Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958)105.02.2025 

5858-2024 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys toimijalle Hyvää Bubble Oy koskien elintarvikkeiden jäähdytyksen ja tarjoilun sekä myynnin lämpötilahallintaa Kobe Sushissa, osoitteessa Martinkatu 3, 20810 Turku

Terveystarkastaja Jasmina Karkama:

Toimija

Hyvää Bubble Oy, y-tunnus 3336702-8

Raskinpolku 16 A 11

20360 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Kobe Sushi

Martinkatu 3

20810 Turku

Päätöksen kohde

Elintarvikkeiden jäähdyttämisen lämpötilahallinta

Elintarvikkeiden myynnin ja tarjoilun hygienia ja lämpötilahallinta

Asian selostus

Hyvää Bubble Oy:n elintarvikehuoneistossa Kobe Sushi osoitteessa Martinkatu 3, 20810 Turku on tehty elintarvikelain mukainen tarkastus 25.03.2024, 05.06.2024, 08.08.2024 ja 05.11.2024.

Tarkastuksella 25.03.2024 todettiin, että ravintolassa jäähdytetään elintarvikkeita huoneenlämmössä eikä jäähdytyksestä pidetä seurantakirjanpitoa. Kehotettiin toimijaa kehittämään jäähdytysmenetelmää siten, että jäähdytys ei tapahdu huoneenlämmössä sekä aloittamaan viikoittainen seurantakirjanpito jäähdytyksestä. Havaitut epäkohdat kehotettiin korjaamaan. Korjaustoimenpiteiden määräajaksi asetettiin 27.05.2024.

Seurantatarkastuksella 05.06.2024 todettiin, että epäkohtia elintarvikkeiden jäähdytyksessä ei ole korjattu kehotuksesta huolimatta. Tarkastuksella havaittiin friteerattuja äyriäisiä jäähtymässä huoneenlämmössä. Jäähdytyksestä ei ollut tarkastettavissa seurantakirjanpitoa. Lisäksi havaittiin epäkohtia elintarvikkeiden hävikkimyynnissä. Sushi valmistetaan jäähdyttämättömästä riisistä ja tarjolla olleet ylijääneet sushit pakataan annosrasioihin, siirretään kylmiöön ja myydään resQ-sovelluksen kautta hävikkiruokana. Tarjoilulinjaston sulkemisesta ylijääneiden sushien myyntiin resQ:n kautta kuluu tarkastuksella saatujen tietojen mukaan 4 tuntia. Ruokaviraston linjauksen mukainen neljän tunnin jousto tarjoilulämpötiloista on annettu jäähdyttämättömästä riisistä valmistetun sushin tarjoiluun ja tähän aikaan tulee sisältyä myös keitetyn sushiriisin seisonta-aika sekä resQ myynnissä olevat sushit, kun kyseessä on jäähdyttämättömästä riisistä valmistettu sushi. Kyseisellä toimintatavalla sushiriisin keittämisestä sushin ResQ myyntiin kuluu aikaa enemmän kuin neljä tuntia. Sushi tulee myös myydä ja tarjoilla suoraan linjastolta, eikä tarjolla olleita elintarvikkeita saa siirtää enää kylmiöön, koska tuotteen kylmäketju on katkennut ja elintarvikelain mukaan tuotteen jäähdytys tulee suorittaa viipymättä tuotteen valmistuksesta. Lisäksi kuluttajan tulee ymmärtää ostamansa tuotteen säilyvyyteen vaikuttavat tekijät, joten menettelyä myydä sushi kylmästä kuluttajalle voidaan pitää harhaanjohtavana. Epäkohdat kehotettiin korjaamaan jäähdytyksen ja sushin myynnin osalta ja määräajaksi korjauksille asetettiin 29.07.2024.

Seurantatarkastuksella 08.08.2024 todettiin, että jäähdytyksestä ei ole aloitettu pitämään seurantakirjanpitoa kehotuksista huolimatta eikä jäähdytysprosessia oltu kehitetty ohjeiden mukaisesti. Sushin hävikkimyynnissä ei oltu tehty tarvittavia muutoksia, sushi pakataan lounasajan päätyttyä tarjoilulinjastosta rasioihin ja myydään resQ-sovelluksen kautta kylmästä. Tarkastuksella saatujen tietojen mukaan tarjoilulinjasto suljetaan lounasajan päätyttyä arkisin klo 16 ja ylijääneet sushit heitetään pois illalla klo 21 mikäli eivät ole menneet kaupaksi. Annettu tieto lounasajan päättymisestä poikkeaa aiemmalla tarkastuksella annetusta kellonajasta. Lounasajan päättymisestä ylijääneen sushin myyntiin kuluu pisimmillään lähes viisi tuntia, joka ylittää Ruokaviraston neljän tunnin jouston jäähdyttämättömästä riisistä valmistetun sushin tarjoiluun, alkaen sushiriisin valmistuksesta. Annettu toimijalle määräys 24.09.2024 koskien elintarvikkeiden jäähdytystä ja kehotettu toimijaa korjaamaan sushin myynnissä havaitut epäkohdat.

