Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö6921.08.2024 

5276-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa, paalutusta ja maanrakennustöitä (Murkionkatu 12)

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Roosa Väisänen 16.8.2024:

Ilmoittaja

Jatke Länsi-Suomi Oy

Linnankatu 50

20100 Turku

Ilmoitus

Jatke Länsi-Suomi Oy on 30.7.2024 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ilmoituksen koskien louhintaa, paalutusta ja maanrakennustöitä. Ilmoitusta on täydennetty ympäristönsuojelun pyynnöstä 5.8.2024 ja 8.8.2024.

Työt ovat osa laajaa rakennushanketta. Hankkeessa kahdelle tontille tullaan rakentamaan viisi uutta asuinkerrostaloa. Hankkeesta aiheutuva melu koostuu pääasiassa maanrakennustöiden aiheuttamasta melusta, kuten työkoneiden peruutuspiippauksista. Lisäksi melu aiheutuu yhdestä paalutuskoneesta ja louhintaan käytettävästä kalustosta.

Maanrakennustöiden lisäksi kolmen tulevan kerrostalon pohja louhitaan ja kaksi kerrostaloa paalutetaan. Paalutettavat asuinrakennukset tulevat sijaitsemaan tontilla 5. Tontilla 5 louhitaan yhden kerrostalon pohja ja tontilla 4 kahden kerrostalon pohja.

Paalutustyö tehdään valmiiksi kerralla sen jälkeen, kun tontin 5 rakennuslupa on saatu. Paalutustyö kestää arviolta 3-4 viikkoa.

Tontin 4 osalta louhinta alkaa 6.9.2024 ja kestää noin arviolta 2 kuukautta. Tontin 5 osalta louhinta tehdään joko ennalta-aloitusluvalla heti tontin 4 louhinnan jatkeena tai sitten sen jälkeen, kun tontin 5 rakennuslupa on saatu.

Lähimmät häiriintyvät kohteet ovat ympäröivät rakennukset. Alle 150 metrin etäisyydellä sijaitsee useampi asuinkerrostalo sekä kaksi hoitokotia. Alle 500 metrin etäisyydellä sijaitsee myös Koivulan päiväkoti.

Melutilannetta seurataan työnjohdon toimesta. Lähikiinteistöissä tehdään tärinämittausta Taratest Oy:n toimesta.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu, mutta ilmoituksen vireilläolosta on ilmoitettu 5.8.2024 lähimmille erityisen herkille kohteille; Attendo Koivula, Vuokkokoti ja Koivulan päiväkoti. Näiltä erityisen herkiltä kohteilta pyydettiin mielipiteitä ilmoituksesta 8.8.2024 mennessä.

Vuokkokodin ja Attendo Koivulan edustajat toivoivat vastineissaan, että suurta meluhaittaa ei ainakaan jatkuvasti olisi ennen klo 8 aamulla. Koivulan päiväkodista ei tullut muistutusta ilmoitukseen määräaikaan mennessä.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Toiminta-ajat

Tiedotus

Perustelut

Päätöksessä mainitut määräykset ovat tarpeen terveys- ja ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi. Toimittaessa ilmoituksen sekä päätöksen määräysten mukaisesti, ei tilapäisen rakentamistoiminnan katsota aiheuttavan terveyshaittaa eikä merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.

Toiminta-ajoissa on huomioitu lähimmissä naapurikiinteistöissä sijaitsevien hoitokotien toive siitä, että meluavat työt, kuten paalutus ja louhinta aloittaisiin vasta klo 8. Työt, joista ei aiheudu kohtuutonta meluhaittaa, voidaan aloittaa klo 7.

Annetuilla määräyksillä pyritään suojelemaan lähiasukkaita ja läheisissä toimitiloissa työskenteleviä kohtuuttomilta meluhaitoilta. Viikonlopputyön osalta työaikaa on rajoitettu, jotta taataan asukkaille myös melutonta palautumisaikaa.

Pölyn aiheuttamien viihtyvyys- ja terveyshaittojen estäminen edellyttää etenkin kuivina ja tuulisina kausina työmaan tehokasta pölyntorjuntaa, kuten kastelua.

Paalutustyön iskumaisen luonteen takia melun vaimentaminen tai sen leviämisen estäminen on vaikeaa. Annetuilla melun- ja pölyntorjuntamääräyksillä pyritään suojelemaan lähialueen asukkaita, läheisissä toimitiloissa työskenteleviä sekä työmaa-alueen läheisyydessä liikkuvia. Määräyksellä työmaa-alueen ulkopuolisten alueiden puhdistamisesta varmistetaan se, ettei toiminnasta aiheudu ympäristön likaantumista tai roskaantumista.

Määräys melun seurannasta on annettu, sillä toiminnanharjoittajan on oltava tietoinen toimintansa ympäristövaikutuksista, -riskeistä ja niiden hallinnasta sekä haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista.

Melun häiritseviksi kokevien henkilöiden on tärkeää tietää, milloin meluavaa työtä tehdään. Tiedottaminen on tärkeä osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedotteen yhteystiedot myös mahdollistavat välittömän palautteen antamisen toiminnanharjoittajalle. Riittävällä etukäteistiedotuksella annetaan asukkaille ja muille toimijoille mahdollisuus varautua häiriöihin, ja siten vähennetään koettuja haittoja. Koska työhön liittyy yöaikaista erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavia työvaiheita usean viikon ajan, on perusteltua, että tiedotusalue on laaja.

Koska paalutuksen ja tontin 5 louhinnan tarkat ajankohdat eivät luvan kirjoitusvaiheessa ole tiedossa, tulee niistä tiedottaa lähialueen asukkaita ajoissa ennen niiden aloittamista.

Mikäli alkuperäinen tiedotusalue havaitaan liian suppeaksi, on tiedotuksen laajentaminen tarpeen, jotta kaikki mahdolliset haitankärsijät saavat mahdollisuuden varautua haittaan.

Erityisen herkkien kohteiden edustajien kanssa neuvottelu on välttämätöntä, jotta pystytään kartoittamaan erityisen herkät toiminnot ja erityisen herkät käyttäjäryhmät sekä keinot, joilla kohtuuttomat haitat näille pystytään yhteistyössä ehkäisemään.

Päätöstä on sovellettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §)

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 § 499 (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

aoJatke Länsi-Suomi Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedHolttinen Katja
tiedLeino Liisa