Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland4813.09.20184

7968-2018 (02 06 01)

Undantag från skyldigheten att överlämna avfall till kommunalt anordnad avfallshantering i enlighet med 42 § i avfallslagen

Sammandrag: -

Sfan § 48

Avfallsserviceombud Veli-Matti Suhonen 6.9.2018:

Av avfallshanteringsmyndigheten ansöks om undantagslov enligt 42 § i avfallslagen att få avvika från skyldigheten att överlåta avfall som uppstår på fritidsfastigheten RN:o 529-528-1-275 belägen i Vähä-Ristiluoto i Nådendal till kommunens avfallshanteringssystem. Fastighetens avfallshantering skulle skötas genom att avfall transporteras till avfallshanteringen för den stadigvarande bostaden i Helsingfors. Arrangemanget kan lätt genomföras och passar in i kraven i 42 § i avfallslagen.

I samma ansökningshandling har även förts fram en anmärkning gällande fastighetens avfallsavgift för 2018. Det har fattats ett särskilt beslut om anmärkningen gällande avgiften.

Författningar och bestämmelser som gäller ärendet

Enligt 41 § 1 mom. i avfallslagen ska fastighetsinnehavaren överlämna avfall som uppstår i boendet till den fastighetsvisa avfallstransport som ordnats i området eller till en områdesvis mottagningsplats som kommunen har ordnat.

I 42 § i avfallslagen bestäms under vilka förutsättningar kommunen kan besluta om avvikelse från huvudregeln om ordnande av avfallshantering som kommunen ansvarar för i enlighet med 41 § 1 mom. i avfallslagen.

Undantagsmöjligheten gäller avfall som avses i 32 § 1 mom. 2 och 3 punkten i lagen, det vill säga samhällsavfall som har uppkommit antingen i anslutning till hälso- och socialtjänster (2:a punkten) eller i annan offentlig verksamhet (3:e punkten). Den i lagrummet avsedda möjligheten till avvikelse gäller alltså inte avfall som uppkommer av boendet som till exempel i en fritidsbostad.

Enligt 51 § i Åbos förvaltningsstadga hör avgöranden i undantagsärenden i enlighet med 42 § 1 mom. i avfallslagen till behörighetsområdet för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd.

Tilläggsmaterial 1Ansökan

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att avslå ansökan.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkLounais-Suomen Jätehuolto Oy
partAitio Mirja-Liisa