Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö | |||
Kaupunkiympäristöjohtaja | 50 | 20.03.2025 |
8085-2024 (10 03 00)
Poikkeamispäätös; Asuinrakennuksen purkaminen, Nummi (P 2024-1141)
Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristöjuristi Jenna Härkönen 19.2.2025:
Rakennuspaikka ja sen sijainti
Nummen kaupunginosan (011), korttelin 16 tontti 27, pinta-ala 1008 m2
Osoite: Avellaninkatu 4
Hakija
Birgit Lundell
Rakennushanke
Puretaan tontilta vanha huonokuntoinen asuinrakennus 103345688V.
Kaavoitustilanne
Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 6.2.1988. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:
AP/s: Asuinpientalojen korttelialue, jolla ympäristö säilytetään. AP/s -korttelialueella rakennuksiin ei saa rakentaa maanpäällistä kellarikerrosta.
sr: Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti tai rakennusryhmän osana erityisen arvokkaan rakennuksen rakennusala. Rakennusalalla olevaa rakennusta ei ilman pakottavaa syytä saa purkaa eikä sen ulkoasua muuttaa. Korjaustoimenpiteitä suoritettaessa on rakennuksen historiallinen asu pyrittävä säilyttämään tai palauttamaan.
Poikkeukset MRL 58 §:
- Sr-merkityn rakennuksen purkaminen.
Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen
Hakija on toimittanut naapureiden puoltavat kannanotot hakemuksen liitteenä.
Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).
Viranomaisluvat ja lausunnot
Museokeskus: ehdollinen
Päätöksen perustelut
Rakennuspaikka sijaitsee Nummessa asuinpientalojen korttelialueella, jolla ympäristö säilytetään. Tontilla sijaitsee vuonna 1995 rakennettu asuinrakennus (103345689W) sekä tätä vanhempi asuinrakennus (103345688V), joka on Turun kaupunginmuseon tietojen perusteella rakennettu viimeistään 1700-luvulla. Jälkimmäisen rakennuksen rakennusala on merkitty asemakaavassa kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti tai rakennusryhmän osana erityisen arvokkaan rakennuksen rakennusalaksi. Asemakaavamääräyksen mukaan rakennusalalla olevaa rakennusta ei ilman pakottavaa syytä saa purkaa eikä sen ulkoasua muuttaa. Korjaustoimenpiteitä suoritettaessa on rakennuksen historiallinen asu pyrittävä säilyttämään tai palauttamaan (sr). Poikkeamishakemuksessa on kyse sr-merkinnän alaisella rakennusalalla sijaitsevan rakennuksen purkamisesta.
Hakijan perusteluiden mukaan rakennuksen korjaaminen vaatii rakennuksen uusimista kokonaisuudessaan perustuksista alkaen, mikä ei ole taloudellisesti mahdollista. Rakennuksen lähiympäristössä oleskelu on turvallisuusriski, koska kattotiilet ovat tippumaisillaan. Kyseinen rakennus on keskellä tonttia ja lähes kiinni uudemmassa rakennuksessa, joten se vaikeuttaa myös toisen rakennuksen huoltamista.
Hakija on toimittanut poikkeamishakemuksen liitteenä 1.11.2024 päivätyn kuntokatselmusraportin, joka ottaa kantaa purettavan rakennuksen (103345688V) kuntoon. Raportin mukaan rakennuksessa suoritettiin aistinvarainen kuntotarkastus. Rakenneavauksia ei tehty, koska rakenteet voitiin havainnoida ilmankin, niiden heikon kunnon ja rapautumisen takia. Raportin mukaan rakennuksen yleiskunto on heikko ja asuttavaan kuntoon saattaminen vaatisi rakennuksen täydellistä uudisrakentamista, mikä tarkoittaa rakennuksen purkamista kokonaisvaltaisesti ja uudelleenrakentamista uusilla materiaaleilla. Raportin mukaan huonokuntoinen rakennus näin lähellä asumiskäytössä olevaa uutta rakennusta on myös riskitekijä uudemman talon rakenteille.
Asemakaavamääräyksen mukaan sr-rakennusalalla olevaa rakennusta ei ilman pakottavaa syytä saa purkaa eikä sen ulkoasua muuttaa. Pakottavan syyn voidaan katsoa olevan käsillä esimerkiksi rakennuksen huonoon kuntoon ja sen aiheuttamaan ilmeiseen turvallisuusriskiin liittyvistä syistä. Kuntokatselmusraportin perusteella voidaan arvioida, että rakennuksen purkamiseen on olemassa pakottava syy. Näin ollen haettua poikkeamista voidaan puoltaa.
Turun kaupunginmuseon lausunnon mukaan kyseessä olevan asuinrakennuksen ja Kuuvuoren rakennusperintöarvot on tunnistettu jo 1980-luvulla, ja alueen vanhin rakennus on sen vuoksi saanut tuolloin suojelumerkinnän. Rakennusta ei ole merkittävästi korjattu vuosikymmenien aikana, ja se on päässyt pahoin rapistumaan. Rakennuksen kunnostamisen pitäisi olla ensisijainen vaihtoehto, mutta korjaaminen on tässä tapauksessa uudisrakentamiseen verrattavaa, ja museo arvioi, että sen myötä rakennuksen suojeluarvot häviävät. Lausunnon mukaan, mikäli rakennus saa purkuluvan, on mahdollinen tontille myöhemmin rakennettava uudisrakennus suunniteltava niin, että se sopii koon, korkeuden, julkisivujen, niiden mittasuhteiden ja ominaispiirteiden osalta tähän Kuuvuoren asemakaavassa säilytettäväksi ympäristöksi merkittyyn kokonaisuuteen. Lausunto on huomioitu päätöksen ehdoissa. Hakijalla ei ollut ehtoon huomautettavaa.
Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista (MRL 171 §).
Liite 1Asemapiirros 14.8.1995
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:
PäätösPäätin myöntää hakemuksen ja 14.8.1995 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset
seuraavilla ehdoilla:
- Mikäli purettavan rakennuksen tilalle rakennetaan uudisrakennus, tulee uudisrakennuksen sopeutua koon, korkeuden, muodon, julkisivujen mittasuhteiden, materiaalien, värityksen ja yksityiskohtien puolesta alueen yleisilmeeseen ja ympäröiviin rakennuksiin. Uudisrakennuksen tulee muodostaa olemassa olevien rakennusten kanssa yhtenäinen kokonaisuus.
Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 950 euroa.
Päätöksen voimassaolo
Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakentamislupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 26.3.2025.
Christina Hovi
Kaupunkiympäristöjohtaja
Valitusosoitus on päätöksen liitteenä
Jakelu
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoLundell Birgit
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKuusisto Jarkko
tiedLeppänen Terhi
Liitteet:
Kypa § 50
Liite 1:Asemapiirros 14.8.1995