Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö5803.07.2024 

4690-2024 (11 03 05)

Illoistenjärven viitasammakkoselvitys

Kaupunkiympäristön luvat ja valvonta, ympäristönsuojelu/Liisa Vainio 3.7.2024:

Viitasammakko kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) tiukasti suojeltuihin lajeihin. Illoistenjärvi on yksi tunnetuista viitasammakon esiintymisalueista Hirvensalossa, mutta vuoden 2022 kartoituksessa Illoistenjärveltä havaittiin vain yksi ääntelevä koiras. Kartoitus perustui kutevien yksilöiden havainnointiin. Koko Hirvensalon alueelta havaittiin viitasammakoita hyvin vähän, mikä herättää huolta, mutta tulos saattaa osin selittyä myös kartoitusmenetelmään liittyvillä epävarmuustekijöillä. Viime vuosien aikana ympäristö-DNA:n (eDNA) käyttöön perustuvat menetelmät ovat kehittyneet varteenotettavaksi vaihtoehdoksi perinteisten menetelmien rinnalle. eDNA-menetelmän avulla voidaan vesinäytteestä tunnistaa kohde-eliöt molekyylibiologisin menetelmin.

Ympäristönsuojelu pyysi tarjouksen Illoistenjärven viitasammakkoselvityksestä kolmelta eDNA-menetelmää tarjoavalta konsultilta. Tehtävän sisältö on esitetty tarjouspyynnössä 17.6.2024.

Tarjouksen jättämisen määräaikaan mennessä saatiin kaksi tarjousta (RKO Holdings Oy ja Measur Oy). Tarjouksissa on esitetty tarjouspyynnön mukainen tarkennettu työohjelma ja työmäärä. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ympäristönsuojelun näkemyksen mukaan kokonaistaloudellisesti edullisin ja kohtuuhintainen on RKO Holdings Oy:n tarjous.

Liite 1​RKO Holdings Oy:n tarjous 26.6.2024

Liite 2​Measur Oy:n tarjous 28.6.2024

Päätös

Päätin, että tarjouksen mukainen Illoistenjärven viitasammakkoselvitys tilataan RKO Holdings Oy:ltä kattohintaan 3475,00 euroa (alv 0 %), jota ei saa ylittää ilman kaupunkiympäristön ympäristönsuojelun suostumusta. Kustannukset maksetaan ympäristönsuojelun kustannuspaikalta 40320.

Kaupungin yhteyshenkilöinä on ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio.

Liisa Leino

ympäristötarkastaja

ympäristönsuojelupäällikön varahenkilö

Jakelu

aoMeasur Oy
aoRKO Holdings Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta


Liitteet:

Kypays § 58
Liite 1:RKO Holdings Oy:n tarjous 26.6.2024
Liite 2:Measur Oy:n tarjous 28.6.2024