Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 103 | 05.06.2025 | 2 |
3709-2024 (11 02 00)
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen hallintopakkoasia / uhkasakon asettaminen: Ravintola NFD, osoitteessa Linnankatu, 20810 Turku
Tiivistelmä: -
Rlupalk § 103
Terveystarkastaja Teemu Koivisto, johtava terveystarkastaja Päivi Nurmi:
Toimija
Nick’s Food Design, 2184373-6
Oravanmarjankatu 2
21620 Kuusisto
Toimipaikan nimi ja osoite
Ravintola NFD
Linnankatu 85 20100 Turku
Päätöksen kohde
Elintarvikehuoneiston soveltuvuus toimintaan
Asian selostus
Nick’s Food Designin elintarvikehuoneistossa ravintola NFD osoitteessa Linnankatu 85, 20100 Turku on tehty tarkastus 15.3.2023, 7.11.2023 ja 21.3.2024, 9.7.2024 ja 4.2.2025. Lisäksi asiaa on käsitelty tarkastuksilla 26.06.2018 ja 14.09.2018.
Tarkastuksella 26.06.2018 on todettu pukutilan sijaitsevan wc-tilassa ja annettu asiasta korjauskehotus 31.8.2018 määräajalla. Raportissa huomautettiin myös, että asiasta on myös lausuttu rakennuslupaan liittyvässä lausunnossa. 14.09.2018 tehdyllä seurantatarkastuksella on todettu tilanteen olevan sama, mutta toimijalla on tuolloin ollut korjaussuunnitelma siirtää pukutila yläkerran tiloihin.
Tarkastuksella 15.3.2023 todettiin, että ravintolan henkilökunnan wc toimii myös henkilökunnan pukutilana. Toimijalle annettiin kehotus järjestää henkilökunnan pukutila toisaalle. Korjaustoimenpiteiden määräajaksi asetettiin 3.10.2023.
Seurantatarkastuksella 7.11.2023 todettiin, ettei muutoksia pukutiloihin ole tehty. Tarkastuksella myös huomioitiin, että siivousvälinetilan ja wc-tilan välinen ovea pidetään aina auki, jolloin siivousvälinetila sekä wc-tila ovat käytännössä samaa tilaa. Toimijalle annettiin uusi korjauskehotus järjestää tilat niin, että ne ovat erillisinä toisistaan. Korjauskehotuksen määräajaksi annettiin 3.1.2024.
Seurantatarkastuksella 21.3.2024 todettiin, että korjaustoimenpiteitä ei ole tehty. Tilat olivat yhä samanlaiset kuin aiemmin.
Nick’s Food Designille on annettu vs. johtavan terveystarkastajan päätöksellä 31.5.2024 § 55 määräys. Määräys koskee seuraavia elintarvikehuoneiston toimintoja:
Vs. johtavan terveystarkastajan päätöksessä on velvoitettu Nick’s Food Designia välittömästi tai viimeistään 8.7.2024 mennessä tekemään toimenpiteet siten, että henkilökunnan wc ja pukutila erotetaan toisistaan ja siivousvälineet säilytetään hygieenisesti ottamalla wc:n ja siivousvälinetilan ovi käyttöön tai järjestämällä siivousvälineiden säilytys toisaalle.
9.7.2024 suoritetulla tarkastuksella todettiin, ettei korjauksia ole tehty. Toiminnan korjaamiseksi harkittiin uhkasakkoa, mutta toimijan katsottiin osoittavan halua korjata ongelma vuokrasopimuksen jatkumisen myötä, eikä uhkasakkoa katsottu vielä tarpeelliseksi. Asiasta annettiin korjauskehotus 2.1.2025 määräajalla.
4.2.2025 tehdyllä tarkastuskäynnillä todettiin, ettei korjauksia tiloihin ole tehty. Tilojen soveltuvuus on siten yhä puutteellinen, eikä täytä lainsäädännön vaatimuksia.
Kuuleminen
Hallintolain ja uhkasakkolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalla on mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista.
Toimijaa on kuultu kirjallisesti hallintolain (434/2003) 34§:n mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Toimija ei ole antanut asiaan vastinetta.
Perustelut
Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa. Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin Nick’s Food Designin elintarvikehuoneistossa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.
Tarkastuksissa havaitut puutteet Nick’s Food Designin ravintola NFD elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.
