Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö303.07.2025 

3376-2025 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys koskien Ibernavel Oy:n omavalvontaa, maahantuomien sitrushedelmien asiakirjoja sekä maahantuotavien erien merkintöjä

Ympäristöterveys, terveystarkastaja Sanna Stark 2.7.2025:

Toimija

Ibernavel Oy​

Aurakatu 5 A 12

20100 Turku

Y-tunnus:​ 0707939-9

Päätöksen kohde

Ibernavel Oy:n omavalvonta, maahantuotavien sitrushedelmien asiakirjat sekä maahantuotavien erien merkinnät.

Asian liittyvät taustatiedot

Turun ympäristöterveys on pyytänyt Ibernavel Oy:ta toimittamaan toimintaan tehtävää asiakirjatarkastusta varten toimintaan liittyviä asiakirjoja 30.1.2024. Kaikkia toiminnan arviointiin tarvittavia tietoja ei Ibernavel Oy:lta ole saatu, joten tietoja on pyydetty uudelleen ja täsmennetty toimijalle toimijan velvollisuutta toimittaa viranomaiselle pyydettyjä tietoja 9.2.2024, 26.2.2024, 19.3.2024 ja 8.4.2024. Toimintaan on tehty tarkastus saatujen asiakirjojen pohjalta 16.5.2024. Toimija on tarkastuspöytäkirjan saatuaan ollut sähköpostitse yhteydessä ja ilmaissut tarkastuksesta saadun Oiva-raportin olevan väärin ja harhaanjohtava.

Ibernavel Oy:n edustajana on jatkossa toiminut asianajaja Tomi Eloluoto. Eloluoto on toimittanut uusintatarkastusta varten asiakirjoja 22.10.2024. Turun ympäristöterveys on pyytänyt lisätietoja toimitetun aineiston pohjalta 31.10.2024. Eloluoto on toimittanut lisäselvityksiä 19.11.2024 ja Turun ympäristöterveys on ohjeistanut asiassa uudelleen 21.11.2024. Eloluoto on pyytänyt asiaan tarkennusta 22.11.2024 ja Turun ympäristöterveys on ohjeistanut asiassa lisää 28.11.2024. Eloluoto on toimittanut asiakirjoja 16.12.2024 ja 23.12.2024. Turun ympäristöterveys on 29.1.2025 pyytänyt Eloluodolta vielä puuttuvia materiaaleja. Eloluoto toimitti lisää materiaaleja 17.2.2025. Turun ympäristöterveys on tehnyt toimintaan toimitetun materiaalin pohjalta uusintatarkastuksen 5.3.2025. Uusintatarkastuksessa havaittiin, ettei toiminnan vaatimuksenmukaisuudesta pystytä varmistumaan toimitetun aineiston perusteella. Eloluoto on pyytänyt tarkastuspöytäkirjan lähettämisen jälkeen 19.3.2025 asiassa muutoksenhakuohjeistusta Oiva-raporttiin. Oiva-raporttiin ei voi hakea muutosta, Turun ympäristöterveys on ilmoittanut 28.3.2025 että asiassa tullaan valmistelemaan valituskelpoinen päätös, josta toimijaa tullaan kuulemaan erikseen.

Toimintaan tehdyillä tarkastuksilla on havaittu toiminnassa oleellisia puutteita eikä Ibernavel Oy:n maahantuontitoiminnan vaatimuksen mukaisuudesta ole pystytty varmistumaan.

Omavalvonta

Elintarvikkeiden vastaanotto

Elintarvikkeiden vastaanottamiseen liittyvät toimet ovat osa toimijan omavalvontaa – myös sellaiset toimet, joita toimija ei itse tee vaan on valtuuttanut ne toiselle toimijalle. Ei ole merkityksellistä, ovatko elintarvikkeet fyysisesti toimijan hallussa vai eivät – merkityksellistä on, että elintarvikkeista vastaava

toimija hallitsee ja hallinnoi vastaanottotarkastuskäytännöt.

Omavalvontasuunnitelmassa ei ole konkreettista selvitystä laadunvarmistuksesta asiakkaalla. Toimija on kuvannut, miten lain mukaan tulisi toimia, mutta ei sitä kuinka käytännössä toimija itse toimii. Omavalvonnassa kuvattu vastaanottotarkastus käsittää aistinvaraisen tarkastuksen, jonka sisältöä ei ole kuvattu. Myöskään toimintaa poikkeamatilanteissa ei ole kuvattu.

Omavalvonnassa tulee olla tarkempi kuvaus mitä toimenpiteitä vastaanottotarkastuksissa tehdään myös tilanteissa, kun tuotteet toimitetaan suoraan asiakkaalle. Lisäksi omavalvonnassa tulee kuvata lämpötilahallinta ja toiminta poikkeamatilanteissa.

Jäljitettävyys

Toimijan mukaan tuotteiden jäljitettävyys perustuu lavoissa ja pakkauksissa oleviin eränumeroihin. Eränumeroiden perusteella voidaan jäljittää lähettäjä, pakkauspäivämäärä ja tuotantotila. Toimijan mukaan Ibernavel Oy:n asiakkaalle toimitetut erät pystytään jäljittämään toimittajalta lähtöpäivään tai Ibernavel Oy:lle saapumispäivään ja sitä kautta myös kasvatuspeltoon. Tuote-erää koskevat eränumerot seuraavat pakkaajalta Hermanos Bruñó S.A.:lta, Ibernavel Oy:lle ja edelleen tämän asiakkaille. Eränumeroilla tuotteen alkuperä on jäljitettävissä

Ibernavel Oy:n asiakkaalta aina sinne saakka, miltä pellolta Hermanos Bruñó S.A.:n pakkaamat ja myymät hedelmät ovat peräisin.

Toimija on tarkentanut jäljitettävyyden kuvausta omavalvontasuunnitelmaansa. Toimija ei kuitenkaan

toimittanut riittäviä dokumentteja kuten lähetteitä tai muita asiakirjoja, joilla jäljitettävyydestä olisi voitu varmistua.

Turun Ympäristöterveys on arvioinut saatujen kuvien perusteella maahantuotujen erien pakollisia merkintöjä. Tarkastuksessa havaittiin puutteita maahantuojan ja lähettäjän osoitetietojen ilmoittamisessa ja lähettäjän/viljelijän/pakkaajan tietojen puuttumista. Maahantuoduissa erissä tulee olla kaikki lainsäädännön vaatimat pakolliset pakkaustiedot ml. pakkaajan/lähettäjän nimi, katuosoite ja alkuperämaa, jos osoite ei ole alkuperämaassa sekä maahantuojan oma fyysinen katuosoite.

Näytteenotto

Omavalvontasuunnitelmasta ei käy ilmi, kuinka usein toimija pyytää analyysituloksia maahantuotavista sitrushedelmistä. Omaa näytteenottosuunnitelmaa ei ole. Omavalvonnassa viitataan Tullilaboratorion ottamiin näytteisiin 0-4 kertaa vuodessa. Toimija on kuitenkin ilmoittanut, ettei Tullilaboratorio ole ottanut näytteitä heidän maahantuomistaan sitrushedelmistä. Toimija on toimittanut analyysituloksia eri sitrushedelmistä, mutta näitä näytetuloksia ei ole pystytty toimijan kuvaamalla tavalla yhdistämään Suomeen Ibernavel Oy:n maahantuomiin sitrushedelmäeriin.

Toiminnalle tulee olla laadittuna näytteenottosuunnitelma, joka on vähintään pistokoeluontoista näytteenottoa, joka sisältää jokaisen sitrushedelmälajikkeen näytteenoton kerran satokaudessa.

Ibernavel Oy ei ole toimittanut sitrushedelmien hankintasopimuksia vaan kertoo niiden olevan suullisia. Toimijalla tulee olla määriteltynä elintarvike- tai elintarvikeryhmäkohtaisesti hankintasopimuksissa tai tuotespesifikaatioissa vaatimukset, jotka tuotteiden tulee täyttää. Toimijan tulee ymmärtää torjunta-

ainejäämien sekä vierasaineiden osalta asetetut vaatimukset elintarvikkeilleen, ja että niistä on selkeästi sovittu myös tavarantoimittajan kanssa.

Elintarviketurvallisuuden yleisten periaatteiden mukaisesti elintarvikealan ja kontaktimateriaalitoimija on vastuussa maahantuomansa, tuottamansa, jalostamansa, valmistamansa tai jakelemansa elintarvikkeen vaatimustenmukaisuudesta ((EY) N:o 178/2002). Kemiallisen vaatimustenmukaisuuden ja turvallisuuden huomioiminen tulee siten olla osa omavalvontaa. Toimijan velvollisuutena on tunnistaa omaan toimintaansa liittyvät riskit ja hallita niitä.

Ibernavel Oy:n omavalvonnassa tulee olla kattava kuvaus, miten Ibernavel Oy on suunnitellut varmistavansa maahantuomiensa elintarvikkeiden kemiallista turvallisuutta koskevien vaatimusten toteutumisen. Kemialliseen turvallisuuteen kuuluu torjunta-ainejäämät ja muut kemialliset vierasaineet.

Elintarvikealan toimijan omavalvonnan kattavuutta ja riittävyyttä arvioidessaan kunnallisen elintarvikevalvontaviranomaisen tulee kiinnittää huomiota siihen, miten toimija on suunnitellut varmistavansa elintarvikkeen kemiallista turvallisuutta koskevien vaatimusten toteutumisen. Ibernavel Oy:n toimittaman aineiston pohjalta Turun ympäristöterveys ei ole pystynyt varmistumaan Ibernavel Oy:n maahantuomien sitrushedelmien kemiallisten turvallisuusvaatimusten toteutumisesta.

Ibernavel Oy on antanut asiassa vastineen 13.6.2025. Toimija ei vastineessaan ole täyttänyt päätösehdotuksessa esitettyjä vaatimuksia eikä ole tuonut asiassa esiin seikkoja, joiden perusteella valmisteilla oleva päätös muuttuisi.

Turun Ympäristöterveys katsoo, että se, että toimija määrätään noudattamaan EU-lainsäädännöstä johtuvia velvoitteita ei riko tuotteiden vapaan liikkuvuuden periaatetta EU-alueella.

Ibernavel Oy:n harjoittamaa toimintaa ei voida pitää vähäriskisenä, koska toimija tuo maahan merkittävän määrän hedelmiä keskimäärin 6 miljoonaa kiloa sitrushedelmiä myyntikauden aikana (myyntikausi on kestoltaan alle kalenterivuosi).

Päätös​Määrään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Ibernavel Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 6 viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

1)​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Ibernavel Oy:n tulee laatia toiminnalle kemiallinen näytteenottosuunnitelma, jossa on huomioitu näytteenotto jokaisesta maahantuodusta lajikkeesta vähintään kerran satokaudessa. Maahantuotavista sitrushedelmistä tulee analysoida torjunta-ainejäämät, jotka täyttävät Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 vaatimukset ja muut kemialliset vierasaineet; lyijy, kadmium ja perkloraatti. Lisäksi tulee toimittaa analyysitulokset kustakin maahantuodusta sitrushedelmälajikkeesta, jotka on yhdistettävissä Ibernavel Oy:n Suomeen maahantuotuihin sitrushedelmäeriin.

2)​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Ibernavel Oy:n tulee osoittaa valvontaviranomaiselle, että on toiminnassaan arvioinut maahantuomiensa sitrushedelmien kemiallisen vaatimuksenmukaisuuden ja turvallisuuden, tunnistanut niihin liittyvät riskit ja kuvannut miten nämä riskit hallitaan. Ibernavel Oy voi osoittaa asian hankintasopimuksin tai tuotespesifikaatioin.

3)​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Ibernavel Oy:n tulee toimittaa täydennetty omavalvonta, johon on kuvattu myös elintarvikkeiden vastaanottotarkastus, lämpötilahallinta ja toiminta poikkeamatilanteissa.

Ibernavel Oy:n tulee huolehtia siitä, että maahantuoduissa erissä on pakkauksissa kaikki pakolliset tiedot ml. pakkaajan/lähettäjän nimi, katuosoite ja alkuperämaa, jos osoite ei ole alkuperämaassa sekä maahantuojan oma fyysinen katuosoite.

5)​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Ibernavel Oy:n tulee toimittaa jäljitettävyysasiakirja maahantuomastaan sitrushedelmäerästä. Jäljitettävyysasiakirja tulee yhdistää maahantuodun erän tunnistemerkintöihin.

6)​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Toimija vastaa kaikista tässä päätöksessä vaadituista toimenpiteistä ja niistä aiheutuvista kustannuksista.

Samalla Turun kaupungin ympäristöterveyspäällikkö päättää, että tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen tai vastaavasti oikaisuvaatimuksen käsittelevä viranomainen toisin määrää. (Elintarvikelaki 219/2021 78 §)​

Päätöksen perustelut

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. (Elintarvikelaki 297/2021 6 §)

Elintarvikkeista, elintarviketuotantoon käytettävistä eläimistä ja elintarvikekontaktimateriaaleista on ilmoitettava vastaanottajalle elintarvikesäännöksissä edellytetyt jäljitettävyystiedot. (Elintarvikelaki 297/2021 14 § 1.mom.)

Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. (Elintarvikelaki 297/2021 15 § 1.mom.)

Valvontaviranomaisella ja 33 §:ssä tarkoitetulla toimeksiannon saaneella elimellä ja luonnollisella henkilöllä on oikeus tehdä virallisen valvonnan edellyttämiä tarkastuksia valvontakohteessa, tutustua asiakirjoihin ja elintarviketietoihin, tarkastaa toiminnassa käytetyt tilat, laitteet ja välineet sekä tarkastaa tilat, joita valvontaviranomainen perustellusta syystä epäilee käytettävän valvontakohteen elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminnassa. Valvontaviranomainen antaa tarvittaessa kehotuksia elintarvikesäännösten noudattamiseksi.​ (Elintarvikelaki 297/2021 40 § 1.mom.)

Valvontaviranomaisella on oikeus salassapitosäännösten estämättä saada virallisen valvonnan ja muiden virallisten toimien suorittamiseksi välttämättömät tiedot valtion ja kunnan viranomaisilta sekä elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijoilta ja muilta, joita tämän lain velvoitteet koskevat.

Valvontaviranomaisella on oikeus saada tässä pykälässä tarkoitetut tiedot maksutta ja myös teknisen käyttöyhteyden avulla tai muutoin sähköisesti.

(Elintarvikelaki 297/2021 43 § 1.mom. ja 4. mom)

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä epäkohdan poistettavaksi, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikkeen tuotanto-, jalostus- tai jakeluvaihe, elintarvikehuoneis-to, alkutuotantopaikka tai niissä harjoitettava toiminta voivat aiheuttaa terveysvaaraa, vaarantaa elintarvikkeesta annettujen tietojen oikeellisuuden tai riittävyyden, johtaa kuluttajaa harhaan tai ovat muutoin elintarvikemääräysten vastaisia.

Elintarvikealan toimija vastaa kustannuksista, joita sille aiheutuu, kun se noudattaa viranomaisten tekemiä päätöksiä (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus(EU) 2017/625,138 art.)

Kunnan on perittävä elintarvikealan toimijalta hyväksymänsä taksan mukainen maksu: elintarvikesäännösten noudattamatta jättämiseen perustuvien 9 luvussa tarkoitettujen hallinnollisten pakkokeinojen ja sanktioiden noudattamisen valvomiseksi tehdyistä tarkastuksista (Elintarvikelaki 23/2006 § 73 1. mom. kohta 4)​

Yleisen elintarvikehygienia-asetuksen (EY) N:o 852/2004 1 artiklan mukaan ensisijainen vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on elintarvikealan toimijalla.

Yleisen elintarvikeasetuksen (EY) N:o 178/2002 14 artiklan mukaan markkinoille ei saa saattaa elintarvikkeita, jotka eivät ole turvallisia, eli ovat terveydelle haitallisia tai ihmisravinnoksi soveltumattomia. Kemiallisen vaatimustenmukaisuuden ja turvallisuuden huomioiminen tulee siten olla osa omavalvontaa. Toimijan velvollisuutena on tunnistaa omaan toimintaansa liittyvät riskit ja hallita niitä.

Elintarvikealan toimijan on vastuullaan olevissa toiminnoissa huolehdittava, että elintarvikkeet täyttävät niiden toiminnan kannalta asiaankuuluvat elintarvikelainsäädännön vaatimukset ja varmistettava että kyseiset vaatimukset täyttyvät. (EY N:o 178/2002 17 art.)

1. Kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa on huolehdittava siitä, että on mahdollista jäljittää elintarvikkeet, rehut, elintarviketuotantoon käytettävät eläimet ja muut mahdolliset aineet, jotka on tarkoitettu tai joiden voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun.

2. Elintarvike- ja rehualan toimijoiden on voitava tunnistaa luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka on toimittanut niille elintarvikkeen, rehun, elintarviketuotantoon käytettävän eläimen tai sellaisen aineen, joka on tarkoitettu tai jonka voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun.

Tätä varten toimijoilla on oltava käytössä tähän tarkoitetut järjestelmät ja menettelyt, joiden avulla toimivaltaiset viranomaiset saavat nämä tiedot pyynnöstä käyttöönsä.

3. Elintarvike- ja rehualan toimijoilla on oltava käytössä sellaiset järjestelmät ja menettelyt, joiden avulla ne voivat tunnistaa muut yritykset, joille niiden tuotteita on toimitettu. Nämä tiedot on annettava pyynnöstä toimivaltaisille viranomaisille.

4. Markkinoille saatetuissa tai todennäköisesti markkinoille saatettavissa elintarvikkeissa ja rehuissa on niiden jäljitettävyyden helpottamiseksi oltava riittävät ja asianmukaiset pakkausmerkinnät tai tunnistetiedot tarkempiin säännöksiin sisältyvien asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti.

5. Tämän artiklan vaatimusten noudattamiseksi tarkoitetut säännökset voidaan antaa 58 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen. (EY N:o 178/2002 18 art.)

Elintarvikealan toimijoiden on tehtävä yhteistyötä toimivaltaisten viranomaisten kanssa toteutettaessa toimia niiden toimittaman elintarvikkeen aiheuttamien riskien välttämiseksi tai vähentämiseksi. (EY N:o 178/2002 19 art, kohta 4)

1. Liitteen I piiriin kuuluvat tuotteet eivät saa niitä elintarvikkeina tai rehuna markkinoille saatettaessa tai niitä eläimille syötettäessä sisältää minkään torjunta-aineen jäämää, joka on suurempi kuin:

a) kyseisille tuotteille liitteissä II ja III vahvistetut jäämien enimmäismäärät;

b) 0,01 mg/kg niiden tuotteiden osalta, joille ei ole liitteessä II tai III vahvistettu erityistä jäämien enimmäismäärää, tai sellaisten tehoaineiden osalta, joita ei mainita liitteessä IV, ellei tehoaineelle vahvisteta eri oletusarvoja samalla kun otetaan huomioon käytettävissä olevat tavanomaiset analyysimenetelmät. Tällaiset oletusarvot on lueteltava liitteessä V.​ (EY N:o 396/2005 18 art. kohta 1.)

1. Liitteessä I lueteltuja elintarvikkeita ei saa saattaa markkinoille eikä käyttää raaka-aineena elintarvikkeissa tai elintarvikkeiden ainesosana, jos ne sisältävät jotakin vierasainetta yli liitteessä I vahvistetun enimmäismäärän.

3. Liitteessä I vahvistettuja enimmäismääriä sovelletaan markkinoille saatettaviin elintarvikkeisiin ja kyseisten elintarvikkeiden syötävään osaan, jollei kyseisessä liitteessä toisin säädetä. (EY N:o 2023/915 2.art kohta 1. ja kohta 3.)

1.​ ​ ​ Edellä 1​ artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettuina hedelmien ja vihannesten kaupan pitämisen yleisvaatimuksina pidetään asetuksen (EU) N:o​ 1308/2013​ 76​ artiklan 1 kohdan vaatimuksia.

Edellä 1​ artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen hedelmien ja vihannesten on oltava kyseisten kaupan pitämisen yleisvaatimusten mukaisia, jollei niihin sovelleta kaupan pitämisen erityisvaatimuksia.

Kaupan pitämisen yleisvaatimuksia koskevat yksityiskohtaiset tiedot esitetään tämän asetuksen liitteessä I olevassa A osassa.

2.​ ​ ​ Jos 1 kohdassa tarkoitettujen hedelmien ja vihannesten haltija voi osoittaa tuotteidensa olevan jonkin Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission​ (UN/ECE) hyväksymän sovellettavan standardin mukaisia, niitä pidetään 1 kohdassa tarkoitettujen kaupan pitämisen yleisvaatimusten mukaisina.

3.​ ​ ​ Tämän artiklan soveltamiseksi ’haltijana’ pidetään luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jonka hallussa asianomaiset tuotteet fyysisesti ovat tai joka tarjoaa niitä myytäväksi etämyyntinä tai jollakin digitaalisella tavalla. (K as (EU) 2023/2429 2 art.)

Hedelmien ja vihannesten sekä banaanien kaupan pitämisen erityisvaatimukset

1.​ ​ ​ Seuraavien tuotteiden tai alojen on oltava liitteessä I olevassa B osassa vahvistettujen kaupan pitämisen erityisvaatimusten mukaisia:

a)omenat;

b)sitrushedelmät;

c)kiivit;

d)salaatit sekä kähärä- ja siloendiivit;

e)persikat ja nektariinit;

f)päärynät;

g)mansikat;

h)paprikat;

i)syötäväksi tarkoitetut viinirypäleet;

j)tomaatit;

k)banaanit.

(K as (EU) 2023/2429 4 art.)

Tiedot elintarvikeketjussa

1.​ ​ ​ Liitteessä I vahvistetuissa merkitsemistä koskevissa säännöksissä edellytetyt tiedot on tehtävä selvin ja näkyvin kirjaimin pakkauksen yhdelle sivulle joko suoraan pakkaukseen pysyvästi painettuina tai etikettiin, joka on erottamaton osa pakkausta tai joka on kiinnitetty pakkaukseen, eivätkä ne saa johtaa harhaan.

2.​ ​ ​ Irtotavarana toimitettavien, suoraan kuljetusvälineeseen lastattavien tavaroiden osalta 1 kohdassa tarkoitetut tiedot on merkittävä tavaran saateasiakirjaan tai lomakkeeseen, joka on sijoitettu näkyvälle paikalle kuljetusvälineen sisäpuolelle.

3.​ ​ ​ Kun kyseessä on Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin​ 2011/83/EU​ (11)​ 2​ artiklan 7 kohdassa tarkoitettu etäsopimus, tietojen on oltava saatavilla ennen kuin osto tehdään, mukaan lukien myytäväksi tarjottavan tuotteen yksi ainoa alkuperämaa.

4.​ ​ ​ Laskuissa ja saateasiakirjoissa kuluttajalle annettua kuittia lukuun ottamatta on mainittava tuotteiden nimi ja alkuperämaa sekä tapauksen mukaan luokka, lajike tai kaupallinen tyyppi, jos kaupan pitämisen erityisvaatimuksissa sitä edellytetään, tai se, että tuote on tarkoitettu jalostettavaksi.

5.​ ​ ​ Liitteessä I olevassa B osassa tarkoitettu mahdollisuus merkitä alueellinen tai paikallinen alkuperä eri rajoita tietyille maantieteellisille merkinnöille Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o​ 1151/2012​ (12)​ nojalla myönnettyä suojaa. (K as (EU) 2023/2429 6 art.)

Vastuut

1.​ ​ ​ Elintarviketiedoista vastuussa oleva elintarvikealan toimija on toimija, jonka nimellä tai toiminimellä elintarviketta pidetään kaupan tai jos tämä toimija ei ole sijoittautunut unioniin, tuontia unionin markkinoille harjoittava toimija.

2.​ ​ ​ Elintarviketiedoista vastuussa olevan elintarvikealan toimijan on varmistettava elintarviketietojen mukanaolo ja oikeellisuus sovellettavan elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten mukaisesti.

3.​ ​ ​ Elintarvikealan toimijat, jotka eivät vaikuta elintarviketietoihin, eivät saa toimittaa elintarvikkeita, joiden ne tietävät tai olettavat, niiden tietojen perusteella, jotka niillä on ammattilaisina hallussaan, olevan sovellettavan elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten vastaisia.

4.​ ​ ​ Elintarvikealan toimijat eivät saa vastuullaan olevissa yrityksissä muuttaa elintarvikkeen mukana seuraavia tietoja, jos tällainen muutos johtaisi loppukuluttajaa harhaan tai muutoin heikentäisi kuluttajansuojan tasoa ja loppukuluttajan mahdollisuuksia tehdä tietoon perustuvia valintoja. Elintarvikealan toimijat ovat vastuussa kaikista elintarvikkeen mukana seuraaviin elintarviketietoihin tekemistään muutoksista.

5.​ ​ ​ Elintarvikealan toimijoiden on vastuullaan olevissa yrityksissä varmistettava niiden toimintaan liittyvien, elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten noudattaminen, ja niiden on tarkistettava, että tällaiset vaatimukset täyttyvät, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 2 ja 4 kohdan soveltamista.

