Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu | |||
Ympäristönsuojelupäällikkö | 102 | 26.11.2024 |
4632-2024 (11 01 00)
Päätös ympäristönsuojelulain 115 a §:n mukaisesta ilmoituksesta, Nobina Oy, Vitkalankatu 2, Turku
Valmistelija: Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Roosa Väisänen 25.11.2024:
Asia
Päätös ympäristösuojelulain 115 a §:n mukaisesta ilmoituksesta, joka koskee yli 50 linja-auton varikkoa.
Ilmoituksen tekijä
Nobina Oy (0505988-8)
Klovinpellontie 5
02180 Espoo
Toiminta ja sen sijainti
Linja-autovarikko
Nobina Oy
Vitkalankatu 2
20200 Turku
Kiinteistö: 853-63-66-1, Omistaja: Kiinteistöliike Honkanen & Co Oy
Ilmoituksen tekemisen peruste
Toiminta on ilmoituksenvaraista ympäristönsuojelulain (527/2014) 115 a §:n sekä lain liitteen 4 kohdan 6 mukaan (Yli 50 linja-auton tai kuorma-auton varikko tai vastaavan kokoinen työkonevarikko).
Viranomaisen toimivalta
Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on asiassa toimivaltainen viranomainen ympäristönsuojelulain 115 a §:3 ja 4 momentin mukaan muissa kuin lain liitteen 4 kohdan 2 alakohdan b ja kohdassa 3 tarkoitetuissa toiminnoissa sekä liitteen 4 toiminnoissa, jos niissä on kyse sotilaskäyttöön tarkoitetusta toiminnasta.
Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva rakennus- ja lupalautakunta on delegoinut ympäristönsuojelupäällikölle päätösoikeuden ympäristönsuojelulain 115 §:n mukaisessa yleisessä ilmoitusasiassa.
Asian vireilletulo
Ilmoitus on jätetty ja tullut näin ollen vireille Turun kaupungin ympäristönsuojelussa 5.7.2024.
Toiminnan sijaintipaikka ja sen ympäristö
Varikko sijaitsee Turun kaupungissa Pahaniemessä osoitteessa Vitkalankatu 2, kiinteistöllä 853-63-66-1. Kyseessä on olemassa oleva linja-autovarikko, jonka toiminta on laajentunut niin että toiminnanharjoittajalla on käytössään yli 50 linja-autoa.
Varikon etäisyys Pohjoissalmesta on noin 240 metriä ja Raisionjoesta 170 metriä. Lähimmät toimistotilat sijaitsevat kohteena olevalla kiinteistöllä ja lähimmät asuinrakennukset Pahaniemenkadulla noin 32 metrin päässä.
Kiinteistö on merkitty maaperän tietojärjestelmään mahdollisena pilaantuneena maa-alueena (100312041) kiinteistöllä olemassa olevan varikkotoiminnan takia. Nykyisessä käytössään maaperän puhdistamiselle ei ole tarvetta, mutta mahdollisissa maankäytön muutoksissa tai ilmoituksenvaraisen toiminnan päättyessä tilanne tulee arvioida uudelleen.
Kiinteistö ei sijaitse pohjavesialueella.
Kaavoitustilanne
Ilmoituksen mukainen alue on 30.09.2009 hyväksytyssä Pahaniemen asemakaavassa 853 56/2001 määritelty teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (T-1).
Ilmoituksen mukainen toiminta
Nobina Oy:n Turun varikko sijaitsee Pahaniemessä ja se toimii asemapaikkana noin 160 linja-autonkuljettajalle ja 4 asentajalle. Lisäksi varikolla työskentelee viisi toimihenkilöä. Linja-autoja varikolla on vara-autot mukaan lukien yhteensä 66, joista 61 on täyssähköbusseja. Varikolla on myös 7 henkilöautoa, joita käytetään muun muassa kuljettajien siirtymiseen työvuoronvaihtopaikoille. Yrityksen henkilöstömäärä sekä käytössä oleva kalusto vaihtelevat jatkossa tarjouskilpailuissa voitetun liikenteen mukaan. Nykyiset liikennöintisopimukset ulottuvat 2030-luvun alkupuolelle.
