Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Rakennus- ja lupalautakunta 26.09.2024 2

5461-2017 (244)

Lausunto aluehallintovirastolle; Hallintopakkohakemus laiturin ja rantapengerrakenteen siirtämiseksi

Tiivistelmä:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt ympäristönsuojelu- ja rakennusvalvontaviranomaisen lausuntoa. Lausuntoa pyydetään AVI:lle tehdystä laiturin ja rantapengerrakenteen siirtämistä koskevasta hallintopakkohakemuksesta.

Rlupalk §

20.9.2024 ympäristönsuojelusuunnittelija Ville Wahteristo, ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio ja ympäristöjuristi Nina Mattila:

Lausuntopyyntö ja hallintopakkohakemus

Aluehallintovirasto on pyytänyt laiturin ja rantapengerrakenteen siirtämistä koskevassa asiassa Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen lausuntoa hallintopakkohakemuksesta ja sen täydennyksistä sekä vastapuolen selityksestä 12.9.2024 mennessä. Lisäaikaa lausunnon toimittamiseksi on saatu 30.9.2024 saakka. Lausunnossa pyydetään muun ohella ottamaan kantaa erityisesti myös seuraaviin kysymyksiin: 1. Olisiko hallintopakon kohteena oleva rakentaminen vaatinut vesilain mukaista lupaa (vrt. VL 3:2 ja VL 2:5 §:t)? (vesilain valvonnan kysymys) ja 2. Miten hallintopakon kohteena oleva rakentaminen ja vesialueen täyttö asemoituvat tosiasiassa kiinteistöjen rajoille näkemyksenne mukaan, kun otetaan huomioon vesijätön lunastukset yms.? Lausunnossa on mainittava asian diaari ESAVI/25414/2023.

Hallintopakkohakemuksessa pyydetään aluehallintovirastoa selvittämään, onko rannan rakentaminen laillista ja tarvittaessa velvoittamaan rakentajat ennallistamaan alueen niin, että kaikki rantarakentaminen on toteutettu vain oman tilan puolella eikä yhteiselle vesialueella.

Lausunto

Hallintopakkohakemuksen kohteena oleva kiinteistö 853-420-1-118 sijaitsee Kakskerrassa Vuohiluodontien varrella ja se on yksityishenkilöiden omistuksessa. Tila rajautuu yhteiseen vesialueeseen 853-420-876. Rakennus- ja lupalautakunta on käsitellyt 18.5.2027 § 246 kyseisen rakennuspaikan rakennustöiden keskeytystä. Rakennusvalvonta keskeytti tuolloin rannan täyttö- ja laajennustyöt aiemmin rakennusluvan vastaisina.

Kiinteistön omistaja 17.5.2017 laittoi vireille rakennuslupahakemuksen, joka koski rakennustyönaikaisia muutoksia. Täyttö- ja pengerrystyöt on esitetty kyseisen hakemuksen piirustuksissa. Rakennus- ja lupalautalunta on myöntänyt 51.5.2017 § 268 rakennusluvan muun muassa laiturin muutokselle (rantapenger). Päätös on annettu julkipanon jälkeen 07.06.2017, jolloin sen katsotaan tulleen kaikkien asianosaisten tietoon. Rakennusvalvonnan lupa-arkkitehti on 3.11.2017 § 1083 myöntänyt rakennusluvan rakennustyön aikaiselle muutokselle laiturin ja rantapenkereen mitta- ja sijaintimuutokselle. Päätös on annettu 23.11.2017 julkipanon jälkeen, jolloin sen katsotaan tulleen kaikkien asianosaisten tietoon. Molemmat päätökset ovat lainvoimaiset.

Kaupungin tietojen mukaan nykyinen tila on muodostettu lohkomalla 03.08.2021. Mahdollisista tämän jälkeen tehdyistä vesijätön lunastuksista kaupungilla ei ole tietoa. Niitä koskevien toimitusten osalta aluehallintoviraston tulee olla yhteydessä maanmittauslaitokseen.

Laiturin ja pengerryksen koko ja sijainti käy ilmi rakennusluvista. Ilmakuvista arvioiden laituri ja pengerrys sijoittuu vähäisiltä osin tilan ulkopuolelle. Laiturirakenne sijaitsee lähimmillään noin 17 metrin päässä naapuritilasta. Vesilain mukaisen luvan ja rakennusluvan välillä ei vallitse lain mukaan edellytyssuhdetta. Kyse on kahdesta eri luvasta ja hakija voi lähtökohtaisesti ratkaista, missä järjestyksessä hän hakee tarvittavat luvat.

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen katsoo, että kyseessä olevan laituri ja rantapengerrakenne -kokonaisuus ei ole sellainen vesitaloushanke, joka edellyttää vesilain mukaisen lupaviranomaisen luvan.

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen myös katsoo, että rannan omistajalla tai haltijalla on ollut vesilain 2 luvun 5 § mukainen oikeus yksityistä tarvettaan varten sijoittaa rannan edustalle vesistöön kyseessä oleva laituri ja rantapengerrakenne -kokonaisuus.

Ympäristönsuojelu arvioi, että kyseessä olevat rakenteet eivät aiheuta sellaista haittaa, vahinkoa, muutosta tai menetystä vesialueelle, sen omistajalle tai vesiluonnolle taikka yleisen edun menetystä tai loukkausta, että vesilain mukaisen lupaviranomaisen luvan tarve täyttyisi.

Oheismateriaali 1​Hallintopakkohakemus

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta antaa Turun kaupungin ympäristönsuojelu- ja rakennusvalvontaviranomaisena asiassa edellä olevan lausunnon.

Lautakunta päättää myös, että pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta heti.

TiedoteEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Rlupalk § 2
Oheismateriaali 1:Hallintopakkohakemus