Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland918.01.20189

7097-2017 (231, 670)

Riksomfattande avfallsplan fram till 2023

Sammandrag:

Statsrådet har på föredragning av miljöministeriet den 19.12.2017 godkänt den riksomfattande avfallsplanen fram till 2023. I avfallsplanen presenteras målbilden 2030 för avfallshanteringen och förebyggande av uppkomsten av avfall samt de åtgärder som ska vidtas för att dessa mål ska nås. Planen ersätter den riksomfattande avfallsplanen fram till 2016 som statsrådet fastställde 10.04.2008.

Sfan § 9

Regional avfallshantering, avfallshanteringsombud Satu Ojala 11.1.2018:

Miljöministeriet har informerat om den nya avfallsplanen för Finland som Statsrådets har godkänt på miljöministeriets webbplats och i MM:s meddelande 19.12.2017 så här:

I den riksomfattande avfallsplanen fram till år 2023, ”Från återvinning till cirkulär ekonomi”, ställs det upp mål för de närmaste sex åren för förebyggande av uppkomsten av avfall och för avfallshanteringen.

De detaljerade målen och åtgärderna i avfallsplanen har fastställts för fyra prioriterade områden för avfallsplanen, nämligen byggavfall, biologiskt nedbrytbart avfall, kommunalt avfall och elektriskt och elektroniskt avfall.

Planen har utarbetats i brett samarbete med sakkunniga och intressentgrupper i avfallsbranschen. Den strategiska samarbetsgruppen för avfallsfrågor, som tillsatts av miljöministeriet, har varit styrgrupp i beredningen av avfallsplanen.

I avfallsplanen presenteras målbilden för avfallshanteringen och förebyggande av uppkomsten av avfall på längre sikt fram till år 2030:

  1. Avfallshantering av hög standard är en del av den cirkulära ekonomin.
  2. En materialeffektiv produktion och konsumtion sparar naturresurser och bromsar klimatförändringen.
  3. Avfallsmängden har minskat jämfört med nuläget. Återanvändningen och återvinningen har nått en ny nivå.
  4. Marknaden för återvinning fungerar väl. Återanvändningen och återvinningen skapar nya arbetstillfällen.
  5. Från återvinningsmaterial kan tillvaratas också små mängder av värdefulla råvaror som förekommer i materialen.
  6. Materialkretsloppen är ofarliga och i produktionen används allt mindre farliga ämnen.

Den forskning och försöksverksamhet som bedrivs inom avfallsbranschen är högklassig samtidigt som kunnandet i avfallsfrågor är på en hög nivå. Återvinningsmålet 2023 för det kommunala avfallet är 55 procent, medan den aktuella återvinningsgraden är 40 procent. Av bioavfallet som ingår i det ska 60 procent återvinnas i stället för nuvarande 40 procent. Även återvinningen av förpackningsavfall ökas i enlighet med det nyligen antagna utkastet till EU:s avfallsdirektiv.

I avfallsplanen presenteras åtgärder för förbättrade sorteringsmöjligheter. Separatinsamlingen utökas genom att företag och kommuner åläggs skyldigheter i anknytning till insamling av bioavfall, papper, kartong, glas, metall och plast.  Även möjligheten till separatinsamling av textilavfall kommer att utredas i enlighet med utkastet till nytt avfallsdirektiv.

Byggande ger näst efter mineralutvinningsindustrin upphov till mest avfall. Mängden byggavfall ska reduceras bland annat genom att förbättra användningen av byggmaterial.  Dessutom höjs materialåtervinningsgraden av bygg- och rivningsavfall till 70 procent. Detta främjas till exempel genom elektroniska byggavfallsanmälningar och frivilliga avtal.

Frivilliga avtal (s.k. green deal) mellan staten och företag inom olika branscher är en ny åtgärd i avfallsplanen. Branschorganisationerna kan främja cirkulär ekonomi genom frivilliga avtal med ministerierna i vilka det fastställs mål för branschens åtgärder för cirkulär ekonomi.

Kritiska råämnen och värdefulla material i skrot från elektriska och elektroniska apparater ska effektivare tas tillvara och återvinnas och skadliga ämnen ska avlägsnas ur kretsloppet. I syfte att främja tillvaratagande av material föreslås i avfallsplanen att forsknings- och experimentfinansieringen inriktas på projekt som främjar cirkulär ekonomi. Kommunikationen ska också utökas, eftersom konsumenterna inte har tillräcklig kunskap om insamlingsplatserna för apparater eller om affärens skyldighet att ta emot apparater. Enligt avfallsplanen ska övervakningen effektiveras så att olaglig export av avfall kan stävjas.

Tilläggsmaterial 1Från återvinning till cirkulär ekonomi, riksomfattande avfallsplan fram till 2023

Tilläggsmaterial 2Riksomfattande avfallsplan fram till 2023, bakgrundsrapport

Tilläggsmaterial 3Riksomfattande avfallsplan fram till 2023, konsekvensbedömning

Tf. tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att anteckna att den riksomfattande avfallshanteringsplanen har färdigställts.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.