Elintarvikehuoneiston tilojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti ja, että ne mahdollistavat hyvän elintarvikehygienian noudattamisen ja saastumisriskin minimoimisen. (Elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004, liite II, luku I, kohdat 1a ja 1c)
Elintarvikehuoneistossa on järjestettävä henkilökunnalle tarvittaessa asianmukaiset pukusuojat. (Elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004, liite II, luku I, kohta 6)
Elintarvikehuoneistossa on oltava työvälineiden ja laitteiden puhdistamiseen, desinfiointiin ja säilyttämiseen tarvittaessa asianmukaiset tilat. (Elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004, liite II, luku II, kohta 2)
Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja, että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 297/2021 §6 1 ja 3 momentti)
Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia. Elintarvikelain 55 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Valvontaviranomainen voi tehostaa elintarvikelain nojalla annettua määräystä tai kieltoa uhkasakolla tai teettämis- tai keskeyttämisuhalla. Uhkasakosta sekä teettämis- ja keskeyttämisuhasta säädetään uhkasakkolaissa (1113/1990). Se, joka rikkoo elintarvikelain nojalla määrättyä, uhkasakolla tehostettua kieltoa tai velvoitetta, voidaan jättää tuomitsematta rangaistukseen samasta teosta, jos uhkasakko on tuomittu maksettavaksi. (Elintarvikelaki 68 §)
Uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Kunkin päävelvoitteen tehosteeksi on asetettava eri uhkasakko. Uhkasakko asetetaan määrältään kiinteänä tai siten, että sen suuruus määräytyy ajan kulumisen mukaan (juokseva uhkasakko). Asettamispäätöksestä on käytävä selvästi ilmi, mihin asianosainen on velvoitettu ja milloin, mihin mennessä tai mistä lähtien päävelvoitetta on noudatettava. Määräajan pituutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun mahdollisuus noudattaa sitä sekä muut asiaan vaikuttavat seikat. (Uhkasakko-laki 6 §)
Elintarvikelain 78 §:n mukaan päätöksessä voidaan määrätä, että päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman, jollei valitusviranomainen toisin määrää. Valitus on käsiteltävä viivytyksettä.
Lautakunnalle ehdotetaan, että toimija määrätään uhkasakon uhalla erottamaan wc-tilan ja pukutilan toisistaan sekä järjestämään siivousvälinetilan hygieenisesti erilleen wc-tiloista - tarvittaessa siirtämällä sen toiseen paikkaan. Siivousvälinetilan tulee olla aina käytettävissä. Elintarvikkeiden tilojen tulee täyttää lainsäädännön vaatimukset. Elintarvikehuoneiston tilojen järjestämisessä on pyrittävä kuluttajien terveyden suojelun korkeaan tasoon varmistamalla, että tilojen käyttö tukee elintarviketurvallisuutta ja hygieniaa. Siivousvälineiden ja pukutilojen asianmukaisella sijoittelulla ehkäistään ristikontaminaatiota ja edistetään työntekijöiden sekä elintarvikkeiden turvallista käsittelyä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää terveydellisiin, hygieniaan liittyviin ja toiminnallisiin näkökohtiin, jotta työskentely-ympäristö ja elintarvikkeet pysyvät turvallisina ja puhtaina.
Sovellettavat säännökset
Elintarvikelaki 297/2021 6 §, 55 §, 68 §, 78 §
Hallintolaki 434/2003 34 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 178/2002
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 852/2004
Virallista valvontaa koskeva asetus (EU) 2017/625 138 art.
Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta, Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1
Valvontajohtaja Leena Salmelainen:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta määrää Nick’s Food Designin juoksevan uhkasakon uhalla suorittamaan toimipaikassa Ravintola NFD seuraavat toimenpiteet välittömästi ja viimeistään kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista:
Henkilökunnan wc ja pukutila tulee erottaa toisistaan. Siivousvälineet tulee säilyttää hygieenisesti erillään wc-tiloista, tarvittaessa järjestämällä siivousvälinetila muualle.
Juoksevan uhkasakon määrä: kiinteänä peruseränä viisituhatta (5 000) euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty kuuden kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. sekä lisäeränä tuhat (1000) euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajanjälkeen.
Samalla päätetään, että tätä päätöstä on noudatettava ennen kuin se on saanut lainvoiman, jollei valitusviranomainen toisin määrää.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
todiNick's Food Design