Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland2912.04.20185

3824-2018 (11 03 02)

Avfallsinsamlingsjippon inom föreningarnas medelsanskaffning

Sammandrag:

Insamlingsjippon för avfall inom medelsanskaffningen i föreningar och bland andra frivilliga aktörer är aktuella. Anvisningar för planeringen och genomförandet av insamlingsjippon ges i samråd med tillsynsmyndigheterna, så att bestämmelserna i avfallslagen och avfallshanteringsbestämmelserna iakttas och för att eventuella risker beaktas och förutses i insamlingarna.

Sfan § 29

Avfallshanteringsombud Satu Ojala 5.4.2018:

Skolornas elev- och föräldraföreningar, idrottsföreningar och andra frivilliga aktörer har i syfte att samla in medel ordnat olika jippon för insamling av avfall i samband med enskilda företag. Vanligtvis är insamlingarna avsedda för privata hushåll varvid det insamlade avfallet är avfall som omfattas av kommunens avfallshanteringsansvar eller producentansvar. Det har ordnats insamlingar på olika håll inom verksamhetsområdet redan i många år. I vissa fall har insamlingarna blivit evenemang som återkommer varje år eller så är insamlingarna fortgående.

Avfallshanteringsmyndigheten, tillsynsmyndigheterna och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab har förhållit sig positivt till medelsanskaffningen med hjälp av avfallsinsamlingsjippon. Avfallshanteringsombuden och kommunens tillsynsmyndigheter har i den utsträckning det är möjligt gett enskilda anordnare av insamlingar råd för att avfallshanteringsbestämmelserna, avfallsägandet, ansvaret och beredskapen på skadefall ska beaktas i samband med jippona.

Insamlingsjippona har också varit aktuella under den gångna våren. Avfallshanteringsombudet och tillsynsmyndigheterna påminner i ett gemensamt brev skolorna, och i den utsträckning det är möjligt även idrottsföreningarna, om vad som är viktigt att beakta i planeringen av insamlingsjippon.

Bestämmelser om kommunens avfallshanteringsansvar finns i 32 § i avfallslagen (646/2011). Bestämmelser om producentens företrädesrätt att ordna avfallshantering finns i 47 § i avfallslagen. Övriga aktörer får inte ta tjänster i anslutning till avfallshantering till sig själva utan avtal med producenterna eller kommunen.

Enligt 28 § i avfallslagen hör ansvaret för ordnande av avfall som uppkommer i företagsverksamhet till avfallsinnehavaren. Avfallsinnehavaren ska lämna avfallet till en aktör med tillstånd att ta emot och behandla avfallet.

Trots den strikta ansvarsfördelningen inom avfallshanteringen är det möjligt för föreningar att samla in medel genom avfallshanteringsjippon såvida dessa genomförs med beaktande av avfallshanteringsbestämmelserna och lagar.

Om man på jippot tar emot avfall som omfattas av kommunens ansvar ska jippot ordnas i samarbete med Sydvästra Finlands Avfallshantering Ab. För avfall som omfattas av kommunens avfallshanteringsansvar finns upphandlade och genom avtal överenskomna mottagare via vilka avfallsmaterialen säkert hamnar i övervakade och tillåtna behandlingsanläggningar och statistikförs. Om det bland avfallet finns betydliga mängder avfall som inte omfattas av kommunens avfallshanteringsansvar, det vill säga avfalls om uppkommit på grund av boende, kommer Sydvästra Finlands Avfallshantering Ab till den här delen överens om avfallshanteringen med de aktörer, till exempel producentsammanslutningarna. Avfallslasten rapporteras till den riksomfattande avfallsstatistiken i enlighet med vilket slag av avfall lasten till största del består av.

Om man i jippot samlar in endast företagsavfall lönar det sig att genomföra insamlingen på annat sätt än som öppen insamlingspunkt och rikta informationen endast till företagsaktörerna.

Tilläggsmaterial 1Brev till dem som planerar att ordna jippon för insamling av avfall, våren 2018

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna ärendena.

BeslutFörslaget godkändes.