Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland2101.03.20186

2032-2018 (00 01 04)

Redogörelse över den interna tillsynen och riskhanteringen inom miljöbranschen 2017

Sammandrag:

Redogörelsen över den interna tillsynen och riskhanteringen inom miljöbranschen 2017 som godkänts av stadsmiljönämnden ges till nämnden för kännedom.

Sfan § 21

Förvaltningdirektör Harri Lehtinen 12.2.2018:

Ett ändamålsenligt ordnande av den interna tillsynen och riskhanteringen gäller alla organ och den redovisningsskyldiga ledningen i Åbo stad och stadskoncernen. Den interna tillsynen är en del av stadskoncernens ledningssystem och stadsledningens och stadsförvaltningens verktyg med vilket man uppskattar hur uppställda mål har uppnåtts, verksamhetsprocesser och resultaten av riskhanteringen. Syftet med kontrollen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhanteringen och resultaten av verksamheten.

Stadsfullmäktige har 16.6.2014 § 99 godkänt grunderna för Åbo stads och stadskoncernens interna tillsyn och riskhantering. Stadsstyrelsen ansvarar för ordnandet av stadens interna tillsyn och riskhantering. Den interna kontrollen koordineras av koncernförvaltningens interna revision. Riskhanteringen och ordnandet av den koordineras av riskhanteringsschefen. Koncernförvaltningens interna revision har som uppgift att övervaka en god lednings- och förvaltningssed, ändamålsenligt ordnande av den interna kontrollen och riskhanteringen och resultaten av dessa.

Förfarandena inom den interna tillsynen och riskhanteringen är en fast del av stadskoncernens och dess verksamhetsenheters sedvanliga processer för planering, beslutsfattande, ledning och verksamheter. Genom den interna tillsynen och riskhanteringen identifieras, bedöms och kontrolleras iakttagande av bestämmelser och anvisningar samt hur de operativa och ekonomiska målen har uppnåtts och faktorer som hotar tryggandet av egendom. Syftet med kontrollen är att främja en effektiv ledning av organisationen, riskhanteringen och resultaten av verksamheten.

Tjänsteinnehavare som leder sektorer och affärsverk ska verkställa den interna tillsynen och riskhanteringen inom sina ansvarsområden. Nämnder och direktioner ska övervaka verkställandet av den interna tillsynen och riskhanteringen inom sina egna ansvarsområden. Varje nämnd och direktion ansvarar för sitt eget ansvarsområdes del för godkännande av tillräckliga och fungerande rutiner och för övervakningen och säkerställandet av att de verkställs.

Sektionerna och affärsverken samt sammanslutningar som ingår i koncernen utarbetar riskhanteringsplaner i vilka de viktigaste riskerna och riskhanteringsmetoderna definieras. Nämnderna och direktionerna samt sammanslutningarnas styrelser godkänner redogörelsen och riskbedömningen som gäller deras ansvarsområden. Verksamhetsenheternas redogörelse och riskbedömning baserar sig på dokumenterad självutvärdering och ska behandlas inom organet.

Den interna tillsynens status och riskhanteringens status och resultat följs upp under budgetåret och resultaten rapporteras i samband med bokslutet.

På grund av fusionen av miljösektorn och fastighetssektorn vid årsskiftet har stadsmiljönämnden som är huvudnämnd för sektorn godkänt båda sektorernas redogörelser 20.2.2018 § 100. Eftersom den regionala avfallshanteringen 2017 hörde till miljösektorn ges miljösektorns redogörelse till nämnden för kännedom. 

I bedömningen har utvärderingstabellen COSO-ERM tillämpats.

Tilläggsmaterial 1COSO-ERM Åbo 2017, Yto (sekretessbelagd Offentl.L 24 § punkt 8)

Tilläggsmaterial 2Redogörelse, Yto (sekretessbelagd Offentl.L 24 § punkt 8)

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagAvfallshanteringsnämnden i sydvästra Finland beslutar att anteckna redogörelsen över den interna tillsynen och riskhanteringen inom miljöbranschen 2017 för kännedom.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.