Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland1418.01.20181

8796-2017 (032, 231)

Åbo förvaltningsdomstols begäran om utlåtande angående klagomål gällande beslut om avfallsavgift

Sammandrag: -

Sfan § 14

Regional avfallshantering, avfallshanteringsombud Satu Ojala 16.1.2018:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutade 30.11.2017 (§ 72) att inte behandla en ansökan om befrielse från skyldigheten att ordna avfallshantering för en fastighet.  

Sökande lämnade in besvär över beslutet till Åbo förvaltningsdomstol, som begär utlåtande i ärendet före 6.2.2018.

Förslag till utlåtande

Fastighetsinnehavaren har i en skrivelse daterad 1.8.2017 ansökt om befrielse från skyldigheten att ansluta sig till avfallstransporten, eftersom fastigheten enligt sökande tack vare sortering av nyttoavfall, förbränning av papper och kompostering av bioavfall inte har behov av avfallstransport.

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd har på sitt möte 30.11.2017 beslutat att inte utreda ansökan, eftersom en myndighet inte kan bevilja befrielse från en i lagstiftningen föreskriven skyldighet (AV 40 §) att ordna mottagningsplats på fastigheten för insamling av avfall. Avfallsinnehavaren är skyldig att överlämna avfall vars hantering åligger kommunen till den fastighetsvisa avfallstransporten (AL 32 §) eller till en områdesvis mottagningsplats (AL 41 §).

Den aktuella fastigheten ligger på en ö på Pargas stads område, det vill säga på ett område för vilket avfallshanteringen i princip har ordnats genom områdesinsamling. Fastighetsinnehavarna som omfattas av områdesinsamlingen debiteras en årsavgift i enlighet med avfallstaxan som baserar sig på upprätthållandet av områdesinsamlingen och inte på omfattningen av den fastighets- eller hushållsvisa användningen. Sökande har emellertid ordnat ett avfallskärl för fastighetens bruk längs avfallsfordonets rutt. Genom avfallskärlet är fastigheten ansluten till avfallshanteringen så som avses i avfallslagen och avfallshanteringsföreskrifterna. Sökande har sålunda inte debiterats områdesinsamlingsavgift. Om det inte är ändamålsenligt att upprätthålla avfallskärlet, kan sökande avstå ifrån det, varvid fastigheten igen anses omfattas av områdesinsamlingen.

Områdesinsamlingens årsavgift debiteras i enlighet med gällande avfallstaxa. Den betalningsskyldige kan med stöd av 81 § och 82 § i avfallslagen söka ändring i avfallsavgiften hos Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd.

Tilläggsmaterial 1Åbo förvaltningsdomstols begäran om utlåtande angående klagomål gällande beslut om avfallsavgift

Tf. tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att lämna ett utlåtande i enlighet med ovan nämnda förslag till Åbo förvaltningsdomstol.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

utlTurun hallinto-oikeus