6.​ ​ ​ Elintarvikealan toimijoiden on vastuullaan olevissa yrityksissä varmistettava, että pakkaamattomiin elintarvikkeisiin liittyvät, loppukuluttajalle tai suurtalouksiin tarkoitetut tiedot toimitetaan elintarvikkeet vastaanottavalle elintarvikealan toimijalle, jotta mahdollistetaan vaadittaessa pakollisten elintarviketietojen antaminen loppukuluttajalle.

7.​ ​ ​ Seuraavissa tapauksissa elintarvikealan toimijoiden on vastuullaan olevissa yrityksessä varmistettava, että 9 ja 10 artiklassa edellytetyt pakolliset tiedot esitetään pakkauksessa tai siihen kiinnitetyssä etiketissä taikka elintarviketta koskevissa kaupallisissa asiakirjoissa, kun voidaan taata, että tällaiset asiakirjat joko seuraavat sen elintarvikkeen mukana, jota ne koskevat, tai ne lähetetään ennen toimitusta tai samanaikaisesti sen kanssa:

a)​ kun valmiiksi pakattu elintarvike on tarkoitettu loppukuluttajalle, mutta sitä pidetään kaupan vaiheessa, joka edeltää myyntiä loppukuluttajalle, eikä kyseisessä vaiheessa tapahdu myyntiä suurtalouksille;

b)​ kun valmiiksi pakattu elintarvike on tarkoitettu toimitettavaksi suurtalouksissa tapahtuvaan valmistukseen, jalostamiseen tai pilkkomiseen.

Sen estämättä, mitä ensimmäisessä alakohdassa säädetään, elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että 9 artiklan 1 kohdan a, f, g ja h alakohdassa tarkoitetut tiedot esitetään myös siinä uloimmassa pakkauksessa, jossa valmiiksi pakatut elintarvikkeet pannaan esille, kun niitä pidetään kaupan.

8.​ ​ ​ Elintarvikealan toimijoiden, jotka toimittavat muille elintarvikealan toimijoille elintarvikkeita, joita ei ole tarkoitettu loppukuluttajalle tai suurtalouksiin, on varmistettava, että näillä muilla elintarvikealan toimijoilla on riittävät tiedot, joiden pohjalta ne voivat tarpeen mukaan täyttää 2 kohdan mukaiset velvoitteensa. (EY N:o 1169/2011 8 art.)

Seuraavien tietojen ilmoittaminen on pakollista 10–35 artiklan mukaisesti, jollei tähän lukuun sisältyvistä poikkeuksista muuta johdu:

a)​ elintarvikkeen nimi;

b)​ ainesosaluettelo;

c)​ elintarvikkeen tuotannossa tai valmistuksessa käytetyt ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka on lueteltu liitteessä II, tai liitteessä II luetelluista allergioita tai intoleransseja aiheuttavista aineista tai tuotteista johdetut ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka ovat mukana valmiissa tuotteessa sellaisenaan tai jossakin muussa muodossa;

d)​ tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät;

e)​ elintarvikkeen sisällön määrä;

f)​ vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta;

g)​ erityiset säilytysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet;

h)​ 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite;

i)​ alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin siitä on säädetty 26 artiklassa;

j)​ käyttöohje, jos elintarvikkeen tarkoituksenmukainen käyttö ilman sitä on vaikeaa;

k)juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia;

l)​ ravintoarvoilmoitus.

2.​ ​ ​ Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tiedot on ilmoitettava sanoin ja numeroin. Ne voidaan lisäksi ilmaista kuvin tai tunnuksin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 35 artiklan soveltamista. (EY N:o 1169/2011 9 art. kohta 1.)

Tuotteita, joille on vahvistettu ala- tai tuotekohtaiset kaupan pitämisen vaatimukset tämän jakson mukaisesti, voidaan pitää kaupan unionissa ainoastaan, jos ne täyttävät kyseiset vaatimukset. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013 74 art.)

1. Kaupan pitämisen vaatimuksia voidaan soveltaa

yhteen tai useampaan seuraavista tuotteista ja aloista:

b) hedelmät ja vihannekset; . (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013 75 art. kohta 1. b)

MERKITSEMINEN

Kussakin pakkauksessa​ (​ 9​ ) on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A.​ ​ ​ ​ Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan​ ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

—​

kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa​ ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja​ ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,

—​

yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa​ ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B.​ ​ ​ ​ Alkuperä

Alkuperämaan koko nimi​ (​ 10​ ). Jäsenvaltiosta peräisin olevissa tuotteissa merkintä on tehtävä alkuperämaan kielellä tai sellaisella kielellä, jota määrämaan kuluttajat ymmärtävät. Muissa tuotteissa merkintä on tehtävä kielellä, jota määrämaan kuluttajat ymmärtävät.

Ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa kuluttajaa harhaan. Jos nämä pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella. (K as (EU) 2023/2429 Liite I A osa kohta 4.)

VÄHIMMÄISVAATIMUKSET

Sallitut poikkeamat huomioon ottaen tuotteiden on oltava

—​ eheitä,

—​ terveitä; tuotteita, joissa on mätää tai jotka ovat muuten pilaantuneet ravinnoksi kelpaamattomiksi, ei sallita,

—​ puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,

—​ lähes vailla tuholaisia,

—​ vailla tuholaisten mallolle aiheuttamia vaurioita,

—​ vailla epätavallista pintakosteutta,

—​ vailla vierasta hajua​ ja/tai makua.

—​ Tuotteiden kunnon on oltava sellainen, että tuotteet

—​ kestävät kuljetuksen ja käsittelyn,

—​ saapuvat tyydyttävässä kunnossa määräpaikkaan. (K as (EU) 2023/2429 Liite I A osa kohta 1.)​

VI.​ ​ ​ MERKITSEMISTÄ KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

Kussakin pakkauksessa​ (​ 24​ ) on oltava merkittynä sen yhdelle puolelle selvin, pysyvin ja pakkauksen ulkopuolelle näkyvin kirjaimin seuraavat merkinnät:

A.​ ​ ​ ​ Tunnistusmerkinnät

Pakkaajan​ ja/tai lähettäjän nimi ja fyysinen osoite (katuosoite, postinumero, paikkakunta, ja jos osoite ei ole alkuperämaassa, on merkittävä myös maa).

Tämä merkintä voidaan korvata seuraavasti:

—​

kaikissa pakkauksissa valmispakkauksia lukuun ottamatta viranomaisen antama tai hyväksymä pakkaajaa​ ja/tai lähettäjää edustava koodi, jonka välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakkaaja​ ja/tai lähettäjä” (tai vastaava lyhenne). Koodin eteen on merkittävä koodin tunnustaneen maan ISO 3166 -standardin mukainen maa- tai aluekoodi, jos kyseessä ei ole alkuperämaa,

—​

yksinomaan valmispakkauksissa unionin alueelle sijoittautuneen myyjän nimi ja osoite, joiden välittömässä läheisyydessä on maininta ”pakattu … varten” tai muu vastaava maininta. Tällöin merkinnän on sisällettävä myös pakkaajaa​ ja/tai lähettäjää edustava koodi. Myyjän on annettava kaikki valvontayksiköiden tarpeellisiksi katsomat kyseisen koodin merkitystä koskevat tiedot.

B.​ ​ ​ ​ Tuotteen luonne

Ilmaisu ”sitruunoita”, ”limettejä”, ”persianlimettejä”, ”meksikonlimettejä”, ”makeita intianlimettejä”/”makeita palestiinanlimettejä”, ”mandariinejä”, ”appelsiineja”, ”greippejä”, ”pomeloita”/”Shaddock”, jos tuote ei ole näkyvissä.

Kun kyseessä on selvästi toisistaan eroavien sitruslajien sekoitus, ilmaisu ”sitrushedelmien sekoitus” tai vastaava ilmaisu ja kaikkien lajien yleisnimet.

Appelsiineista merkitään lajikkeen nimi​ ja/tai vastaava lajikeryhmä, jos kyseessä ovat Navel- ja Valencia-lajikkeiden ryhmät.

Satsumien ja klementiinien osalta vaaditaan lajin yleisnimi ja lajikkeen nimi on vapaavalintainen.

Muiden mandariinien ja niiden hybridien osalta vaaditaan lajikkeen nimi.

Kaikkien muiden lajien osalta lajikkeen nimi on vapaavalintainen.

Lajikkeen nimi voidaan korvata synonyymillä. Kauppanimi​ (​ 25​ ) voidaan merkitä ainoastaan lajikkeen nimen tai synonyymin täydennyksenä.

Greipeistä ja pomeloista merkitään tapauksen mukaan mallon väriä kuvaava ilmaisu ”valkoinen”, ”vaaleanpunainen” tai ”punainen”.

Ilmaisu ”siemenellisiä”, kun kyseessä ovat klementiinit, joissa on yli 10 siementä.

Ilmaisu ”siemenettömiä” (vapaavalintainen, siemenettömissä sitrushedelmissä voi joskus olla siemeniä).

C.​ ​ ​ ​ Tuotteen alkuperä

—​ Alkuperämaa​ (​ 26​ ) ja vapaavalintaisesti viljelyalue tai kansallisen, alueellisen tai paikallisen tason paikannimi.

—​ Kun kyseessä on eri alkuperää olevien, selvästi toisistaan eroavien sitrushedelmälajien sekoitus, kunkin lajin nimen välittömässä läheisyydessä on mainittava lajin alkuperämaa.

D.​ ​ ​ ​ Kaupalliset tiedot

—​ Luokka

—​ Koko, joka ilmaistaan seuraavasti:

—​ vähimmäis- ja enimmäiskoko (mm), tai

—​ kokokoodi(t), jo(i)ta voi seurata vähimmäis- ja enimmäiskoko tai

—​ lukumäärä.

—​ Tarvittaessa merkintä korjuun jälkeisissä käsittelyissä käytetyistä säilöntäaineista tai muista kemiallisista aineista.

E.​ ​ ​ ​ Virallinen tarkastusmerkintä (vapaavalintainen)

VI kohdan ensimmäisessä alakohdassa esitettyjä merkintöjä ei tarvitse tehdä pakkauksiin, jotka sisältävät ulospäin selvästi näkyviä myyntipakkauksia, joihin kaikkiin on tehty kyseiset merkinnät. Kyseisiin pakkauksiin ei saa tehdä merkintöjä, jotka voisivat johtaa harhaan. Jos nämä pakkaukset on pakattu kuormalavalle, kyseiset tiedot on annettava vähintään kuormalavan kahdelle sivulle näkyvästi sijoitetulla lomakkeella. K as (EU) 2023/2429 Liite I A osa 2 osa VI luku)

Hedelmä- ja vihannesalan tuotteiden kaupan pitämistä koskevat lisävaatimukset

1. Edellä 75 artiklassa tarkoitettujen kaupan pitämisen vaatimusten lisäksi voidaan hedelmä- ja vihannesalan tuotteita, jotka on tarkoitettu myytäväksi tuoreina kuluttajille, pitää tarvittaessa kaupan ainoastaan, jos ne ovat laadultaan aitoja, virheettömiä ja myyntikelpoisia ja jos alkuperämaa on ilmoitettu.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettuja kaupan pitämisen vaatimuksia sekä tämän alajakson mukaisesti vahvistettuja hedelmä- ja vihannesalaan sovellettavia kaupan pitämisen vaatimuksia sovelletaan kaikissa kaupan pitämisen vaiheissa, myös tuonnissa ja viennissä, ja ne voivat koskea laatua, luokittelua, painoa, kokoa, pakkaamista, päällysmerkintöjä, varastointia, kuljetusta, tarjontamuotoa ja kaupan pitämistä.

3. Sellaisten hedelmä- ja vihannesalan tuotteiden haltija, joita hyväksytyt kaupan pitämisen vaatimukset koskevat, ei saa pitää kyseisiä tuotteita esillä myyntitarkoituksessa, saattaa niitä myyntiin eikä toimittaa tai pitää niitä kaupan millään tavoin unionissa, elleivät ne ole mainittujen vaatimusten mukaisia, ja haltijan on vastattava siitä, että vaatimuksia noudatetaan.

4. Tämän artiklan 1 kohdassa esitetyn vaatimuksen asianmukaisen soveltamisen varmistamiseksi ja tiettyjen erityistilanteiden huomioon ottamiseksi siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 227 artiklan mukaisesti erityisistä poikkeuksista tähän artiklaan, jos ne ovat tarpeen sen soveltamiseksi asianmukaisesti. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013 76 art.)

Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa

Mikäli määräyksiä ei noudateta, valvontaviranomainen voi elintarvikelain 68 §:n mukaan tehostaa määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- tai keskeyttämisuhalla. Uhkasakkoa sekä teettämis- ja keskeyttämisuhkaa koskevissa asioissa noudatetaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Kuuleminen

Hallintolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalla on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija on toimittanut kirjallisen vastineensa asiassa Turun ympäristöterveyteen 13.6.2025.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki (297/2021) 6 §, 14 §, 15 §, 40 § 43 §, 55 §, 68 §, 73 §, 75 §, 78 §

Yleisen elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004 1 art.,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 14 art 17 art. 18 art. 19 art.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 396/2005 torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja rehuissa tai niiden pinnalla sekä neuvoston direktiivin 91/414/ETY muuttamisesta 18 art. Liite I, Liite II, Liite III

Komission asetus (EY) N:o 2023/915 elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismääristä 2. art. Liite I

Komission delegoitu asetus (EU) 2023/2429 2 art. 4 art. 6art. Liite I

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013 74 art. 75 art. 76 art. Liite I osa IX

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1169/2011 2 art. 8 art. 9 art.

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus(EU) 2017/625138 art.

Hallintolaki (434/2003) 34 §, 36 §

Päätöksen perustana olevat asiakirjat

Oiva-tarkastuksen pöytäkirja 16.5.2024​

Oiva-tarkastuksen pöytäkirja 5.3.2025​

Sähköpostikeskustelu 30.1.2024

Sähköpostikeskustelu 9.2.2024

Sähköpostikeskustelu 26.2.2024

Sähköpostikeskustelu 19.3.2024

Sähköpostikeskustelu 8.4.2024

Sähköpostikeskustelu 12.4.2024

Sähköpostikeskustelu 17.5.2024

Sähköpostikeskustelu 22.10.2024

Sähköpostikeskustelu 21.11.2024

Sähköpostikeskustelu 28.11.2024

Sähköpostikeskustelu 16.12.2024

Sähköpostikeskustelu 29.1.2025

Sähköpostikeskustelu 17.2.2025

Sähköpostikeskustelu 28.2.2025

Sähköpostikeskustelu 19.3.2025

Sähköpostikeskustelu 28.3.2025

Ibernavel Oy:n vastine 13.6.2025

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle. Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää. (Elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa vs. ympäristöterveyspäällikkö Sanna Raunila puh. 044​ 746 2087, s-posti sanna.raunila@turku.fi

Allekirjoitukset

​​

Sanna Raunila​ ​

vs. ympäristöterveyspäällikkö​

Liitteet

Muutoksenhakuohje

Jakelu

aoIbernavel Oy
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedStark Sanna