Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17812.09.20245

5999-2024 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla tammi-huhtikuussa 2024

Tiivistelmä:

Ilmanlaatu tammi-huhtikuussa 2024 oli Kauppatorin ja Ruissalon mittausasemilla pääasiallisesti hyvä tai tyydyttävä. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuuden raja-arvo ylittyi Kauppatorilla mittausjakson aikana neljä kertaa.

Rlupalk § 178

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Katja Holttinen 29.8.2024:

Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmän toimesta ilmanlaatua mitataan Kaarinassa, Naantalissa, Paraisilla, Raisiossa ja Turussa yhteensä seitsemällä mittausasemalla. Ilmanlaadun mittaustuloksia raportoidaan kolme kertaa vuodessa, kattaen aina neljä kuukautta: tammi-huhtikuu, touko-elokuu ja syys-joulukuu.

Euroopan parlamentti hyväksyi huhtikuussa 2024 ensimmäisen kerran uuden ilmanlaatudirektiivin, direktiivin hyväksyntä vaatii vielä toisen äänestyksen, loppuvuoden aikana. Direktiivi astunee voimaan vielä vuoden 2024 aikana. Uuden direktiivin myötä raja-arvot kiristyvät merkittävästi ja direktiivin kautta pyritään mukauttamaan EU:n ilmanlaatunormit WHO suosituksiin vaikkei raja-arvot täysin vastaakaan WHO:n suosituksia. Uuden direktiivin raja-arvoista tulee sitovia vuonna 2030.

Kausiraportissa tammi-huhtikuu 2024 on mittaustuloksia vertailtu ensimmäistä kertaa ilmanlaadun raja- ja ohjearvojen lisäksi myös EU:n uuden ilmanlaatudirektiivin raja-arvoihin.

Ilmansuojelun yhteistyöryhmän Turun mittausasemat sijaitsevat Kauppatorilla sekä Ruissalossa Saaronniemellä. Kauppatorilla mitataan typen oksideja, hengitettäviä hiukkasia ja pienhiukkasia. Ruissalossa mitataan typen oksideja, rikkidioksidia sekä otsonia.

Ilmanlaatu oli tunti-indeksillä tarkasteltuna Turun mittausasemilla raportointikaudella suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä. Kevät eteni vaihtelevasti ja vielä huhtikuussa satoi lunta ajoittain runsaastikin. Helmi-, maalis- ja huhtikuussa ilmanlaatua heikensi ajoittain korkeat hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ja ilmanlaatu luokiteltiin ajoittain huonoksi tai erittäin huonoksi.

Ruissalossa ilmanlaatua heikensi erityisesti huhtikuussa otsoni, jonka pitoisuus kasvaa keväällä auringonvalon määrän lisääntyessä. Ilmanlaatu Ruissalossa oli kuitenkin heikoimmillaankin tyydyttävää.

Pölyisiä päiviä, jolloin hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ylittivät raja-arvotason, oli raportointikaudella Turun kauppatorilla neljä. Raja-arvotason ylityksistä kolme tapahtui helmikuussa ja yksi maaliskuussa. Raja-arvotaso saa ylittyä 35 kertaa vuodessa ennen kuin raja-arvo ylittyy. Kaikki ylitykset johtuivat katujen pölyämisestä.

EU:n uuden ilmanlaatudirektiivin raja-arvoista Kauppatorilla ylittyi hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvo kuusi kertaa ja typpidioksidin raja-arvo kertaalleen. Ilmanlaatudirektiivin vuorokausiraja-arvot saavat ylittyä hengitettävien hiukkasten, pienhiukkasten sekä typpi- ja rikkidioksidin osalta enintään 18 kertaa kalenterivuoden aikana.

Oheismateriaali 1​Ilmanlaaturaportti tammi-huhtikuu 2024

Ympäristöpäällikkö Olli-Pekka Mäki:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä ilmanlaadun kausiraportin ajalta 1.1.-30.4.2024 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.