Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö6530.07.2024 

5153-2024 (11 01 00)

Ympäristönsuojelulain 136 §:n mukainen päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen tarkastamisesta osoitteessa Telakkatie 1, Turku

Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Virpi Laine 26.7.2024:

Ilmoituksen tekijä

Meyer Turku Oy (0772017-4)

Puhdistettavan alueen sijainti:

Telakkatie 1, Turku

Kiinteistö:

853-65-46-8​

Kiinteistön omistaja:

Meyer Turku Oy

Ilmoitusvelvollisuus ja toimivaltainen viranomainen

Ympäristönsuojelulain 136 §:n mukaan maaperän ja pohjaveden puhdistamiseen pilaantuneella alueella sekä puhdistamisen yhteydessä kaivetun maa-aineksen hyödyntämiseen kaivualueella tai poistamiseen toimitettavaksi muualla käsiteltäväksi voidaan ryhtyä tekemällä siitä ilmoitus toimivaltaiselle viranomaiselle.

Ympäristöministeriö on päätöksellään YM2/464/2015 siirtänyt kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimivalle Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalle (nykyinen rakennus- ja lupalautakunta) toimivallan käsitellä ympäristönsuojelulain 14 luvussa mainitut pilaantunutta maaperää ja pohjavettä koskevat asiat Turun kaupungin alueella. Rakennus- ja lupalautakunta on delegoinut asiaa koskevan päätösvallan ympäristönsuojelupäällikölle 23.1.2020.

Ilmoituksen vireille tulo

Ilmoitus on tullut vireille 8.7.2024, jolloin se jätettiin Turun kaupungin ympäristönsuojeluun (Dnro 5153-2024).

Varsinais-Suomen Ely-keskus, joka on telakan ympäristölupaa valvova viranomainen, on ohjannut Meyer Turku Oy:n tekemään ilmoituksen pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Ilmoitukseen liitetyt asiakirjat

·​ ​ ​ ​ ​ ​ sijaintikartta

·​ ​ ​ ​ ​ ​ asemakaava

·​ ​ ​ ​ ​ ​ naapurikiinteistöjen omistajatiedot

·​ ​ ​ ​ ​ ​ poikkeamailmoitus, valuma-altaan ylivuoto, Meyer Turku Oy

·​ ​ ​ ​ ​ ​ Tutkimustodistus, haitta-ainepitoisuudet, SGS Finland Oy

·​ ​ ​ ​ ​ ​ Tutkimusraportti, jäännöspitoisuusnäytteenotto, Ramboll Finland Oy, 1510084878, 31.5.2024

·​ ​ ​ ​ ​ ​ Maaperätiedot, Meyer Turku Oy

Maaperän puhdistamista koskevat luvat tai ilmoitukset

Nyt puhdistetulla ei ole muita maaperän kunnostamista koskevia päätöksiä eikä alueella ole tehty muita kunnostustoimia.

Pilaantumisen aiheuttanut toiminta

Turun telakalla vaarallisten jätteiden hallin taakse sijoittuvalle varastoalueelle on toimitettu vaarallisten aineiden varastoinnissa käytetty valuma-allas maalaussuojasta, jota viime vuosina käytetty varastotilana. Valuma-altaan päällä on todennäköisimmin varastoitu kansipinnoitteita. Valuma-altaassa on kuitenkin ollut pieniä määriä öljyä. Allasta ei oltu pesty asianmukaisesti eikä suojattu sadevesiltä, kun se oli siirretty ulos varastointiin. Runsaiden sateiden aikana valuma-allas on täyttynyt ja vuotanut yli. Vuoto on ollut öljynsekaista vettä ja vuodon määrä on ollut vähäinen. Tapahtuma on havaittu 18.4.2024 iltapäivällä.

Vahingosta ilmoitettiin telakan palokunnalle ja Hans Langh Oy:lle, joka imuroi 18.4.2024 valuma-altaan tyhjäksi, jottei vuotoa tule enempää. Seuraavana päivänä 19.4.2024 Hans Langh pesi vahingot pois asfaltilta. Valumaa oli päätynyt myös asfaltin ulkopuolelle viereisen metsään, josta öljyinen maa poistettiin kaivinkoneella 19.4.2024. Kaivettu alue on täyttämättä. Täyttötyö tehdään, kun maaperän puhdistamisesta tehdystä ilmoituksesta on saatu päätös.

Kiinteistön käyttö ja maaperäolosuhteet

Maankäyttö ja kaavoitus

Kunnostuskohde sijaitsee Pernon kaupunginosassa Turussa, osoitteessa Telakkakatu 1. Kohde on telakka-aluetta ja sen pinta-ala on alle 100 m2.

Voimassa olevan asemakaavan 853 35/2017 mukaan alue on yhdistettyjen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialue laivanrakennustoimintaa varten.

Maaperä

Puhdistetun alueen maaperä on täyttömaata/liejusavea.

Pohja- ja pintavedet

Puhdistettu alue ei sijaitse pohjavesialueella. Lähin luokiteltu pohjavesialue sijaitsee kohteesta 1,2 km pohjoiseen (Lietsala 0252901, luokka 1). Lähin pintavesistö on Raisionlahti, joka sijaitsee noin 600 metrin etäisyydellä kohteen länsipuolella.

Ilmoituksessa esitetty arvio maaperän pilaantuneisuudesta ja puhdistustarpeesta

Maaperän haitta-aineet

Pilaantuneisuuden on aiheuttanut mineraaliöljy ja pilaantuneen maan määrä on ollut noin 30 m3. Kaivannon koko on alle 100 m2 ja sen syvyys on 0,3 m. Puhdistustyö on tehty heti vahingon tapahduttua, jolloin vahinkoalueelta on poistettu maata siten, että aistinvaraisesti arvioituna öljyllä pilaantunut maa-aines saatiin poistettua. Työtä on valvonut telakan HSE- ja infraosastot.

Vahingosta on tehty poikkeamailmoitus telakan ympäristölupaa valvovalle Varsinais-Suomen Ely-keskukselle, josta telakkaa on ohjattu tekemään pima-ilmoitus Turun kaupungille.

Poikkeamailmoituksen mukaan jatkossa väliaikaisesti käytöstä poistetut valuma-altaat pestään ja tarvittaessa suojataan sadevesiltä ennen niiden siirtämistä ulos.

Poistetusta maa-aineksesta on teetetty haitta-ainepitoisuustutkimukset laboratoriossa. Vahinkoalueella on puhdistuksen jälkeen teetetty jäännöspitoisuustutkimus, jonka mukaan pilaantuneelta alueelta otetuista näytteistä ei todettu Vna 214/2007 mukaisia ylempiä ohjearvoja ylittäviä haitta-ainepitoisuuksia. Puhdistamistavoitteisiin on päästy eikä lisätoimenpiteille ole tarvetta.

Pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arviointi

Koska suunnittelualue ei sijaitse maankäytöltään tai geologialtaan herkäksi arvioidulla alueella, voidaan maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arviointi tehdä perusarviointina ja viitearvoina voidaan alueen käyttötarkoitus (teollisuusalue) huomioiden käyttää Vna 214/2007 mukaisia ylempiä ohjearvoja. Laboratoriossa analysoiduissa näytteissä ei todettu ylempiä ohjearvoja ylittäviä haitta-ainepitoisuuksia.

Suunnittelualueen maaperää ei tutkimustulosten ja perusarvioinnin perusteella arvioida pilaantuneeksi, eikä alueella arvioida olevan maaperän puhdistustarvetta alueen nykyisessä käyttötarkoituksessa.

Kunnostussuunnitelma ja ympäristöhaittojen ehkäisy

Maaperän kunnostusmenetelmä ja -tavoitteet

Kaivannosta poistettu maa-aines (7320 kg) on kuljetettu Suomen Erityisjäte Oy:lle. Kaivannon täyttö tehdään, kun puhdistamisesta tehtyyn ilmoitukseen on saatu päätös.

Maa-ainesjätteen luokittelu ja käsittely

Suomen Erityisjäte Oy on tehnyt toimitetusta maa-aineksesta haitta-ainepitoisuusmittaukset.

Kunnostustyön päättyminen ja lopputuloksen toteaminen

Ramboll Finland Oy on tehnyt jäännöspitoisuusnäytteenoton kaivannosta ottamalla siitä neljä seinämänäytettä ja yhden pohjanäytteen. Tulosten perusteella Vna 214/2007 öljyhiilivetyjen kynnysarvotaso alittui kahdessa seinämistä kerätyissä kokoomanäytteissä. Yhdessä seinämänäytteessä ja pohjanäytteessä ylittyi öljyhiilivetyjen kynnysarvotaso. Yhdestä seinämästä kerätyssä näytteessä todettiin keskitisleiden (C10-C21) alemman ohjearvopitoisuuden ylittävä pitoisuus.

Seinämän N4 alueella todettiin kuitenkin maa-ainesta, joka pois kaivettaessa luokitellaan pilaantuneeksi maa-ainesjätteeksi ja joka tulee toimittaa luvanvaraiseen vastaanottopaikkaan. Tällä alueella tulee tarvittavista menettelyistä sopia Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen kanssa hyvissä ajoin ennen mahdollisten kaivutöiden aloittamista ja kaivutyöt tehdä ympäristöteknisen asiantuntijan ohjauksessa. Ympäristötekninen asiantuntija tekee työn yhteydessä lisätestejä/-analyysejä maa-aineksesta sekä ohjaa poistettavan maa-aineksen luvanvaraiseen vastaanottopaikkaan.

Työnaikaisten riskien hallinta, työsuojelu ja ympäristöhaittojen ehkäisy

Puhdistettu alue on telakka-aluetta. Ilmoituksen mukaan puhdistamisella ei ole ollut ympäristövaikutuksia.

Ilmoituksen käsittely

Asian vireilläolosta ilmoittaminen ja lausunnot sekä mielipiteet

Ympäristönsuojelun käsityksen mukaan naapurien ennalta kuuleminen ei ole ollut tarpeellista, koska työstä aiheutuvien haittojen ei ole arvioitu ulottuvan merkittävästi puhdistettavaa aluetta laajemmalle.

Ympäristönsuojelupäällikön päätös

Turun kaupungin ympäristönsuojelu on tarkastanut pilaantuneen maaperän ja pohjaveden puhdistamisesta tehdyn ilmoituksen ja hyväksyy siinä esitetyn menettelyn. Kunnostetun alueen (liitekartalla 1 esitetty toimenpidealue) kaivannon täyttämisessä on noudatettava seuraavia määräyksiä, mikäli niissä mainittu menettely poikkeaa ilmoituksessa esitetystä:

Maaperän puhdistustuloksen toteaminen

1.​ ​ ​ ​ Maaperän puhdistustyö on tehty asianmukaisesti ja kaivannosta poistetut likaantuneet maa-ainekset toimitettu vastaanottajalle, jolla on ympäristölupa kyseisten jätteiden vastaanottamiseen. Syntynyt kaivanto voidaan täyttää tarkoitukseen sopivalla maa-aineksella, jonka haitta-ainepitoisuudet alittavat Vna 214/2007 alemmat ohjearvot.

2.​ ​ ​ ​ Mikäli on tarpeen kaivaa ja poistaa maa-ainesta seinämän N4 alueelta, poistettava maa tulee toimittaa vastaanottajalle, jolla on ympäristölupa pilaantuneen maa-aineksen vastaanottoon. Työ tulee tehdä ympäristöteknisen asiantuntijan ohjauksessa. Ympäristötekninen asiantuntija ohjaa poistettavat massat haitta-ainepitoisuuksien perusteella asianmukaiseen vastaanottopaikkaan ja huolehtii myös asianmukaisten siirtoasiakirjojen laatimisesta.

3.​ ​ ​ ​ Mikäli seinämän N4 alueelta ei poisteta maa-ainesta, tulee sen ja täyttömaan väliin asentaa eristerakenne, joka estää pilaantuman leviämisen täyttömaahan.

Raportointi

4.​ ​ ​ ​ Työstä on laadittava loppuraportti, jossa esitetään mahdollisesti poistetun jätteen määrät ja sijoituspaikat, jäännöspitoisuusnäytteiden sijainnit ja analyysitulokset, mahdolliset huomio- ja eristerakenteet, jatkotutkimusten tai tarkkailun tarve sekä kunnostustyön aikaiset poikkeavat tilanteet.