Pahaniemen varikon toimintaan kuuluvat linja-autojen varikkotoiminnot; autojen huolto- ja korjaustoiminnot, pesut ja siivoukset sekä linja-autojen lataaminen. Myös toimisto- ja sosiaalitilat sijaitsevat kiinteistöllä.
Linja-autojen siivoukset ja pesut suoritetaan pesuhallissa pääsääntöisesti ilta- ja yöaikaan, jolloin autot eivät ole liikenteessä linjoilla. Siivoukset ja pesut suorittaa Nobinan alihankkija. Linja-autoille tehdään sisäsiivous joka päivä. Linja-autojen ulkopesu suoritetaan tarpeen vaatiessa kurakeleillä jopa päivittäin. Kurakaudella syksyisin ja keväisin pesutarve on suurempi ja kuivalla ilmalla sekä pakkassäällä tarve on pienempi.
Linja-autojen huolto- ja korjaamotoimintaa tehdään klo 7:00-22:00 välisenä aikana. Korjaamolla tehdään kaluston huoltoja ja pienimuotoista korjausta, mutta ei kuitenkaan koritöitä eikä siellä ole maalaamoa.
Ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen
Ilmoituksen mukaan laitoksen toiminnalla katsotaan olevan vähäisiä vaikutuksia ympäristöön.
Varikon sijainti on hyvä liikennöitävään alueeseen nähden, joten tyhjänä ajo on pyritty minimoimaan. Nobina Oy käyttää Fölin liikennöintisopimusten mukaista, nykyaikaista sähköbussikalustoa. Toiminnasta tulevat päästöt ilmaan ovat lähinnä henkilöautoista tulevia pakokaasupäästöjä. Sähköbusseilla ei ole pakokaasupäästöjä. Varikon pihalla on latauslaitteet, joilla linja-autot ladataan ennen ajosuoritetta.
Kemikaalit
Kylmällä kaudella sähköbussien lämmityksessä hyödynnetään polttoainetoimista lisälämmitintä, johon käytetään biopolttoöljyä. Tätä varten pihalla on tilavuudeltaan 6m3 polttoöljysäiliö. Tankkausalueella on kaukalot.
Kemikaalivaraston koko optimoidaan ja tiloissa säilytetään vaan tarvittavia aineita. Aineet varastoidaan erillään toisistaan. Kemikaalit säilytetään vaatimukset täyttävissä tiloissa ja astioissa. Kemikaalien pääsy viemäristöön estetään.
Vedenkulutus ja jätevedet
Korjaamon jätevedet ohjataan hiekan- ja öljynerottimen kautta kunnalliseen jätevesiviemäriin. Pesuhallissa on harjapesukone, jonka jätevedet ohjataan hiekan ja öljynerottimen kautta kunnalliseen jätevesiviemäriin. Pesuhallissa käytetään ympäristöystävällisiä ja turvallisia kemikaaleja, jotka on suunniteltu autojen pesuun.
Jätteet
Linja-autojen huolto- ja korjaamotoiminnassa syntyvät jätteet minimoidaan huolellisella työnsuunnittelulla. Toiminnassa käytetään vain turvallisia ja hyväksyttyjä kemikaaleja sekä laitteita. Syntyvät jätteet kerätään ja käsitellään asianmukaisesti. Mikäli mahdollista, jätteet kierrätetään. Jätteiden käsittelystä vastaa alan hyväksytyt toimijat, joilla on asianmukaiset luvat ja vaadittava ammattitaito.
Liikenne
Linja-autojen liikennöinti tapahtuu Fölin määrittelemien aikataulujen mukaisesti. Liikennöintivuorokausi alkaa arkisin noin klo 3:50, jonka jälkeen autoja lähtee linjoille. Pääpaino autojen liikkeelle lähdössä on klo 5:00 - 7:30 välisenä aikana. Klo 8:00 mennessä kaikki kyseisenä päivänä ajoon lähtevät linja-autot ovat pääsääntöisesti liikenteessä. Aamun ja päivän aikana osa autoista palaa varikolle hetkeksi tauolle. Iltapäivän ruuhka-aikaan linja-autot ovat jälleen pääsääntöisesti liikenteessä. Ajopäivän jälkeen autot palaavat varikolle siten, että klo 22 mennessä noin 75 % autoista on palannut varikolle ja klo 24:00 mennessä noin 90 % autoista on varikolla.
Päästöt
Nobina Oy:n toiminnasta ei juurikaan tule melupäästöjä. Nykyaikainen, sähköllä toimiva linja-autokalusto on hiljaista, nopeudet varikkoalueella ovat alhaiset ja autojen joutokäyntiä ei ole. Linja-autojen huolto- ja korjaamotoiminta suoritetaan sisätiloissa, joten ympäristöön ei pääse melua. Toiminta ei aiheuta tärinää.
Paras käytäntö ja paras käyttökelpoinen tekniikka
Toiminnassa käytetään parasta käyttökelpoista tekniikkaa.
Kuljettajat saavat ennakoivan, taloudellisen ja vähäpäästöisen ajotavan koulutusta säännöllisesti. Heidän tapaansa toimia seurataan jatkuvasti ja heitä valmennetaan ympäristöystävällisempään suuntaan. Tehokkaan toiminnansuunnittelun avulla minimoidaan myös linja-autojen tyhjänä ajo.
Poikkeukselliset tilanteet ja niihin varautuminen
Normaalitoiminnassa varikolta ei tule päästöjä maaperään eikä vesistöön. Linja-autojen parkkipaikka on asfaltoitu, mikä vähentää ja hidastaa mahdollisissa vuototilanteissa kemikaalien imeytymistä maaperään. Lisäksi mahdolliset vuodot on helpompi havaita. Lisäksi pysäköintialueella ja polttoöljyn jakelupisteellä on asianmukainen hulevesijärjestelmä öljynerottimineen.
Henkilökunta koulutetaan ennaltaehkäisemään ja torjumaan vuotoja. Toimintaa valvotaan ja tarkkaillaan jatkuvasti. Mahdollisiin poikkeustilanteisiin reagoidaan välittömästi asianmukaisella tavalla. Varikolla on käytettävissä imeytysaineita ja muita välineitä vuototilanteiden varalta.
Normaalitilanteessa varikon toiminnalla ei ole ympäristöön kuin vähäisiä vaikutuksia ja nekin ovat hyvin paikallisia. Poikkeustilanteita ja onnettomuuksia varten yrityksessä tehdään tarvittavat suunnitelmat, ja myös alihankkijoilta vaaditaan asianmukaista toimintaa.
ASIAN KÄSITTELY
Ilmoituksesta tiedottaminen
Varikon ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus liitteineen on ollut nähtävillä 14.8.-20.9.2024 välisen ajan Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla. Ilmoitus vireilläolosta toimitettiin lisäksi postitse maanomistajille ja tiedossa oleville vuokralaisille noin 100 m etäisyydellä toiminnan kohteena olevasta kiinteistöstä. Lisäksi lausuntoa asiasta pyydettiin pelastusviranomaiselta, terveydensuojeluviranomaiselta sekä kaavoitukselta.
Tarkastukset
Kohteessa ei ole suoritettu tarkastusta kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen toimesta.
Lausunnot
Ilmoitukseen liittyen saatiin yksi lausunto.
Pelastusviranomaisen 10.9.2024 päivätyn lausunnon mukaan hakemusasiakirjoihin sisältyvän pelastussuunnitelman liitteessä luetteloidut vaaralliset kemikaalit ja niiden enimmäismäärät saattavat edellyttää toiminnanharjoittajalta kemikaaliturvallisuussäädösten (L 390/2005, Vna 685/2015) mukaista kemikaalien vähäisen käsittelyn ja varastoinnin ilmoitusta pelastusviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus määräytyy edellä mainittujen säädösten mukaisesti kemikaalien määrien, vaaraluokituksen ja yhteenlasketun suhdeluvun perusteella. Toiminnanharjoittajan tulee asiassa selvittää ilmoitusvelvollisuuden mahdollinen täyttyminen. Muilta osin pelastusviranomaisella ei ole asiassa lausuttavaa.
Muistutukset ja mielipiteet
Asiassa jätettiin kaksi muistutusta.
Muistutuksessa A (18.9.2024, kaksi yksityishenkilöä ja asukasyhdistys) huomautettiin, että Nobina ei ole ollut yhteydessä alueen asukkaisiin ennen toiminnan aloittamista. Muistutuksen mukaan hakemuksessa olisi tullut tarkemmin esittää bussien enimmäismäärä.
Muistutuksessa todettiin, että on havaittu, että huoltotoimintoja on tehty hakemuksessa ilmoitettujen aikojen ulkopuolella. Pesuhallien ovien ollessa auki pesukoneen ääni on aiheuttanut naapurustossa meluhaittaa, häiriten nukkumista. Ongelmana pidetään myös työpaikkapysäköinnin riittämättömyyttä, joka aiheuttaa sen, että työntekijät joutuvat pysäköimään Pahaniemenkadulla. Tämän takia alueen asukkaat eivät pääse aina kääntymään omille tonteilleen. Muistutuksessa toivotaan myös tupakointipaikan asettamista Nobinan alueelle.
Muistutuksessa B (19.9.2024, kaksi yksityishenkilöä) halutaan huomauttaa eritoten työpaikkapysäköinnistä Pahaniemenkadulla. Toivotaan, että asiaan kiinnitettäisiin enemmän huomiota, ja työpaikkapysäköintiä Pahaniemenkadulla vältettäisiin. Muilta osin asiassa ei ole huomautettavaa.
Ilmoituksen tekijän vastine
Ilmoituksen tekijä jätti asiassa vastineen (4.10.2024) muistutuksiin ja pelastuslaitoksen lausuntoon. Vastineessa ilmoituksen tekijä toteaa, että toiminnan laajennuksen rakennusluvasta on kuultu rakennusvalvonnan tarpeelliseksi katsoneita naapureita, eikä silloin annettu huomautuksia. Toiminnanharjoittaja pahoittelee vastineessa sitä, että toiminnan ympäristöilmoitusta ei ole toimitettu viranomaiselle ajoissa.
Vastineessa toiminnanharjoittaja toteaa, että koska bussit ovat sähköbusseja, niistä ei juurikaan aiheudu melua. Toiminnanharjoittaja on pitänyt palaverin läheisen asukasyhdistyksen puheenjohtajan kanssa, ja toteaa että jatkossa korjaamon ja pesuhallin ovia tullaan pitämään kiinni korjaamo- ja pesutoiminnan aikana.
Toiminnanharjoittaja on järjestänyt tilaisuuden, jossa on ollut läsnä Nobinan edustajan lisäksi Turun kaupungin liikennesuunnittelija, asukasyhdistyksen edustajat sekä Vitkalankatu 2 kiinteistönomistaja. Tapaamisessa keskusteltiin alueen pysäköintiin ja muihin liikenneratkaisuihin liittyvistä asioista hyvin laajasti. Suurempiin muutoksiin ja pysäköintikieltoihin ei lopulta nähty tarvetta. Asia jäi niiltä osin kaupungin liikennesuunnittelijan harkittavaksi. Liikennesuunnittelijan arvion mukaan Rautatehtaankadun varren pysäköinti myös rajoittaa ylinopeuksia, jotka todennäköisesti olisivat suurempia, mikäli katu olisi täysin vapaa.
Toiminnanharjoittaja on osoittanut tupakoijille kaksi tupakointipaikkaa.
Toiminnanharjoittaja on selvittänyt pelastuslaitoksen lausunnossaan ilmoittaman ilmoitusvelvollisuuden ja katsoo sen täyttyvän. Toiminnanharjoittaja tekee asiassa ilmoituksen pelastusviranomaiselle.
PÄÄTÖS
PäätösTurun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen hyväksyy Nobina Oy:n ympäristönsuojelulain 115 a §:n mukaisen ilmoituksen varikon toiminnasta kiinteistöllä 853-63-66-1, osoitteessa Vitkalankatu 2.
Ilmoituspäätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.
Toimintaa on harjoitettava ilmoituksessa esitetyllä tavalla, ellei seuraavissa määräyksissä toisin määrätä.
MÄÄRÄYKSET
Toiminta
1. Toiminnanharjoittajan on nimettävä toiminnan vastuuhenkilö, jonka yhteystiedot on ilmoitettava Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja pidettävä ajan tasalla sähköisessä asiointijärjestelmässä (YLVA).
2. Varikon toimintaa saa harjoittaa alueella ilmoituksen mukaisina kellonaikoina.
Päästöt vesiin ja maaperään
3. Linja-autojen pesuhallissa ja huoltohallissa syntyvät pesuvedet (jätevedet) on käsiteltävä hiekan- ja öljynerottimessa ennen niiden johtamista jätevesiviemäriin. Viemäriin johdettavan jäteveden on täytettävä verkoston ylläpitäjän toimitusehtojen asettamat vaatimukset ja raja-arvot.
4. Varikkoalueen hulevedet on johdettava ilmoituksen mukaisesti hiekan- ja öljynerottimien kautta hulevesien viivytysrakenteisiin. Hulevesistä ei saa aiheutua pinta- tai pohjavesien likaantumista, ojien liettymistä tai ympäristön vettymistä.
5. Öljyn- ja hiekanerotuskaivot tulee tyhjentää vähintään kaksi kertaa vuodessa. Erottimien toiminnasta on huolehdittava kaikissa olosuhteissa. Erottimiin kertyneet öljyiset lietteet ovat ongelmajätteitä, ja ne tulee toimittaa käsittelyyn vastaanottajalle, jolla on ympäristölupa kyseisen jätteen vastaanottoon.
6. Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen voi tarvittaessa velvoittaa toiminnanharjoittajan tarkkailemaan laitoksen jäte- ja hulevesien laatua ja antaa muita asiaa koskevia lisämääräyksiä tai ohjeita.
7. Varikon pysäköintikentän päällysteen kuntoa tulee tarkkailla jatkuvasti ja linja-autoista ja henkilöautoista valuneet nesteet, kuten poltto- ja voiteluaineet, on siivottava välittömästi. Pysäköintikentällä tulee olla nopeasti saatavilla imeytysainetta tähän tarkoitukseen.
Päästöt ilmaan
8. Varikkoalueen mistään toiminnasta ei saa aiheutua ympäristöä häiritsevää pölyämistä. Pölyämistä on tarvittaessa estettävä esimerkiksi varikkoalueen harjauksella.
Melu
9. Toiminnasta aiheutuva melu ei saa missään toiminnan vaiheessa ylittää lähimmissä häiriintyvissä kohteissa asumiseen käytettävien alueiden oleskelupihoilla A-painotetun ekvivalenttitaso (LAeq) päiväajan ohjearvoa (klo 7–22) 55 dB) eikä yöajan ohjearvoa (klo 22–7) 50 dB (LAeq). Mikäli toiminnasta aiheutuu häiritsevää melua lähialueiden asukkaille, toiminnanharjoittajan tulee viipymättä ryhtyä tarvittaviin toimiin haitan poistamiseksi. Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen voi tarvittaessa velvoittaa toiminnanharjoittajan mittaamaan melua lähimmissä häiriintyvissä kohteissa ja antaa muita asiaa koskevia lisämääräyksiä tai ohjeita.
Jätehuolto
10. Toiminnassa syntyvät jätteet on käsiteltävä siten, ettei niiden käsittelystä tai varastoinnista aiheudu haittaa ympäristölle. Hyödyntämiskelpoiset jätteet on kerättävä erilleen muista jätteistä ja toimitettava hyödynnettäväksi asianmukaiseen käsittelyyn.
11. Vaarallisen jätteen laadusta, määrästä, toimituskohteesta ja -päivämäärästä, käsittelytavasta toimituspaikassa sekä kuljettajasta on laadittava siirtoasiakirja. Jätteen haltijan ja vastaanottajan on säilytettävä siirtoasiakirjan tiedot kolmen vuoden ajan siirron päättymisestä.
