Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland3426.04.20183

4669-2018 (14.06)

Slamhanteringsläget i Sydvästra Finland och beredning av beslut gällande slamtransportsystem

Sammandrag:

Hanteringen av slam i sydvästra Finland som kommunen ansvarar för har under-sökts i LCA Consultings utredning som färdigställdes i februari 2018 och som läggs fram för avfallshanteringsnämnden. Dessutom har en vattensakkunnig vid Valonia kallats in för att informera nämnden om miljökonsekvenserna av avloppsvattnet i glesbygden och avloppsvattenslammet. Slamtransportläget utgående från rapporte-rade transporter presenteras också för nämnden

Sfan § 34

Avfallshanteringsombud Satu Ojala 18.4.2018:

Bakgrund

Transporter av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar som hör till kommunens avfallshanteringsansvar från fastigheter till mottagningen har i sydvästra Finland fortfarande ordnats som avtalsbaserad avfallstransport i enlighet med avfallslagen från 1993. Avfallshanteringsnämnderna inom verksamhetsområdet beslutade 2013 att ordna avfallstransporterna, inklusive transporterna av slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar, som avfallstransporter som ska ordnas av fastighetsinnehavaren i enlighet med den nuvarande avfallslagen (646/2011). Besluten hävdes emellertid i Högsta förvaltningsdomstolen våren 2016, eftersom Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att förutsättningarna för avfallstransporter som ordnas av fastighetsinnehavaren inte hade motiverats tillräckligt i beslutet.

Enligt avfallslagen kan kommunen besluta att fastighetsvis avfallstransport ordnas i kommunen eller en del av kommunen så att fastighetsinnehavaren avtalar om transporten med en avfallstransportör (fastighetsvis transport) om

  1. avfallstransporttjänster tillhandahålls allomfattande och tillförlitligt samt på skäliga och icke-diskriminerande villkor;
  2. avfallstransporten främjar avfallshanteringens allmänna funktion, stöder utvecklingen av avfallshanteringen i regionen och inte medför fara eller skada för hälsan eller miljön;
  3. konsekvenserna av beslutet bedöms i sin helhet som positiva med särskilt beaktande av effekterna på privathushållens ställning och på företagens och myndigheternas verksamhet.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutade 23.5.2017 på nytt om transportsystemet för områdets avfall så att avfallstransporten i enlighet med 37 § i avfallslagen ordnas som avfallstransport ordnad av fastighetsinnehavaren. I samma beslut lämnades transportsystemet i fråga om slam från slamavskiljare och samlingsbrunnar till ny beredning. Beslutet överklagades till Åbo förvaltningsdomstol, där beslutet fortfarande behandlas.

Ny utredning och material

Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har beställt en slamutredning av LCA Consulting Oy i vilken man bland annat har samlat information om hur slam i slamavskiljare och slambrunnar uppkommer, insamlas och behandlas inom Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab:s verksamhetsområde och vilka andra handlingsmodeller som används runt om i landet för insamling och behandling av slam. Slamutredningen presenteras för nämnden på mötet.

Avloppsvattnet från glesbebyggda områden och avloppsvattenslam har konsekvenser för miljön och för yt- och grundvattnets status. Geografiskt sett hör verksamhetsområdet för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd i sin helhet till Skärgårdshavets avrinningsområde. Sydvästra Finlands åar mynnar ut i den vidsträckta och täta skärgården vars grundhet och långsamma vattenomsättning exponerar den för övergödning. På mötet informerade Valonias vattensakkunnige Jarkko Leka om vilka konsekvenser avloppsvattnet från glesbebyggda områden och avloppsvattenslammet har för miljön och vattendragen och om möjligheterna att utnyttja slam från glesbebyggda områden.

Dessutom lämnas för nämndens kännedom övrigt material som avfallshanteringsnämnden i sin helhet eller delvis hade tillgång till när beslutet om avfallstransportsystemet fattades 23.5.2017 och man går igenom slamtransportläget utgående från transportuppgifterna som har rapporterats till nämnden.

Beslutsfattande gällande transportsystem av slam

Enligt avtalet om avfallshanteringsnämnden ska nämnden då den fattar beslut om avfallstransportsystemet hämta in delägarkommunernas utlåtande innan nämnden fattar beslut om transportsystemet. Kommunerna har senast gett utlåtanden om transportsystemet för ungefär ett år sedan. Om det sedan dess har framkommit ny och väsentlig information borde det begäras in nya utlåtanden.

Avfallshanteringsnämnden kan föra samtal om beredningen och tidtabellen för transportsystemet gällande slam ur slamavskiljare och slambrunnar till stöd för beredningen. Innan beslutet tas ska avfallshanteringsnämnden ge kommuninvånarna och andra aktörer som beslutet inverkar på möjlighet att påverka.

Tilläggsmaterial 1Slamutredning 7.2.2018

Tilläggsmaterial 2Avfallstransport i Sydvästra Finland som kommunen ansvarar för

Tilläggsmaterial 3Översikt över slamhanteringen i sydvästra Finland

Tilläggsmaterial 4Insamling av avloppsvattenslam i glesbebyggda områden

Tilläggsmaterial 5Kommunernas utlåtanden

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd antecknar utredningarna och övrigt material samt beredningens skede för kännedom. Ytterligare beslutar avfallshanteringsnämnden att sätta igång ett hörande gällande transportsystemet av slam ur slamavskiljare och slutna tankar och begär utlåtanden av medlemskommuner, medlemskommunernas miljöskyddsmyndigheter, NTM-centralen i Egentliga Finland och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab om saken.

BeslutFörslaget godkändes.

I början av mötet presenterade Jarkko Leka från Valonia ett anförande om de konsekvenser som avloppsvattnet ur glesbebyggda områden och avloppsvattenslammet har för miljön och möjligheterna att utnyttja slammen. Antti Niskanen från LCA Consulting presenterade undersökningen om insamlingen och hanteringen av slam ur slamavskiljare och slambrunnar inom Sydvästra Finlands Avfallsservice Oy:s verksamhetsområde.

Avfallshanteringsombud Satu Ojala föredrog ärendet som vikarie för tillsynsdirektör.

Sändlista

åtgKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu