Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö7429.08.2024 

5277-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös Pub Linnunrata Oy:n meluilmoituksesta koskien ulkoilmakonserttien järjestämistä (Kotkankatu 1, Turku)

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Liisa Leino 28.8.2024:

Ilmoittaja

Pub Linnunrata Oy

Kotkankatu 1

20610 Turku

Ilmoitus

Pub Linnunrata Oy (toiminnanharjoittaja) on 30.7.2024 jättänyt HurttivuoriRock-korttelifestivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiseen.

Ilmoituksen sisältö

HurttivuoriRock-korttelifestivaali järjestetään 6.-7.9.2024 Pub Linnunradan edustalla olevalla pysäköintialueella osoitteessa Kotkankatu 1, 20610 Turku. Perjantaina 6.9. soundcheck aloitetaan noin klo 13.00 ja musiikkiesitykset ovat klo 14.00–21.00, lauantaina 7.9. klo 10.00 alkaen on akustista musiikkia, klo 13.00 soundcheck ja musiikkiesitykset klo 14.00–21.00.

Pubin ulkoterasseille on haettu poikkeuslupaa sallia anniskelujuomien juominen klo 24 saakka. Sisällä pubissa trubaduuri aloittaa noin klo 21 ja lopettaa viimeistään klo 24 jonka jälkeen karaokea.

Tapahtuma-alue ympäröidään meluhaittojen minimoimiseksi noin 2,5 metriä korkealla festariaidalla, jossa on kangas. Esiintymislava on itään Kotkankadun suuntaan. Lähimmät häiriintyvät kohteet ovat festivaalialueen välittömässä läheisyydessä esiintymislavasta luoteeseen.

Melukartassa on esitetty lähimmät häiriintyvät kohteet, joiden kohdalla melutason arvioidaan olevan 95 dB.

Miksaaja/äänimies tarkkailee melua reaaliaikaisesti.

Toiminnanharjoittaja tiedottaa tapahtumasta läheisiin taloyhtiöihin osoitteissa Kotkankatu 2, Kotkankatu 4 ja Hurtinkatu 3.

Ilmoituksen käsittely

Kuulutus

Ilmoituksen vireilläolo on kuulutettavana Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla 9.8.-9.9.2024. Asiassa ei ole jätetty muistutuksia ennen tätä päätöstä.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Päätöstä on sovellettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §). Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

1.​ ​ Musiikkia saa esittää ilmoituksen mukaisesti perjantaina 6.9.2024 sekä lauantaina 7.9.2024 klo 14.00–21.00, lisäksi akustista musiikkia saa esittää lauantaina 7.9.2024 klo 10 alkaen. Esitysten on päätyttävä viimeistään ilmoitettuna ajankohtana.

​Melua aiheuttavaa äänentoiston testauksen saa aloittaa kumpanakin festivaalipäivänä klo 13.00.

​2.​​ Festivaalialueen äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikkiesityksistä aiheutuva melutaso lähimmän häiriintyvän kohteen kohdalla ylitä tasoa 70 dB(A).

Melutasomääräys on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq, 5min).

Musiikkiesityksissä on käytettävä suuntaavia kaiuttimia.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräyksen lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisena.

3.​ ​ Esiintymispaikalla on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla tavoitettavissa kaikkien musiikkiesitysten aikana molempina festivaalipäivinä. Vastaavan henkilön yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun viimeistään 4.9.2024.

​4.​ ​ Melutilannetta tulee seurata musiikkiesitysten aikana mittauksin noin 10–25 metrin päästä lavasta sekä lähimmän häiriintyvän kohteen ulkopuolella. Mittaukset tulee suorittaa viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq, 5min).

5.​ ​​ Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava festivaalin meluasioista vastaavalle henkilöille havaituista äänitason ylityksistä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

​Melumittaajan ja festivaalin äänitoistosta vastaavan henkilön on oltava tietoisia ympäristöön annetusta äänitason raja-arvosta.

​6.​ ​ Melumittaustuloksista on laadittava kooste, josta ilmenee mittaustulokset ja -paikat (osoite ja karttaote), mittausten kestot ja ajankohdat, vallinneet sääolosuhteet ja muut tuloksiin vaikuttaneet melulähteet sekä mahdolliset meluvalitukset ja niihin reagointi. Kooste on toimitettava ympäristönsuojeluun osoitteeseen ymparistonsuojelu@turku.fi 18.10.2024 mennessä.

​7.​ ​ Tiedote festivaalin järjestämisestä, paikasta ja musiikkiesitysten ajankohdista, kestoista ja festivaalin vastuuhenkilöstä yhteystietoineen (puhelinnumero ja sähköposti) tulee ennen festivaalia jakaa talokohtaisesti. Jakelualueen tulee kattaa ainakin lähimmät häiriintyvät kohteet 100 metrin etäisyydellä festivaalialueesta. Tiedote on jaettava mahdollisuuksien mukaan viikkoa ennen festivaalia. Tiedote yhteyshenkilötietoineen tulee lähettää myös ympäristönsuojeluun osoitteeseen ymparistonsuojelu@turku.fi.

​Kerrostaloihin tiedote voidaan jakaa porraskäytäväkohtaisesti ja omakotitaloihin sekä rivitaloihin postilaatikkokohtaisesti.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää.

​Ympäristösuojelumääräyksissä ilmoitusvelvollisuudesta on määritelty tarkemmin. Määräysten 20.1 §:n mukaan ympäristönsuojeluviranomainen tai sen määräämä viranhaltija voi velvoittaa tekemään ilmoituksen tilapäisistä tapahtumista ja töistä, jos niiden arvioidaan aiheuttavan erityisen häiritsevää melua lähialueelle. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

​Kohtuuttoman meluhaitan estämiseksi on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua lyhytaikaista viihtyvyyshaittaa melutason ollessa korkeampi kuin normaalisti.

​Esityslava on sijoitettu ulos, joten musiikista aiheutuva melu pääsee leviämään laajalle ympäristöön. Lähimmät häiriintyvät kohteet sijaitsevat festivaalialueen välittömässä läheisyydessä, joten melun voidaan arvioida olevan erityisen häiritsevää ja sitä rajaamaan onkin tarpeen antaa määräyksiä.

​Määräyksillä pyritään estämään meluhaitan muodostuminen kohtuuttomaksi. Huomautus bassoäänien rajoittamisesta on annettu, koska matalat äänet kulkeutuvat tehokkaasti rakenteiden läpi sisätiloihin aiheuttaen resonointia.

​Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, mikä käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja. Kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa.

​Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle festivaalin aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten. Mittaustuloksia ja palautteita hyödynnetään mahdollisten tulevien festivaalien yhteydessä.

​Tiedottamalla tehokkaasti riittävän laajalle alueelle annetaan alueen asukkaille mahdollisuus etukäteen varautua festivaalista aiheutuvaan meluun. Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

​​

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoPub Linnunrata Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedHolttinen Katja
tiedLeino Liisa
tiedVäisänen Roosa