Varastointi
12. Polttoaineet, kemikaalit, jätteet ja jäteastiat on varastoitava ja niitä on käsiteltävä siten, että niistä ei aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä hajuhaittaa, pilaantumisvaaraa maaperälle, pohjavesille tai pintavesille eikä muutakaan haittaa ympäristölle. Mikäli toiminnasta aiheutuu roskaantumista, tulee toiminnanharjoittajan viipymättä siivota roskaantunut alue ja jatkossa ehkäistä roskaantumista riittävin toimenpitein.
13. Vaaralliset jätteet ja kemikaalit on varastoitava asianmukaisesti merkityissä astioissa ja säilytettävä lukittavassa tilassa. Vaarallisten jätteiden ja kemikaalien varastotiloissa on oltava nestetiivis pinnoite ja tilat on varustettava riittävin suojarakentein, esimerkiksi kynnyksin tai valuma-altain. Tiloissa tulee olla saatavilla riittävä määrä imeytysmateriaalia, lastoja ja muita tarvittavia välineitä nestemäisten vuotojen kuivaamiseksi ja leviämisen estämiseksi.
14. Polttonestesäiliön kunto on tarkastettava vähintään 10 vuoden välein. Ensimmäinen tarkastus on tehtävä kymmenen vuoden kuluessa säiliön käyttöönotosta. Tarkastuspöytäkirja tulee toimittaa tiedoksi Turun kaupungin ympäristönsuojelulle.
Toiminnan tarkkailu- ja raportointimääräykset
15. Toiminnanharjoittajan tulee ylläpitää ajantasaista kemikaaliluetteloa. Järjestelmässä tulee esittää ajantasainen kemikaaliluettelo maksimivarastointimäärineen, luokitteluineen sekä käyttöturvallisuustiedotteineen.
16. Toiminnanharjoittajan on pidettävä kirjaa laitoksen toiminnasta. Seuraavat asiat on vuosittain viimeistään maaliskuun loppuun mennessä esitettävä Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle:
Raportointiin käytetään ympäristönsuojelun sähköistä raportointijärjestelmää (YLVA).
Poikkeukselliset tilanteet
17. Mahdollisista häiriöistä -ja poikkeuksellisista tilanteista, jotka ovat aiheuttaneet tai saattavat aiheuttaa merkittävää ympäristöhaittaa, on viipymättä ilmoitettava Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Onnettomuus- ja vaaratilanteista tulee viipymättä ilmoittaa pelastusviranomaiselle.
18. Toiminnan olennaisesta muuttamisesta tai toiminnanharjoittajan vaihtumisesta on viipymättä ilmoitettava Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.
19. Poikkeuksellisia tilanteita ja ennalta varautumista varten toiminnanharjoittajalla on oltava ennaltavarautumissuunnitelma. Suunnitelma tulee pitää ajan tasalla. Varautumissuunnitelmasta on muun muassa käytävä ilmi vuototilannevesien sekä sammutusjätevesien kerääminen, viemärien sulkeminen, sammutusvesien määrä ja koostumus sekä sammutusvesien käsittely.
Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT)
20. Toiminnanharjoittajan tulee olla riittävästi selvillä toimialansa ympäristön kannalta parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymisestä ja varauduttava soveltuvan tekniikan käyttöönottoon.
Toiminnan lopettaminen
21. Toiminnanharjoittajan tulee toiminnan päättyessä huolehtia toiminta-alueella olevien jätteiden toimittamisesta asianmukaiseen käsittelyyn sekä toiminta-alueen siivoamisesta toiminnassa käytetyistä laitteista ja materiaaleista. Lisäksi toiminnanharjoittajan tulee toiminnan päättyessä selvittää, onko toiminnasta aiheutunut maaperän pilaantumista, sekä mahdollinen puhdistustarve.
Toiminta-alueen siivoamisesta ja maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen selvittämisestä tulee ilmoittaa Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka voi tarkastaa laitosalueen siisteyden ja tarvittaessa antaa muita asiaa koskevia lisämääräyksiä tai ohjeita.
Asetusten ja muiden säännösten noudattaminen
Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä tai päätöksestä poikkeavia määräyksiä, on asetusta päätöksen estämättä noudatettava.