05.11.2024 tehtiin ravintolaan uusintatarkastus. Määräyksen mukaisia toimia jäähdytyksen seurannasta ja jäähdytysmenetelmän kehittämisestä ei oltu toteutettu. Tarkastuksella havaittiin friteerattua kanaa jäähtymässä isossa astiassa huoneenlämmössä. Kanan pintalämpötila infrapunamittarilla mitattuna oli noin +45 °C. Tarkastuksella saadun tiedon mukaan friteerattu kana pidetään huoneenlämmössä, kunnes se on tarpeeksi jäähtynyttä, jotta se voidaan siirtää jääkaappiin. Tarkastuksella havaittiin myös sushin myynnissä samat puutteet, joista on huomautettu tarkastuksilla 05.06.2024 sekä 08.08.2024. Lounaalta ylijääneet sushit pakataan annosrasioihin, siirretään kylmiöön ja myydään resQ-sovelluksen kautta, myymättä jääneet sushit hävitetään noin klo 21 illalla.

Tarkastuksissa havaitut puutteet Hyvää Bubble Oy:n Kobe Sushi elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin Kobe Sushi elintarvikehuoneistossa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

24.9.2024 § 13 tehdyssä päätöksessä määrättiin seuraavaa:

  1. Elintarvikkeita ei tule jäähdyttää huoneenlämmössä. Toimijan tulee esittää jäähdytysmenetelmä, jolla voidaan varmistua riittävän nopeasta elintarvikkeen jäähtymisestä. Kylmässä säilytettäväksi tarkoitetut elintarvikkeet tulee jäähdyttää alle +6 celsiusasteen lämpötilaan neljän tunnin kuluessa valmistuksesta. Jäähdytyksessä tulee kirjata ruoan lämpötila sekä aika jäähdytyksen alussa ja vastaavasti lämpötila ja aika myös jäähdytyksen lopussa.
  2. Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.

​Nyt käsittelyssä oleva päätös täydentää 24.09.2024 annettua määräystä.​​

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimija Hyvää Bubble Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksiannosta.

  1. Toimijan tulee esittää jäähdytysmenetelmä, jolla voidaan varmistua riittävän nopeasta elintarvikkeen jäähtymisestä. Kylmässä säilytettäväksi tarkoitetut elintarvikkeet tulee jäähdyttää alle +6 celsiusasteen lämpötilaan neljän tunnin kuluessa valmistuksesta. Jäähdytyksessä tulee kirjata ruoan lämpötila sekä aika jäähdytyksen alussa ja vastaavasti lämpötila ja aika myös jäähdytyksen lopussa.
  2. Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.
  3. Jäähdyttämättömästä riisistä valmistettu sushi tulee myydä tai tarjoilla suoraan tarjoilulinjastosta. Tarjolla ollutta ruokaa ei saa siirtää tarjoilulinjastolta kylmiöön edelleen myytäväksi. Mikäli elintarvikkeita jäähdytetään, tulee jäähdytys aloittaa välittömästi valmistumisesta.
  4. Jäähdyttämättömästä riisistä valmistettu sushi tulee tarjoilla tai myydä neljän tunnin sisällä sushiriisin valmistuksesta. Toimijalla tulee olla keino varmistaa, että aikaraja ei ylity.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Toimijan tulee noudattaa lainsäädännön vaatimuksia toiminnan omavalvonnasta. Elintarvikealan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan tulee myös kirjata omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. (Elintarvikelaki 297/2021, 15 §.)

Omavalvonnan kirjauksia tulee säilyttää vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021, 22 §.)

Ensisijainen vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on elintarvikealan toimijalla. Toimijalla on vastuu elintarvikkeiden lämpötilan valvontaa koskevien vaatimusten noudattamisesta. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 4 art.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 318/2021 23 § mukaan toimijan on noudatettava seuraavia vaatimuksia elintarvikkeiden jäähdytyksestä:

[– –]

10) kylmässä säilytettäväksi tarkoitetun elintarvikkeen jäähdytys on aloitettava välittömästi valmistuksen jälkeen ja elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa.

[– –]

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet, joille ei ole muuta määritelty, säilytyslämpötilavaatimus on +6 °C. Yli neljä tuntia +6 °C:een kestänyt jäähdytys katsotaan epäonnistuneeksi, ellei toimija pysty osoittamaan, ettei elintarviketurvallisuus vaarannu. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 23 §).

Varmistaakseen lainsäädännön lämpötilavaatimusten toteutumisen toimijan on mitattava ja seurattava elintarvikkeiden jäähdytyksen lämpötiloja. Lämpötilan mittaaminen tulee aina tehdä niistä kohdista, joissa elintarvikkeiden lämpötila todennäköisimmin voi poiketa vaaditusta. Toimija määrittelee mistä ja kuinka usein hän omavalvonnassaan seuraa ja kirjaa elintarvikkeiden olosuhteiden lämpötiloja. (Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1.)

​Helposti pilaantuvia elintarvikkeita saa pitää tarjolla vain kerran. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 23 §).

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu. (Elintarvikelaki 297/2021, 6§.)

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto, alkutuotantopaikka tai elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia. Elintarvikelain 55 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Kuuleminen

Hallintolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalla on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija ei antanut vastinetta asiaan.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki 297/2021 6 §, 15 §, 55 §, 68 §, 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021, 22 § ja 23 §

Hallintolaki 434/2003 34 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004

Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta, Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Tarkastuspöytäkirja 25.03.2024

Tarkastuspöytäkirja 05.06.2024

Tarkastuspöytäkirja 08.08.2024

Tarkastuspöytäkirja 05.11.2024

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa vs. terveystarkastaja Jasmina Karkama puh. 044 790 0556, jasmina.karkama@turku.fi tai johtava terveystarkastaja Päivi Nurmi puh. 050 552 9239, paivi.nurmi@turku.fi

Allekirjoitukset

Päivi Nurmi

johtava terveystarkastaja

Jakelu

aoHyvää Bubble Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta