Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 24.04.2025 | 8 |
5999-2024 (11 03 00)
Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla syys-joulukuussa 2024
Tiivistelmä:
Ilmanlaatu oli syys-joulukuussa vuonna 2024 Kauppatorin ja Ruissalon mittausasemilla lähes koko mittausjakson ajan hyvä tai tyydyttävä. Molemmilla asemilla ilmanlaatu oli välttävää alle prosentin ajasta ja huonoa tai erittäin huonoa ilmanlaatu ei ollut mittausjakson aikana kummallakaan mittausasemista. Kansalliset raja- tai ohjearvot eivät ylittyneet minkään mitattavan yhdisteen osalta seurantajaksolla.
Rlupalk §
Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Katja Holttinen 10.4.2025:
Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmän toimesta ilmanlaatua mitataan Kaarinassa, Naantalissa, Paraisilla, Raisiossa ja Turussa yhteensä seitsemällä mittausasemalla. Ilmanlaadun mittaustuloksia raportoidaan kolme kertaa vuodessa, kattaen aina neljä kuukautta: tammi-huhtikuu, touko-elokuu ja syys-joulukuu.
Ilmansuojelun yhteistyöryhmän Turun mittausasemat sijaitsevat Kauppatorilla sekä Ruissalossa Saaronniemessä. Kauppatorilla mitataan typen oksideja, hengitettäviä hiukkasia ja pienhiukkasia. Ruissalossa mitataan typen oksideja, rikkidioksidia sekä otsonia.
Ilmanlaatu oli tunti-indeksillä tarkasteltuna Turun mittausasemilla raportointikaudella suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä eikä kansalliset raja- tai ohjearvot ylittyneet mitattujen yhdisteiden osalta.
Otsonipitoisuuden suurin kahdeksan tunnin liukuva keskiarvo oli syyskuussa mitattu 112,7 µg/m3. Terveyshaittojen ehkäisemiseksi annettu pitkän ajan tavoitearvo 120 µg/m3 (8h arvona) ei ylittynyt, mutta WHO:n ohjearvon 100 µg/m3 (8h liukuvana keskiarvona) ylittyi. Mittausjakson korkein otsonin vuorokausipitoisuus oli 92,1 µg/m3.
Otsonia muodostuu ilmassa auringonsäteilyn vaikutuksesta eikä sitä siis ole päästöissä itsessään. Suomessa otsonipitoisuudet ovat suurimmillaan aurinkoisella säällä erityisesti keväällä ja kesällä, kun auringon UV-säteily on korkeimmillaan.
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2024/2881 ilmanlaadusta ja sen parantamisesta julkaistiin 20.11.2024, ja direktiivi tuli voimaan 10.12.2024. Kansalliseen lainsäädäntöön vieminen tapahtuu kahdessa vuodessa. Uudet raja-arvot tulee saavuttaa 1.1.2030 mennessä. Direktiivissä asetetaan epäpuhtauksille uudet ilmanlaatunormit, jotka vastaavat paremmin WHO:n ilmanlaatua koskevia suuntaviivoja.
Direktiivin mukaan ilmanlaatua koskeva etenemissuunnitelma on laadittava ennen vuotta 2030, jos epäpuhtauksien taso ylittää vuosina 2026–2029 raja- tai tavoitearvon. Ilmanlaatusuunnitelmat on laadittava mahdollisimman pian ja viimeistään kahden vuoden kuluttua siitä kalenterivuodesta, jona tämä raja- tai tavoitearvo ylittyy.
EU:n päivitetyn ilmanlaatudirektiivin raja-arvoista Kauppatorilla ylittyi hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausiraja-arvo kuusi kertaa vuoden 2024 aikana ja pienhiukkasten (PM2,5) kolme kertaa. Pienhiukkasten osalta kaikki ylitykset tulivat syyskuussa. Hiukkasten osalta raja-arvon ylityksiä saa olla kalenterivuoden aikana 18.
Oheismateriaali 1Ilmanlaaturaportti syyskuu-joulukuu 2024
Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä ilmanlaadun kausiraportin ajalta 1.9.-31.12.2024 tiedoksi.
Liitteet ja oheismateriaalit:
Rlupalk § 8
Oheismateriaali 1:Ilmanlaaturaportti syyskuu-joulukuu 2024