PÄÄTÖKSEN PERUSTELUT
Ilmoituksen hyväksymisen edellytykset
Ilmoitusasiakirjojen ja tämän päätöksen mukaisesti harjoitettu toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty.
Toimittaessa ilmoituksen ja sen liitteiden sekä tämän ilmoituspäätöksen mukaisesti toiminnasta ei, annettavat määräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän, pohjaveden tai meren pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Päätöstä annettaessa on huomioitu voimassa oleva kaava sekä aluetta koskevat kaavamääräykset. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttama pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski.
Määräysten perustelut
Toiminnalle on nimettävä riittävän ammattitaitoinen vastuuhenkilö toiminnan asianmukaista hoitoa, käyttöä, käytöstä poistamista ja niihin liittyvää toiminnan seurantaa ja tarkkailua varten. (Määräys 1)
Toiminta-aikoja ei ole tarpeen rajata ympäristöhaittojen rajaamiseksi. (Määräys 2)
Määräykset on annettu maaperän, pohjaveden ja pintavesien pilaantumisen sekä viemäriverkostolle aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi. Lisäksi määräyksillä on varmistettu jäte- ja hulevesien tarkkailu tarvittaessa sekä mahdollisuus antaa lisämääräyksiä ja -ohjeita. (Määräykset 3-6)
Pysäköintikentän päällysteen kuntoa koskeva määräys on annettu maaperän ja edelleen pohja- ja pintavesien suojelemiseksi. (Määräys 7)
Ilmapäästöjä koskevat määräykset on annettu varikko- ja sen oheistoiminnoista ympäristölle aiheutuvien haittojen minimoimiseksi. Lisäksi määräyksellä on varmistettu pölyn tarkkailu tarvittaessa (Määräys 8)
Melutasoa koskeva määräys on annettu valtioneuvoston päätöksen melutason ohjearvoista (993/1992) mukaisesti. Lisäksi määräyksellä on varmistettu melun tarkkailu tarvittaessa (Määräys 9)
Määräykset on annettu säädösten mukaisen jätteiden käsittelyn varmistamiseksi. (Määräykset 10 ja 11).
Toiminnanharjoittajan on ympäristönsuojelulain 6 §:n mukaisesti oltava selvillä toimintansa ympäristövaikutuksista (selvilläolovelvollisuus) ja ympäristönsuojelulain 7 §:n mukaisesti järjestettävä toimintansa niin, että ympäristön pilaantuminen voidaan ehkäistä ennakolta. Ympäristön pilaantumisen vaaran rajoittamiseksi kemikaalien varastointi ja käsittely tulee järjestää siten, että kemikaalien pääsy jätevesiviemäriin, vesistöön, maaperään tai ympäristöön on estetty, eivätkä kemikaalit pääse reagoimaan vaarallisesti keskenään. Kemikaalien asianmukaisen varastoinnin ja käsittelyn varmistamiseksi kemikaalisäiliöiden ja -astioiden tulee olla asianmukaisesti merkityt ja käyttöturvallisuustiedotteiden saatavilla. (Määräykset 12-13)
Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 14.1 §:n mukaan öljysäiliön omistajan tai haltijan on tarkastutettava käytössä oleva säiliö putkistoineen ensimmäisen kerran 10 vuoden kuluessa asennuksesta ja sen jälkeen säiliön kuntoluokan mukaan tai 10 vuoden välein. Tarkastuksesta on laadittava tarkastuspöytäkirja, joka on säilytettävä ja pyydettäessä esitettävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Tarkastuksen saa suorittaa vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston hyväksymä tarkastaja. Tarkastusvelvollisuus ei koske kaksoisvaippasäiliöitä tai suoja-altaassa olevia säiliöitä, joissa on hälyttävä vuodonilmaisujärjestelmä. (Määräys 14)
Raportointimääräys on annettu viranomaisten tiedonsaannin turvaamiseksi ja valvonnan järjestämiseksi. Viranomaisen saamien tietojen avulla voidaan seurata laitoksen toiminnan lainmukaisuutta ja annettujen määräysten noudattamista. (Määräykset 15 ja 16)
Häiriö- ja poikkeustilanteista sekä toiminnan olennaisesta muuttamisesta, laajentamisesta tai keskeyttämisestä tai toiminnanharjoittajan vaihtumisesta määrätään ilmoittamaan valvonnan mahdollistamiseksi. (Määräykset 17 ja 18)