Loppuraportti tulee toimittaa Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle 3 kk kuluessa täytön/puhdistustyön valmistumisesta. Loppuraportti on liitettävä myös kohteessa rakennettavien rakennusten tai kiinteistöjen huoltoasiakirjoihin tai vastaaviin.

Perustelut

Maaperän puhdistamista koskevan asian käsittelyssä sovelletaan ympäristönsuojelulakia. Maaperän ja pohjaveden puhdistamiseen sekä puhdistamisen yhteydessä kaivetun maa-aineksen hyödyntämiseen kaivualueella tai poistamiseen toimitettavaksi muualla käsiteltäväksi voidaan ryhtyä tekemällä ilmoitus viranomaiselle. Ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaan maaperä on puhdistettava siihen tilaan, ettei siitä puhdistustyön päätyttyä voi aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle.

Määräyskohtaiset perustelut

Maaperän puhdistaminen välittömästi, kun vahinko on huomattu, on ollut oikea tapa toimia.

(Määräys 1)

Mikäli seinämän N4 alueelta on tarve kaivaa ja poistaa maata, maa-ainesjätteiden ja jätteitä sisältävän maa-aineksen asianmukaisen käsittelyn ja sijoituksen varmistamiseksi on annettu määräys, jotta kyseisistä toiminnoista ei aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristön pilaantumista ja jotta käsittelyssä toimittaisiin voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Puhdistustyön yhteydessä alueelta poistettava maa-ainesjäte on luokiteltava haitta-aineiden laadun ja pitoisuuksien perusteella, jotta se voidaan toimittaa asianmukaiseen käsittelyyn tai vastaanottoon. Lajittelussa tulee huomioida myös maa-aineksen sisältämät jätteet. Lajittelu perustuu jäteasetukseen (Vna 179/2012) ja sen muutokseen (Vna 86/2015), CLP-asetukseen ja komission asetukseen (102/1357/EU) sekä ympäristöhallinnon ohjeeseen 2/2007.

Jotta puhdistustyö toteutetaan luotettavasti, tulee työtä ohjaavalla henkilöllä olla riittävä kokemus pilaantuneen maa-alueen puhdistustyön ohjauksesta, valvonnasta ja raportoinnista.

Ilmoitukseen liitettyjen karttojen mukaan seinämän N4 alue on asfaltoitua varastoaluetta, jossa toiminta säilyy ennallaan. Mikäli seinämän alueelta ei ole tarpeen poistaa maa-aineksia, tulee estää pilaantumisen leviäminen täyttömaahan ja samalla merkitä eristerakenteella eritasoisesti pilaantuneen maa-aineksen raja. (Määräys 2 ja 3)

Loppuraporttiin tulee kerätä puhdistuksen kannalta oleelliset tiedot, jotta puhdistustyön lopputulos voidaan arvioida. Raportissa esitetään sellaiset työn toteuttamiseen liittyvät tiedot, joiden perusteella voidaan arvioida, onko puhdistushanke toteutettu ilmoituksen ja siitä annetun päätöksen mukaisesti. Maa-alueen luovuttajan tai vuokraajan on esitettävä uudelle omistajalle tai haltijalle käytettävissä olevat tiedot alueella harjoitetusta toiminnasta sekä jätteistä tai aineista, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista. (Määräys 4)

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014)

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014)

Valtioneuvoston asetus maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007)

Jätelaki (646/2011)

Jäteasetus (179/2012)

Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista (331/2013)

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Päätöksen antaminen ja sen voimassaolo

Päätös on voimassa 31.7.2025 asti.

Ilmoituksen käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Turun kaupunginvaltuuston vahvistaman ympäristönsuojeluviranomaisen taksan perusteella ilmoituksen käsittelystä peritään 1370 euron maksu.

Liite 1​Puhdistetun alueen sijainti kartalla​

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Valitusoikeus on ympäristönsuojelulain 191 §:ssä mainituilla tahoilla.

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoMeyer Turku Oy
tiedRamboll Finland Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus


Liitteet:

Kypays § 65
Liite 1:Puhdistetun alueen sijainti kartalla