.1.2019 färdigställs för att godkännas av nämnden på mötet 4.12.2018.

Avgifterna för mottagning och hantering av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar

Avgifterna för mottagning och hantering av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar som ingår i kommunens avfallshanteringsansvar har hittills saknats i avfallstaxan. Även dessa ska enligt avfallslagen ingå i kommunens avfallstaxa.

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab kommer i fortsättningen att fakturera mottagnings- och hanteringsavgifterna för slam i enlighet med taxan på samma sätt som hanteringsavgifterna för andra avfallssorter som kommunen ansvarar för. Inom områdena för avtalsbaserad transport faktureras mottagnings- och hanteringsavgifterna av transportföretagaren och när det gäller transporter som kommunen ordnar av privathushållen. Mottagningsplatserna fakturerar sina kostnader av Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab.

Mottagnings- och hanteringsavgifterna för slam har beretts i enlighet med riktlinjen i utkastet till taxa som avfallshanteringsnämnden drog upp 12.4.2018 så att avgifterna för mottagning och hantering av slammet är desamma inom hela området. Det har planerats att de olika arterna av slam i slamavskiljare och slutna slambrunnar beaktas i avgifterna. Avgiften för en kubik slam ur en slamavskiljare uppgår enligt utkastet till 16,32 € och för en kubik slam ur en sluten slambrunn till 11,93 € (moms 0 €). Avgifterna skulle tas i bruk 1.4.2019.

Mottagningsplatserna är i enlighet med avfallshanteringsbestämmelserna de som Sydvästra Finlands Avfallsservice Oy anvisar. I praktiken är det områdets avloppsreningsverk som tar emot slammet.

Salos stadsstyrelse är missnöjd med avfallshanteringsnämndens beslut av 12.4.2018 gällande principerna för beredningen av taxan eftersom den så kallade jämna taxan innebär en betydlig ökning av de slamtömningsavgifter som fastighetsinnehavarna betalar i området kring Salo. Mottagnings- och hanteringsavgiften som gäller 2018 i Salo är 8,82 € för en kubik slam ur en slamavskiljare och 4,24 € för en kubik slam ur en sluten slambrunn. Salos stadsstyrelse har 7.5.2018 lämnat ett ställningstagande till avfallshanteringsnämnden i vilket staden förutsätter att de enskilda mottagningsplatsernas avgifter bevaras i den kommunala avfallstaxan.

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och vattenreningsverket Salon Vesi har hittills inte nått ett avtal om mottagningen av slam till följd av den obesvarade frågan gällande taxan. Av den här anledningen utreds i beredningen även alternativet att enskilda mottagningsplatser tillämpar särskilda mottagnings- och hanteringsavgifter för slam. Om Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och Salon Vesi inte ingår ett avtal om mottagningen av slam är vattenreningsverket Salon Vesi inte längre en mottagningsplats för slam ur slamavskiljare och slambrunnar som omfattas av kommunens avfallshanteringsansvar i enlighet med avfallshanteringsbestämmelserna.

Tilläggsmaterial 1Utkast till avfallstaxa för Sydvästra Finland från och med 1.1.2019

Tilläggsmaterial 2Salos stadsstyrelse 7.5.2018, Ställningstagande gällande hanteringsavgifterna för slam

Tilläggsmaterial 3Ställningstagande av Lundo kommun

Tilläggsmaterial 4Ställningstagande av Pekka Leskinen

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna grunderna för taxan för kännedom.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Ytterligare beslöt nämnden enhälligt av Havias förslag, som var stött av Tammi, att förberedning av avfallstaxa, när det gäller slam från slamavskiljare och slutna brunnar, fortsätts så att i Salo taxan baserar sig på bekostnad som Salon Vesi och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab tillsammans avtalar gällande Salos reningsverk.

Cati Huhta och Jaana Turpeinen från Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab introducerade taxan i början av mötet.