Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958)1210.07.2024 

4265-2024 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 67 §:n mukainen määräys seuraamusmaksusta toimijalle Deliverde Puutarhat Oy.

Toimija

Deliverde Puutarhat Oy, y-tunnus 2821090-7​

Paimalantie 190

20380 TURKU

Toimipaikan nimi ja osoite

Deliverde puutarhat, Kauppatorin myyntipiste

Turun Kauppatori

20100 Turku

Päätöksen kohde

Seuraamusmaksun määrääminen elintarvikkeiden jäljitettävyyden laiminlyönnistä.

Asian selostus

Turun ympäristöterveys on havainnut valvontasuunnitelman mukaisen valvonnan yhteydessä Deliverde Oy:n Turun kauppatorin myyntipisteellä puutteita myyntipisteessä myytävien muiden kuin itse tuotettujen elintarvikkeiden jäljitettävyyden osalta.

Deliverde Puutarhat Oy:n Turun kauppatorin myyntipisteeseen Turun kauppatorilla on tehty elintarvikelain mukainen tarkastuskäynti 5.5.2023, uusintatarkastuskäynti 22.9.2023 ja toinen uusintatarkastuskäynti 20.5.2024.

Tarkastuksilla on annettu ohjausta ja neuvontaa, jotta puutteet saataisiin korjattua.

Deliverde Puutarhat Oy ei ole noudattanut tarkastuspöytäkirjoissa kehotettuja jäljitettävyysvelvoitteita.

Päätös

Määrään elintarvikelain 67 §:n nojalla toimijan Deliverde puutarhat Oy:n maksamaan 1000 euron seuraamusmaksun.​

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmennyttä epäkohtaa.

Yleisen elintarvikeasetuksen mukaan elintarvikealan toimijan on

1. Kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa on huolehdittava siitä, että on mahdollista jäljittää elintarvikkeet, rehut, elintarviketuotantoon käytettävät eläimet ja muut mahdolliset aineet, jotka on tarkoitettu tai joiden voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun.

2. Elintarvike- ja rehualan toimijoiden on voitava tunnistaa luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka on toimittanut niille elintarvikkeen, rehun, elintarviketuotantoon käytettävän eläimen tai sellaisen aineen, joka on tarkoitettu tai jonka voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun. Tätä varten toimijoilla on oltava käytössä tähän tarkoitetut järjestelmät ja menettelyt, joiden avulla toimivaltaiset viranomaiset saavat nämä tiedot pyynnöstä käyttöönsä.

3. Elintarvike- ja rehualan toimijoilla on oltava käytössä sellaiset järjestelmät ja menettelyt, joiden avulla ne voivat tunnistaa muut yritykset, joille niiden tuotteita on toimitettu. Nämä tiedot on annettava pyynnöstä toimivaltaisille viranomaisille.

4. Markkinoille saatetuissa tai todennäköisesti markkinoille saatettavissa elintarvikkeissa ja rehuissa on niiden jäljitettävyyden helpottamiseksi oltava riittävät ja asianmukaiset pakkausmerkinnät tai tunnistetiedot tarkempiin säännöksiin sisältyvien asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti.​ (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus EY 178/2002 18 art.) ​

Elintarvikkeista, elintarviketuotantoon käytettävistä eläimistä ja elintarvikekontaktimateriaaleista on ilmoitettava vastaanottajalle elintarvikesäännöksissä edellytetyt jäljitettävyystiedot. (Elintarvikelaki 297/2021 14 § mom. 1)

Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. (Elintarvikelaki 297/2021 15 § mom. 1)

Elintarvikelain 67.1 §:n mukaan toimivaltainen valvontaviranomainen voi määrätä toimijan maksamaan vähintään 300 euron ja enintään 5 000 euron elintarvikevalvonnan seuraamusmaksun, jos toimija ei noudata elintarvikelain 14 §:n 1 momentissa säädettyä vaatimusta jäljitettävyydestä (Elintarvikelaki 297/2021 67 § mom. 1, kohta 4).

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu hallintolain (434/2003) 34§:n mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Toimija antoi asiaan vastineen 28.6.2024. Vastineessa ei tullut esille määräykseen vaikuttavia seikkoja.

Vastineessa toimija kertoo, että ulkopuolisten viljelijöiden tuotteet toimitetaan myyntipisteeseen merkitsemättömissä laatikoissa. Näiden tuotteiden tuotetiedot on vastineen mukaan merkitty sähköiseen saateasiakirjaan. Saateasiakirjat on vastineen mukaan esitetty valvojalle.

Jäljitettävyystietoja ei ole ollut saatavilla sähköisesti tai fyysisesti, eikä toimija ole niitä valvojalle esittänyt.

Vastineessa toimija kertoo ottavansa käyttöön merkityt kuljetuslaatikot jäljitettävyyden takaamiseksi. Lisäksi toimija kertoo tarkastavansa kirjaamiskäytänteitä vaatimusten mukaisiksi.

Vastauksen perusteella jäljitettävyyskäytänteissä on ollut puutteita, eikä jäljittävyys ole ollut vaatimusten mukainen.

Toimija toteaa vastineessa, että muuttamalla toimintaansa vastineessa annetulla tavalla voitaisiin seuraamusmaksun määrääminen perua. Elintarvikevalvonnan seuraamusmaksu on rangaistusluonteinen hallinnollinen sanktio, joka voidaan määrätä, vaikka seuraamusmaksun perusteena oleva elintarviketoiminta olisi päättynyt tai menettely korjattu. Toimija ei ole aiemmista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut menettelyään aiemmin ja on reagoinut asiaan vasta seuraamusmaksusta kuulemisen yhteydessä.

Muut vastineessa esitetyt selvitykset eivät liittyneet puutteisiin, joista seuraamusmaksumääräys on annettu.

Seuraamusmaksun perintä

Seuraamusmaksun täytäntöönpanosta säädetään sakon täytäntöönpanosta annetussa laissa. Seuraamusmaksu voidaan periä, kun päätös on saanut lainvoiman. Seuraamusmaksun täytäntöönpanosta huolehtii Oikeusrekisterikeskus.

Seuraamusmaksun voi maksaa liitteenä olevalla tilisiirtolomakkeella jo ennen kuin päätös on lainvoimainen. Maksun suorittaminen ei estä päätöksestä valittamista.

Sovellettavat säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus EY 178/2002 18 art.

Elintarvikelaki 297/2021 14§, 15§, 67§, 78 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Laki sakon täytäntöönpanosta (672/2002)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Lisätietoja

Lisätietoja antaa vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen puh. 040​ 558 3446, jari.jokinen@turku.fi tai terveystarkastaja Sanna Stark puh. 044 907 3696, sanna.stark@turku.fi

Allekirjoitukset

Jari Jokinen

vs. johtava terveystarkastaja

Liite

Tilisiirtolomake

Muutoksenhakuohje

Jakelu

aoDeliverde Puutarhat Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta