Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta13331.07.20256

7818-2023 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys ja uhkasakon asettaminen toimijalle Loya Oy koskien elintarvikehuoneistoa Moi! Aasia Kauppa osoitteessa; Eerikinkatu 7a, 20100 Turku

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 133

vs. ympäristöterveyspäällikkö Sanna Raunila:

Toimija

Loya Oy, Y-tunnus 2795161-5

Jahtilähteenkatu 8 A 24

20320 TURKU

Toimipaikan nimi ja osoite

Moi! Aasia Kauppa

Eerikinkatu 7a

20100 TURKU

Päätöksen kohde

Pakolliset elintarviketiedot ja pakasteiden lämpötilat

Asian selostus

Loya Oy:n elintarvikehuoneistossa Moi! Asian Kauppa osoitteessa Eerikinkatu 7a, 20100 Turku on tehty elintarvikelain mukainen tarkastus 2.5.2025, jossa on todettu, että toimija ei ole korjannut 5.12.2023 hallintopakkoasiana määrättyjä asioita: elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ja lämpötilahallinta.

Elintarvikehuoneistoon on tehty tarkastuksia 21.03.2023, 26.07.2023 ja 31.10.2023, 03.01.2024 ja 16.05.2024 jolloin toimijan nimenä oli KOBE sushi Oy ja toimipaikan nimenä JK SHOP Oy. Toimijan nimi ja elintarvikehuoneiston nimi on vaihtunut tämän jälkeen, mutta y-tunnus on pysynyt koko ajan samana.

21.03.2023 tehdyssä tarkastuksessa JK SHOP Turun elintarvikemyymälän elintarvikepakkauksissa annettavat tiedot todettiin pääosin riittämättömiksi, suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat ainakin noin puolesta myynnissä olevista pakatuista elintarvikkeista. Lisäksi elintarvikemyymälässä olleiden arkkupakastimien lämpötilat vaihtelivat terveystarkastajan suorittamassa lämpötilamittauksissa -7,1 - -15,5°C asteen välillä, vaikka pakasteiden lämpötilan tulisi olla -18oC tai kylmempi. Toimija oli pitänyt omavalvonnan kirjanpitoa (lämpötilaseurantaa) osin asteen ja osin desimaaliasteen tarkkuudella katutason myymälässä olevista pakastealtaista, mutta alakerran suuresta pakkasvarastosta ei oltu pidetty omavalvonnan kirjanpitoa. Toimijan omavalvonnan kirjanpitoon merkityt pakastimien lämpötilat poikkesivat huomattavasti terveystarkastajan tekemiin lämpötilamittauksiin nähden. Korjaukset kehotettiin tekemään 21.6.2023 mennessä.

Tarkastuksella 26.07.2023 todettiin, että suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat edelleen ainakin puolesta myynnissä olleista pakatuista elintarvikkeista. Tarkastuksen perusteella toimija ei ollut tehnyt mitään toimenpiteitä saattaakseen pakkausmerkinnät annettujen säädösten mukaisiksi. Elintarvikemyymälässä olleiden arkkupakastimien lämpötilat vaihtelivat terveystarkastajan suorittamassa lämpötilamittauksissa -1,5 - -13,9°C asteen välillä. Pakasteiden lämpötilan tulisi olla -18oC tai kylmempi. Osa pakasteista oli tarkastushetkellä jäähileisiä, joka viittaa pakasteiden hetkelliseen sulamiseen kuljetuksen tai varastoinnin aikana. Toimijalla ei ollut esittää ajantasaista omavalvonnan kirjanpitoa (lämpötilaseurantaa). Korjaukset kehotettiin tekemään 26.10.2023 mennessä.

Tarkastuksella 31.10.2023 todettiin, että suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat noin 2/3 pakatuista elintarvikkeista eli tilanne oli huonontunut edelliseen tarkastukseen nähden. Elintarvikemyymälässä olleiden arkkupakastimien lämpötilat vaihtelivat -4,9 - -17,5°C asteen välillä. Toimija ei ollut ryhtynyt toimenpiteisiin lämpötilojen saattamiseksi säädösten mukaisiksi. Toimija ei esittänyt omavalvontakirjanpitoa (lämpötilaseurantaa). Kertoi sen kuitenkin olevan toimistollaan, mutta tätä ei esitetty.

Toimija lähetti 6.11.2023 terveystarkastajalle tarkastuksen jälkeen sähköpostin, jossa hän kertoi, että ”markkinoillamme olevat pakastimet on kaikki korjattu, ja ne kaikki voivat saavuttaa -20 lämpötilan”. Sähköpostin liitteenä oli 3.11.2023 mitatut kylmä- ja pakastekalusteiden sekä varastojen lämpötilanseurantaraportit, joiden mukaan lämpötilat kylmälaitteissa ja pakastekalusteissa oli lainmukaiset.

Asiassa annettiin 5.12.2023 johtavan terveystarkastajan määräys § 14:

Määrään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimijan tulee tehdä seuraavat toimenpiteet JK SHOP Turussa

1. Kaikissa pakattuina myytävissä elintarvikkeissa tulee olla elintarviketietoasetuksen edellyttämät pakolliset pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi pysyvällä tavalla, niin, että ne ovat kuluttajan helposti luettavissa välittömästi tai viimeistään 30.4.2024 mennessä.

2. Toimijan tulee varmistua, että kaikkien vähittäismyynnissä olevien pakasteiden lämpötila on -18oC tai kylmempi. Kaikkien käytettävien kylmälaitteiden lämpötiloja tulee seurata säännöllisesti ja kirjata vähintään kerran viikossa. Kirjaukset tulee toteuttaa siten, että ne yksilöivät kylmälaitteen sekä kirjaamispäivämäärän. Seurannassa mahdollisesti havaitut poikkeamat ja korjaavat toimenpiteet tulee kirjata. Omavalvonnan kirjauksia tulee säilyttää vähintään vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Lämpötilahallinnan osalta määräykset tulee toteuttaa välittömästi tai viimeistään kahden viikon kuluttua päätöksen tiedoksisaannista.

Todettiin 3.1.2024 suoritetussa tarkastuksessa, että pakastimien lämpötilat eivät ole annettujen asetusten mukainen eli -18°C tai kylmempi. Lämpötilat vaihtelivat -5,7 - -20,1°C välillä. Lämpötilaseurannasta oli esittää kirjanpito, jossa ei ollut todettavissa poikkeamia.

16.05.2024 suoritetussa tarkastuksessa ilmeni, että pakastimien lämpötilat eivät ole säädösten mukaiset. Toimijan omat pakastimien lämpömittarit näyttivät tarkastushetkellä noin -6 - -23°C astetta. Terveystarkastajan tarkastuksessa yhteydessä tehdyssä lämpötilamittauksissa pakastimien lämpötilat vaihtelivat - 5,6 - -20,9°C astetta. Lisäksi todettiin, että toimija oli varustanut edellisen tarkastuksen jälkeen huoneenlämmössä säilytettävät elintarvikkeet 80 %:sti suomenkielisillä pakkausmerkinnöillä. Toimijan elintarvikkeisiin merkkaamat pakkausmerkinnät eivät kuitenkaan olleet täysin elintarviketietoasetuksen 9. artiklan mukaiset ja tietoja ei ole ilmoitettu ruotsin kielellä. Lisäksi käännökset eivät kaikilta osin vastaa alkuperäisen tekstin sisältöä. Suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat pääsääntöisesti lähes kaikista pakasteista, kylmässä säilytettävistä elintarvikkeista, virvoitusjuomista ja kasviksista. Pakkausmerkintöjen osalta toimija ei ole noudattanut annettua määräystä.

02.05.2025 suoritetussa tarkastuksessa ilmeni, että pakasteiden ja jäädytettyjen elintarvikkeiden lämpötilahallinnassa on edelleen epäkohtia, jotka vaarantavat elintarviketurvallisuutta. Toimijan lämpötilaseurantaraportteihin mukaan pakasteiden lämpötilat vaihtelivat -18,1 - -19,9°C asteen välillä, kun terveystarkastajan tarkastuksen yhteydessä mittaamat pakasteiden lämpötilat vaihtelivat -9,5 - -31,0°C asteen välillä. Osa pakasteista oli paksun jäähileen peitossa, joka viittaa pakasteiden sulamiseen kuljetuksen tai pakastuksen aikana. Lisäksi osa pakastimista oli paksun jäähileen peitossa. Toimijaa kehotettiin huolehtimaan, että kaikkien pakastimien lämpötilat ovat säädösten mukaiset eli -18°C astetta tai kylmempi. Liian lämpimät pakastimet tulee korjata asianmukaiseen kuntoon tai vaihtaa ne uusiin. Sulaneet ja uudelleen jäädytetyt jäähileiset pakasteet tulee poistaa myynnistä ja hävittää. Toimijan tulee tehdä omavalvonnan kirjanpitoa (lämpötilaseurantaa) EN 13485 standardin mukaisella lämpömittarilla desimaaliasteen tarkkuudella vähintään kerran viikossa. Lisäksi tarkastuksessa havaittiin, että huoneenlämmössä säilytettävät elintarvikkeet oli merkittynä 80 %:sti suomenkielisillä pakkausmerkinnöillä. Tarkastuksessa havaittiin, että suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat pääsääntöisesti lähes kaikista pakasteista, kylmässä säilytettävistä elintarvikkeista, virvoitusjuomista ja kasviksista.

Koska toimija ei ole noudattanut elintarvikelain 55 §:n mukaista elintarvikemääräysten vastaisuuden poistamismääräystä kuin osittain, Turun Ympäristöterveys jatkaa hallinnollista pakkokeinoprosessia havaittujen epäkohtien osalta, kunnes puutteet ja epäkohdat on korjattu asianmukaisesti.

Lämpötilahallinnassa on edelleen puutteita, mikä voi vaarantaa elintarviketurvallisuuden. Pakollisten elintarviketietojen osalta tarkastuksella havaittiin, että pakattujen ja pakkaamattomien elintarvikkeiden pakollisissa elintarviketiedoissa on edelleen puutteita, jotka vaarantavat elintarviketurvallisuutta.

Suoritetussa tarkastuksessa ilmeni, että toimija oli varustanut edellisen tarkastuksen jälkeen huoneenlämmössä säilytettävät elintarvikkeet 80 %:sti suomenkielisillä pakkausmerkinnöillä. Toimijan elintarvikkeisiin merkkaamat pakkausmerkinnät eivät kuitenkaan olleet täysin elintarviketietoasetuksen 9. artiklan mukaiset. Lisäksi käännökset eivät kaikilta osin vastaa alkuperäisen tekstin sisältöä.

Tarkastuksessa havaittiin, että suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat pääsääntöisesti lähes kaikista pakasteista, kylmässä säilytettävistä elintarvikkeista, virvoitusjuomista ja kasviksista.

Toimijaa on useita kertoja kehotettu korjaamaan puutteet toiminnassaan eikä toimija ole noudattanut hänelle annettua elintarvikelain 55 §:n mukaista elintarvikemääräysten vastaisuuden poistamismääräystä kuin osittain.

Toimijaa kehotettiin huolehtimaan, että jokaisessa elintarvikkeen pakkauksessa ilmoitetaan elintarviketietoasetuksen

9. artiklan mukaiset seuraavat yleiset tiedot;

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ elintarvikkeen nimi

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ainesosaluettelo

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ elintarviketietoasetuksen liitteessä II olevat allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostetusti ainesosaluettelossa

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (tarvittaessa)

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ sisällön määrä

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta (poikkeukset huomioiden)

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi tai aputoiminimi ja osoite

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ alkuperämaa tai lähtöpaikka (siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten kuin muussa lainsäädännössä säädetään)

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ säilytysohje (tarvittaessa)

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ käyttöohje (tarvittaessa, muun muassa varoitusmerkintä)

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ravintoarvo (ravintoarvoilmoitus) (poikkeukset huomioiden) ja elintarvike-erän tunnus, ellei päivän ja kuukauden tarkkuudella annettu päiväysmerkintä sitä korvaa (MMMa 834/2014, 5 §)

Toimijan tulee huolehtia, että kaikissa Moi! Aasia Kaupan pakattuina myytävissä elintarvikkeissa on elintarviketietoasetuksen edellyttämät pakolliset pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi pysyvällä tavalla merkittynä.

Moi! Aasia kaupan tarkastuksissa havaitut puutteet ovat luonteeltaan sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin Moi! Aasia Kaupassa olevien yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

Kuuleminen

Hallintolain ja uhkasakkolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalla on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Loya Oy on antanut asiassa vastineen 13.6.2025. Toimija ei vastineessa ole täyttänyt päätösehdotuksessa esitettyjä vaatimuksia eikä esittänyt dokumentaatiota, joiden perusteella päätösehdotusta tulisi muuttaa. Toimija on lisäksi vastineessaan epäillyt Turun kaupungin ympäristöterveyden toimintaa syrjiväksi. Turun kaupungin ympäristöterves toteaa, että sen edustajat noudattavat toiminnassaan yhdenvertaisuus – ja objektiivisuusperiaatteita.

Päätösehdotuksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. (Elintarvikelain 297/2021 §6)

Elintarviketietojen antamisella on pyrittävä kuluttajien terveyden ja etujen suojelun korkeaan tasoon antamalla loppukuluttajille perusta tietoon perustuvien valintojen tekemistä ja elintarvikkeiden turvallista käyttöä varten, kiinnittäen erityistä huomiota terveydellisiin, taloudellisiin, ympäristöön liittyviin, sosiaalisiin ja eettisiin näkökohtiin. (Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 3)

Elintarviketiedoista vastuussa oleva elintarvikealan toimija on toimija, jonka nimellä tai toiminimellä elintarviketta pidetään kaupan tai jos tämä toimija ei ole sijoittautunut unioniin, tuontia unionin markkinoille harjoittava toimija.

Elintarviketiedoista vastuussa olevan elintarvikealan toimijan on varmistettava elintarviketietojen mukanaolo ja oikeellisuus sovellettavan elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten mukaisesti. (Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 8)

Kun on kyse valmiiksi pakatuista elintarvikkeista, pakolliset elintarviketiedot on esitettävä suoraan pakkauksessa tai siihen kiinnitetyssä etiketissä. (Elintarvike-tietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 12)

Rajoittamatta 9 artiklan 3 kohdan soveltamista, pakolliset elintarviketiedot on annettava kielellä, jota kuluttajat niissä jäsenvaltioissa, joissa elintarviketta pidetään kaupan, ymmärtävät helposti. Jäsenvaltiot, joissa elintarviketta pidetään kaupan, voivat omalla alueellaan määrätä, että tiedot on annettava yhdellä tai useammalla unionin virallisista kielistä. (EU) N:o 1169/2011 artikla 15)

Valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä. (Mmm asetus 834/2014 § 4 kohta 1)

Elintarvikkeen pakkauksessa tulee ilmoittaa seuraavat tiedot (Elintarviketieto-asetus (EU) N:o1169/2011 artikla 9):

a)​ ​ ​ elintarvikkeen nimi;

b)​ ​ ​ ainesosaluettelo;

c)​ ​ ​ elintarvikkeen tuotannossa tai valmistuksessa käytetyt ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka on lueteltu liitteessä II, tai liitteessä II luetelluista allergioita tai intoleransseja aiheuttavista aineista tai tuotteista johdetut ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka ovat mukana valmiissa tuotteessa sellaisenaan tai jossakin muussa muodossa;

d)​ ​ ​ tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät;

e)​ ​ ​ elintarvikkeen sisällön määrä;

f)​ ​ ​ ​ vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta;

g)​ ​ ​ erityiset säilytysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet;

h)​ ​ ​ 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite;

i)​ ​ ​ ​ ​ alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin siitä on säädetty 26 artiklassa;

Alkuperämaan tai lähtöpaikan ilmoittaminen on pakollista:

a) jos sen ilmoittamatta jättäminen voisi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen todellisesta alkuperämaasta tai lähtöpaikasta, erityisesti siinä tapauksessa, että elintarvikkeen mukana seuraavista tiedoista tai etiketistä sellaisenaan voisi muuten saada sen käsityksen, että elintarvikkeella on eri alkuperämaa tai lähtöpaikka;

b) liitteessä XI lueteltuihin yhdistetyn nimikkeistön (CN) koodeihin kuuluvan lihan osalta. Tämän alakohdan soveltaminen edellyttää 8 kohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanosäädösten antamista.

Toimijalla on vastuu elintarvikkeiden lämpötilan valvontaa koskevien vaatimusten noudattamisesta. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 4 art.

Saman asetuksen liitteen II luvun I mukaan elintarvikehuoneistoissa tulee olla asianmukaiset kapasiteetiltaan riittävät lämpötilavalvotut varastointiolo- suhteet elintarvikkeiden pitämiseksi sopivassa lämpötilassa, ja huoneistot on suunniteltava siten, että lämpötiloja voidaan valvoa ja että ne voidaan tarvittaessa kirjata muistiin.

Pakasteen lämpötilan on oltava vakaa ja sen on pysyttävä elintarvikkeen kaikissa osissa - 18°C asteessa tai sitä kylmempänä. Varastoinnin, kuljetuksen tai myynninaikana sallitaan kuitenkin lämpötilan lyhytaikainen muutos enintään -15°C asteeseen. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakasteista 818/2012 9§)

Omavalvonnan kirjauksia tulee säilyttää vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021, 22 §.)

Elintarvikelain 297/2021 55 §:n mukaan Valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:

1)​ ​ ​ elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai

2)​ ​ ​ elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikelain 55.4 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Valvontaviranomainen voi tehostaa elintarvikelain nojalla annettua määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- tai keskeyttämisuhalla. Uhkasakosta sekä teettämis- ja keskeyttämisuhasta säädetään uhkasakkolaissa (1113/1990). Se, joka rikkoo elintarvikelain nojalla määrättyä, uhkasakolla tehostettua kieltoa tai velvoitetta, voidaan jättää tuomitsematta rangaistukseen samasta teosta, jos uhkasakko on tuomittu maksettavaksi. (Elintarvikelaki 68 §)

Uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Kunkin päävelvoitteen tehosteeksi on asetettava eri uhkasakko. Uhkasakko asetetaan määrältään kiinteänä tai siten, että sen suuruus määräytyy ajan kulumisen mukaan (juokseva uhkasakko). Asettamispäätöksestä on käytävä selvästi ilmi, mihin asianosainen on velvoitettu ja milloin, mihin mennessä tai mistä lähtien päävelvoitetta on noudatettava. Määräajan pituutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun mahdollisuus noudattaa sitä sekä muut asiaan vaikuttavat seikat. (Uhkasakkolaki 6 §)

Elintarvikelain 78 §:n mukaan päätöksessä voidaan määrätä, että päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman, jollei valitusviranomainen toisin määrää. Valitus on käsiteltävä viivytyksettä.

Sovellettavat säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 4 artikla

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1169/2011 3 - 26 artikla

Elintarvikelaki 297/2021 6 §, 15 §, 55 §, 68 §, 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021, 22 § ja 23 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Uhkasakkolaki (1113/1990) 6 §, 7 §, 8 §, ja 22 §

MMM:n asetus 834/2014 4 §

Oheismateriaali 1​Moi Aasia Kauppa - tarkastusraportti 02.05.2025​ (Ei julkinen)

Oheismateriaali 2​Toimijan vastine 13.6.2025 (Ei julkinen)

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta määrää elintarvike 55 §:n nojalla Loya Oy:n juoksevan uhkasakon uhalla suorittamaan seuraavat toimenpiteet elintarvikehuoneistossa Moi! Asia Kauppa välittömästi ja viimeistään viiden kuukauden kuluttua päätöksen tiedoksisaannista:

1. Kaikissa pakattuina myytävissä elintarvikkeissa tulee olla elintarviketietoasetuksen edellyttämät pakolliset pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi pysyvällä tavalla, niin, että ne ovat kuluttajan helposti luettavissa.

Rakennus- ja lupalautakunta määrää elintarvike 55 §:n nojalla Loya Oy:n juoksevan uhkasakon uhalla suorittamaan seuraavat toimenpiteet elintarvikehuoneistossa Moi! Asia Kauppa välittömästi ja viimeistään kahden viikon kuluttua päätöksen tiedoksisaannista:

2. Toimijan tulee varmistua, että kaikkien vähittäismyynnissä olevien pakasteiden lämpötila on -18oC tai kylmempi. Lämpötilamittauksissa käytettävä laite on oltava riittävän tarkka ja kirjatut tulokset tulee olla luotettavat.

Juoksevan uhkasakon määrä velvoitteen 1 osalta: kiinteänä peruseränä kymmenentuhatta (10 000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty viiden kuukauden kuluttua päätöksen tiedoksisaannista sekä lisäeränä kaksituhatta (2000) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.

Juoksevan uhkasakon määrä velvoitteen 2. osalta: kiinteänä peruseränä viisituhatta (5 000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty kahden viikon kuluttua päätöksen tiedoksisaannista sekä lisäeränä tuhat (1 000) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen.

Rakennus- ja lupalautakunta määrää elintarvike 55 §:n nojalla Loya Oy:n suorittamaan seuraavat toimenpiteet elintarvikehuoneistossa Moi! Asia Kauppa välittömästi ja viimeistään kahden viikon kuluttua päätöksen tiedoksisaannista:

3. Havaittaessa poikkeamia pakastimien lämpötiloissa, tulee toimija viipymättä ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin epäkohdan poistamiseksi. Nämä toimenpiteet tulee kirjata omavalvontaseurantaan yhdessä lämpötilavalvonnan tulosten kanssa. Tulokset tulee säilyttää vähintään vuoden ajan.

Samalla lautakunta päättää, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

todiLOYA OY