Toiminnanharjoittajaa on edellytetty ympäristönsuojelulain 6 ja 15 §:n perusteella varautumaan ennalta mahdollisiin haastaviin tilanteisiin kuten esimerkiksi sammutusjätevesien keräämiseen siten, etteivät ne pääse ympäristöön, viemäriin tai hulevesiverkostoon. Määräys on annettu, jotta voidaan estää poikkeuksellisista tilanteista kuten sammutusvesistä aiheutuva ympäristön pilaantuminen. (Määräys 19)
Ympäristönsuojelulaki velvoittaa ennaltaehkäisemään ja minimoimaan haitat, käyttämään parasta käyttökelpoista tekniikkaa sekä noudattamaan ympäristön kannalta parhaimpia työmenetelmiä. (Määräys 20)
Toiminnan päättymisestä määrätään ilmoittamaan valvonnan mahdollistamiseksi. (Määräys 21)
Yksilöidyt vaatimukset
Asiassa jätettiin yksi lausunto ja kaksi muistutusta. Muistutuksissa esitetyt vaatimukset on otettu huomioon määräyksissä.
Ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen johdosta annetussa päätöksessä on annettu määräykset ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavien toimintojen osalta. Määräysten avulla varmistetaan, että toiminnanharjoittaja huolehtii riittävästi ympäristöhaittojen ehkäisemisestä sekä torjumisesta.
Päätöksen voimassaolo
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia ja ympäristöön kohdistuvia riskejä lisäävä tai muu olennainen muutos toiminnassa aiheuttaa velvollisuuden uuden ilmoituksen tekemiseen.
Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla tämän ilmoituspäätöksen määräyksiä ankarampia säännöksiä tai päätöksestä poikkeavia säännöksiä ilmoituspäätöksen voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta päätöksen estämättä noudatettava.
Ilmoituspäätös raukeaa, jos toimintaa tai sen aloittamisen kannalta olennaisia toimia ei ole aloitettu viiden vuoden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulosta, toiminta on ollut keskeytyneenä yhtäjaksoisesti vähintään viisi vuotta tai toiminnanharjoittaja ilmoittaa, ettei toimintaa aloiteta tai toiminta on lopetettu.
Kumotut päätökset ja päätöksen täytäntöönpano
Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta (YSL 115d§).
Sovelletut oikeusohjeet
Ympäristönsuojelulaki (527/2014)
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014)
Jätelaki (646/2011)
Valtioneuvoston asetus jätteistä (978/2021)
Lounais-Suomen jätehuoltomääräykset
Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992)
Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920, muutos 90/2000)
Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset (Turun kaupungin ympäristönsuojelujulkaisuja 2/2019)
Käsittelymaksu ja sen määräytyminen
Ilmoituspäätöksen käsittelystä peritään Turun kaupungin Kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § hyväksymän ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen maksu 3150 euroa (YSL 115 §:n mukainen ilmoitusmenettely, e varikot).
Päätöksen tiedoksianto
Päätöksen antamisesta tiedotetaan julkaisemalla kuulutus ja päätös Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla.
Lisäksi päätöksen antamisesta ilmoitetaan niille, joille hakemuksesta on annettu erikseen tieto, sekä niille, jotka ovat tehneet muistutuksen tai ilmaisseet mielipiteensä asiassa.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.
Liite 1Toiminnan sijainti kartalla
Olli-Pekka Mäki
ympäristönsuojelupäällikkö
Jakelu
aoNobina Oy
tiedPahaniemen Omakotiyhdistys r.y.
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedVarsinais-Suomen pelastuslaitos
tiedIlvesmäki Liisa
tiedLiiri-Majava Pirjo
tiedMajava Matti
tiedWallden Jack
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta
Liitteet:
Kypays § 102
Liite 1:Toiminnan sijainti kartalla