Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland3526.04.20184

4736-2018 (11 03 02)

Fastigheter som inte är anslutna till avfallshanteringen inom området för avfallstransport som ordnas av kommunen

Sammandrag:

För att utföra sin uppgift med att ordna avfallshantering ska Sydvästra Finlands av-fallshanteringsnämnd följa upp att fastigheterna ansluter sig till den av kommunen ordnade avfallshanteringen. Om uppföljningen visar på behov att ingripa i fastställda försummelser hör de tillsynsåtgärder som behövs i ärendet till tillsynsmyndighetens uppgifter. Övervakningen av anslutningen till den fastighetsvisa avfallstransporten hör till den aktuella kommunens miljöskyddsmyndighet.

Sfan § 35

Vikarierande avfallshanteringsombud Pirjo Rinne 19.4.2018:

Enligt 41 § i avfallslagen (646/2011) är fastighetsinnehavaren eller någon annan avfallsinnehavare skyldig att i enlighet med 32 § överlämna avfall som omfattas av kommunens ansvar till den fastighetsvisa avfallstransport som ordnats i området. Enligt 5 § i Sydvästra Finlands avfallshanteringsbestämmelser ansluter sig fastighetsinnehavaren till den av kommunen ordnade fastighetsvisa avfallstransporten genom att kontakta Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab. Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab ordnar avfallstransport för fastigheten i enlighet med avfallshanteringsbestämmelserna. Enligt 13 § i avfallshanteringsbestämmelserna ska alla fastigheter som omfattas av den fastighetsvisa avfallstransporten ha tillgång till ett avfallskärl avsett för brännbart avfall som åtminstone töms i enlighet med de längsta intervallerna mellan tömningar som ges i 25 § i avfallshanteringsbestämmelserna.

Inom området för vilket kommunen ordnar avfallstransport följer Sydvästra Finlands avfallsservice Ab med att fastigheterna ansluter sig till avfallshanteringen. När bolaget får kännedom om en ny fastighet eller ändrade uppgifter om innehavare skickar bolaget ett meddelande till fastighetsinnehavaren med råd för hur fastighetens avfallshantering ska ordnas. Om fastigheten innehavare inte beställer avfallstransport skickas en uppmaning om att tillse avfallshanteringen. Om fastighetsinnehavaren fortfarande inte ser till att avfallshanteringen sköts, skickar Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab uppgifterna om dessa fastigheter till Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd för uppföljning.

Kommunens avfallshanteringsmyndighet ska i syfte att utföra sin uppgift att ordna avfallshantering övervaka att fastigheternas ansluter sig till den av kommunen ordnade avfallshanteringen och att fastighetsvis avfallstransport ordnas. Om uppföljningen visar på behov att ingripa i fastställda försummelser hör de tillsynsåtgärder som behövs i ärendet, till exempel förvaltningstvång, till tillsynsmyndighetens uppgifter.

Enligt 24 § i avfallslagen är närings-, trafik- och miljöcentralen och den kommunala miljövårdsmyndighet allmänna tillsynsmyndigheter. De övervakar att den här lagen och föreskrifter och bestämmelser som getts med stöd av den följs. Tillsynen hör till kommunens miljöskyddsmyndighet när verksamheten som är föremål för tillsynen i huvudsak eller helt äger rum på miljöskyddsmyndighetens verksamhetsområde (till exempel inom en kommuns område).

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har lämnat uppgifterna till avfallshanteringsnämnden om den av kommunen ordnade fastighetsvisa avfallstransporten från fastigheterna som ligger inom området och som inte har anslutit sig till den av kommunen ordnande avfallstransporten inom området för fastighetsvis avfallstransport. I granskningen ingår endast fast avfall, inte slam. Antalet fastigheter per kommun har samlats i den bifogade tabellen. De fastighetsvisa uppgifterna ingår som tilläggsmaterial.

Tabell 1 Sammanfattning av fastigheterna per kommun som inte har anslutit sig till den av kommunen ordnande fastighetsvisa avfallstransporten.

Kimitoön3
Masku85
Virmo59
Nådendal137
Nousis11
Pargas skärgård (Nagu, Korpo, Houtskär)136
Reså28
Kommundelen Vahto i Rusko31

Tilläggsmaterial 1Fastigheter som inte har anslutit sig till den av kommunen ordnade fastighetsvisa avfallstransporten

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att begära att kommunernas avfallsmyndigheter vidtar tillsynsåtgärder i fråga om de fastigheter som inte har anslutit sig till den av kommunen ordnade avfallstransporten.

BeslutFörslaget godkändes.

Avfallshanteringsombud Satu Ojala föredrog ärendet som vikarie för tillsynsdirektör.

Sändlista

åtgKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu