Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1801.03.20183

2366-2018 (00 01 01, 02 06 04)

Delegering av nämndens befogenheter: avfallsavgiftsfordringar

Sammandrag:

Det vore ändamålsenligt att i enlighet med den centrerade indrivningsmodell som staden tillämpar delegera befogenheten till koncernförvaltningen även i fråga om betalningsarrangemang och indrivning av avfallsavgifter.

Sfan § 18

Stadssekreterare Satu Lehto 21.2.2018:

Avfallshanteringsnämnden i sydvästra Finland är i enlighet med 51 § i kommunlagen en del av Åbo stads organisation och i enlighet med avfallslagen den regionala avfallshanteringsmyndigheten (14 § i Åbo förvaltningsstadga). I dess befogenheter ingår bl.a. att svara för de uppgifter som enligt avfallslagen ankommer på avfallshanteringsmyndigheten (51 § förvaltningsstadgan). Enligt 81 § i avfallslagen påför avfallshanteringsmyndigheten avfallsavgiften i enlighet med den godkända avfallstaxan.

Nämnden har rätt att delegera befogenheter till andra organ, sektordirektören eller tjänsteinnehavare (37 § förvaltningsstadgan).

Enligt stadsfullmäktiges beslut 28.11.2016 § 193 har man i staden övergått till en centrerad indrivningsmodell. Av den här orsaken vore det ändamålsenligt att koncernförvaltningens stadsjurist Petra Einiö har befogenhet i anslutning till betalningsarrangemang och indrivning av avfallsavgifter. Befogenheten i anslutning till tillämpningen av avfallstaxan har nämnden delegerat till avfallshanteringsombuden 18.1.2018 § 4.

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagAvfallshanteringsnämnden i sydvästra Finland beslutar att delegera sin befogenhet för avfallsavgifternas del så att stadsjurist Petra Einiö har rätt att:

·        bevilja lättnader eller befrielse i anslutning till betalningstidtabellen, dröjsmålsräntor och indrivningskostnader

·        besluta om överföring av fordringar till utmätning

·        besluta om att fordringar avlägsnas från konton.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkKunnan Taitoa Oy
partEiniö Petra