Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)114.01.2025 

8622-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös meluntorjuntailmoituksesta koskien Turun Sataman laiturirakenteiden rakentamista (Linnankatu 90 ja Linnankatu 91)

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Katja Holttinen 14.1.2025:

Ilmoittaja

Turun Siirtomurske Oy

Aholantie 3

21290 Rusko

Ilmoitus

Turun Siirtomurske Oy on 17.12.2024 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ilmoituksen koskien Turun Ferry terminaalin paalutuksesta.

Ilmoituksen mukaisia töitä tehdään ajalla 20.1.-21.3.2025 arkisin maanantaista perjantaihin klo 07.00–15.30. Käytössä on Junttan lyöntipaalutuskone, jossa on koteloitu lyöntipää. Työstä arvioidaan aiheutuvan 10 metrin päähän 90 dB(A):n melutaso.

Tallink Silja Linen terminaali sijaitsee 55 metrin ja Turun Sataman toimistotilat 60 metrin etäisyydellä työmaasta. Vieressä sijaitsee Turun Sataman laiturin rakennustyömaa, jossa samanaikaisesti paalutetaan, ruopataan ja murskataan betonia. Lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat noin 200 metrin etäisyydellä osoitteissa Neljäs linja 5 ja 7 sekä Toinen linja. Lisäksi alueella on Hotel Seaport, joka sijaitsee 150 metrin päässä työmaasta. Päiväkoti Wendy Houseen etäisyyttä on noin 270 metriä.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianomaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin tai yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.​

Päätös​Ympäristöinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee paalutusta 20.1.-21.3.2025 Turun satamassa, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:

1.​​ Paalutusta saa tehdä arkisin maanantaista perjantaihin klo 07.00–15.30

Töitä ei saa tehdä pyhäpäivinä eikä niihin rinnastettavina muina yleisinä juhlapäivinä.

2.​ ​​ Mikäli mahdollisten valitusten perusteella ilmenee, että lähialueen asukkaat tai lähialueen toimijat kokevat meluhaitan erittäin häiritsevänä tai mittaukset osoittavat melutasojen olevan huomattavan korkeita, ympäristönsuojelu voi välittömästi rajoittaa meluavien töiden työaikaa tai määrätä työpäivän aikana pidettävistä tauoista ympäristön melualtistuksen vähentämiseksi ilman erillistä päätöstä, ellei meluhaittaa muilla keinoin pystytä riittävästi vähentämään.

Toiminta

3.​ ​​ Melun leviämistä on mahdollisuuksien mukaan pyrittävä estämään laitteiden sijoittamisella, meluestein sekä laitteiden suojarakenteiden ja kotelointien avulla. Paalutuskoneen on oltava varustettu tehokkaasti melua vaimentavalla iskupesällä.

4.​ ​ Työmaan ajoväylien pölyäminen on estettävä tarkoituksenmukaisella pölynsidonta-aineella ja työmaalta kadulle levinnyt kura on pestävä pois pölyämisen estämiseksi. Pesu on suoritettava tarvittaessa päivittäin.

5.​ ​ ​Työmaalta poistettavat vedet tulee esikäsitellä ja johtaa siten, ettei niistä aiheudu vesistön, pohjaveden tai muun ympäristön pilaantumisen vaaraa tai haittaa rakennetun ympäristön rakenteille, kuten viemäreille, kaivoille, pumpuille tai kaduille.

Tiedotus

6.​ ​​ Melun vaikutuspiirissä oleville asukkaille, hoitolaitoksille, päiväkodille ja muille kohteille, joille saattaa aiheutua toiminnasta häiriötä on ennen erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavan työn aloittamista toimitettava tiedote, jossa kerrotaan työstä, sen kestosta, aikatauluista ja haitoista sekä vastuuhenkilön nimi ja yhteystiedot työn aikana. Työmaasta vastaavan henkilön tulee olla tavoitettavissa aina paalutuksen ollessa käynnissä.

Tiedote on toimitettava kaikkiin altistuviin kohteisiin, kuitenkin vähintään 200 metrin säteelle työmaasta postilaatikko- tai porraskäytäväkohtaisesti. Tiedote on myös jaettava lähimpiin asuinkohteisiin osoitteisiin Toinen linja ja Neljäs linja.

7.​ ​​ Mikäli työn alkuvaiheessa haittailmoituksia tulee odotettua laajemmalta alueelta, on asuinhuoneistokohtainen tiedote vietävä viipymättä laajemmalle alueelle.

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi. Toiminnalle on tarpeellista antaa määräyksiä lähiasuntoihin ja toimitiloihin mahdollisesti koituvien terveys- ja viihtyvyyshaittojen vähentämiseksi.

Paalutustyön iskumaisen luonteen takia melun vaimentaminen tai sen leviämisen estäminen on vaikeaa ja tärkeimmäksi keinoksi jää päivittäisen työajan rajoittaminen. Se voi tarkoittaa meluavan työn aloituksen siirtämistä aamulla alkamaan esimerkiksi tuntia myöhemmin, taukojen pitämistä työpäivän aikana tai työn lopettamista aikaisemmin iltapäivällä. Tavoitteena on vähentää ympäristölle koituvaa melualtistusta, joten myös kaluston ja työvälineiden oikealla valinnalla on merkitystä.

Päätöksessä on määrätty, että toiminnanharjoittajan on neuvoteltava päiväkoti Wendy Housen kanssa esimerkiksi päiväuniaikaan pidettävästä tauosta melua aiheuttavien töiden tekemisestä. Erityisen herkkien kohteiden edustajien kanssa neuvottelu ennen töiden aloitusta on välttämätöntä, jotta pystytään kartoittamaan erityisen herkät toiminnot ja erityisen herkät käyttäjäryhmät sekä keinot, joilla kohtuuttomat haitat näille pystytään yhteistyössä ehkäisemään. Lisäksi on määrätty toiminnanharjoittajaa tiedottamaan ja mahdollisesti sopimaan työaikojen muutoksista Hotelli Seaportin kanssa, jotta hotellivieraille on mahdollista häiriötön oleskelu hotellissa.

Melun häiritseviksi kokevien henkilöiden on tärkeää tietää, milloin meluavaa työtä tehdään. Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedotteen yhteystiedot myös mahdollistavat välittömän palautteen antamisen toiminnanharjoittajalle.

Päätöstä on sovellettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 § 499 (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Liisa Leino

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoTurun Siirtomurske Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeminen Mari
tiedMäki Olli-Pekka