Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö5602.07.2024 

8836-2023 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Aura Fest -tapahtuman meluntorjuntailmoitusta (Kupittaanpuisto)

Valmistelija: Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Roosa Väisänen, 20.6.2024

Ilmoittaja

Nordic Live Productions Oy​

Pikkukatu 1

65100 Vaasa

Ilmoitus

Nordic Live Productions Oy on 21.12.2023 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ilmoituksen koskien musiikkifestivaalin järjestämistä.

Kaksipäiväinen musiikkifestivaali järjestetään perjantaina 9.8. ja lauantaina 10.8.2024 Kupittaanpuiston Pyhän Henrikin aukiolla. Tapahtuma järjestetään Kupittaalla yhdeksättä kertaa.

Musiikin aiheuttamaa melua esiintyy äänentoiston testauksen ja ulkoilmakonserttien yhteydessä seuraavasti:​

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Torstaina 8.8. klo 10.00–23.00 lyhytkestoista äänentoiston testausta, ei konsertteja

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Perjantaina 9.8. klo 12.00–12.00 äänentoiston testaus, klo 12.00–01.45 konsertit

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Lauantaina 10.8. klo 10.00–12.00 äänentoiston testaus, klo 12.00–01.45 konsertit

Ilmoituksen mukaan esitykset päättyvät kumpanakin päivänä klo 01.30 mennessä ja viimeinen 15 minuuttia on varoaikaa, joka otetaan käyttöön mahdollisten teknisten viivästysten tai tuotannollisten poikkeustilanteiden niin edellyttäessä. Melua ympäristöön aiheutuu festivaalin äänentoistosta sekä siihen liittyvästä pyrotekniikasta.

Järjestelyt vastaavat aiempia vuosia, lukuun ottamatta DJ-esiintymispistettä, joka rakennetaan lavan välittömään läheisyyteen, lavasta katsottuna oikealle puolelle. DJ käyttää lavan äänentoistoa, joten äänentoisto tulee olemaan lavan mukainen ja suuntainen. DJ soittaa musiikkia artistien vaihdoissa sekä porttien avaamisesta ensimmäiseen esiintyjään. Lähtökohtaisesti melutaso on selvästi alempi kuin esiintyvillä artisteilla, jotta artistit nousevat esiin aloittaessaan. Esiintymislava sijoitetaan Kupittaanpuiston Pyhän Henrikin aukion itäreunaan Pyhän Henrikin lähteen eteen. Musiikin esittämissuunta on kohti Kupittaankadun ja Uudenmaankadun risteystä.​

Koko festivaalialue on anniskelualuetta. Festivaalialue rajataan mellakka-aidoin. Maauimala, Lintupuisto, Seikkailupuisto sekä leikkipaikka ja lasten liikennepuisto jäävät aidatun alueen ulkopuolelle. Lavan takana oleva alue, joka rajoittuu urheiluhalliin, toimii aidattuna huoltoalueena. Sisäänkäynti festivaalialueelle tapahtuu puiston läpi kulkevaa kulkuväylää pitkin lännestä Kupittaankadulta.

Lähin asuinrakennus on noin 200 metrin päässä esiintymislavasta sen pohjoispuolella Kupittaankujalla. Musiikin soittosuunnassa lähimmät Kupittaankadun asuinrakennukset ovat luoteessa noin 250 metrin päässä. Lännen suunnassa lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat Uudenmaankadulla noin 350 metrin päässä.

Tapahtuman järjestäjä on vuonna 2016 ensimmäisen kerran Kupittaalla järjestettävän festivaalin yhteydessä teettänyt melumallinnuksen, jossa on selvitetty musiikin lähtömelutason aiheuttama äänenpainetaso tarkastelupisteissä huomioiden erilaiset ääntä vahvistavat ja vaimentavat tekijät. Selvityksessä käytettiin lähtöarvona LAeq,5min = 88 dB(A) etäisyydellä 20 metriä lavasta. Mallinnuksen mukaan tällä lähtöarvolla viiden minuutin keskiäänitaso LAeq,5min on suurimmillaan Kupittaankadun asuinkerrostalojen edustalla 65 dB(A). Uudenmaankadun ja Kupittaankujan varrella olevilla asuinrakennuksilla vastaava viiden minuutin taso on 61… 64 dB(A). Tulokset on laskettu pitkän ajanjakson keskiäänitasona myötätuuliolosuhteissa eli äänen leviämisen kannalta otollisissa olosuhteissa.

Tapahtuman järjestävä organisaatio hankkii melumittaajan sekä laitteiston melun seuraamiseksi, jotta melu pysyy sallituissa rajoissa. Tarvittavat muutokset melutasoon tehdään välittömästi tapahtuman aikana.

Tiedottaminen

Järjestäjä on esittänyt tapahtumaa koskevan tiedotussuunnitelman. Tiedottamisaluetta on laajennettu vuosien aikana. Alue kattaa Kupittaanpuiston kohdalla Uudenmaankadun, Kupittaankadun, Itäisen Pitkänkadun ja Kupittaankujan, joihin tiedote jaetaan sekä postilaatikko- että porraskäytäväkohtaisesti. Jakelu laajennettiin vuonna 2020 ulottumaan Kupittaanpuiston kohdalla Sirkkalankadulle, Kellonsoittajankadulle, Jalavatielle ja Saarnitielle Uudenmaantien länsipuolella. Näihin kohteisiin jakelu suoritetaan porraskäytäväkohtaisesti. Tiedottaminen ulottuu noin 500 metrin päähän tapahtumapaikasta.

Tiedotteesta ilmenee tapahtuman rakentamisaika, äänentoistotestausajat, festivaalin aikataulu, toiminnot festivaalialueella sekä festivaalin ja turvallisuusvastaavan yhteystiedot. Tiedotteesta ilmenee myös tapahtuma-alueen kartta sekä tieto siitä, mitkä kävelytiet ovat suljettuna tapahtuman aikana.

Ilmoituksen käsittely

Aura Fest -tapahtuman meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 6.5.- 27.5.2024 kuulutettu Turun kaupungin internet-sivuilla.

Ilmoitukseen liittyen jätettiin määräaikaan mennessä yksi muistutus. Muistutuksessa vaaditaan, että Turun kaupunki ei anna toiminnanharjoittajan järjestää tapahtumaa, ellei lavaa sijoiteta niin, että soittosuunta on ilmoituksesta poiketen joko itään kohti Hippoksentien ja Lemminkäisenkadun kulmaa tai vaihtoehtoisesti etelää ja Hippoksentien ja Uudenmaankadun kulmaa kohti. Muistutuksen mukaan järjestelyjen muuttaminen parantaisi evakuointireittien toteuttamista ja vähentäisi liikkumisen pullonkauloja.

Muistutuksen mukaan aikaisemmissa lupapäätöksissä ei ole huomioitu tapahtumasta asukkaille aiheutettuja meluhaittoja. vaan päätöksissä on vaadittu, että järjestävä taho tekee melumittauksia paikoissa, jossa meluhaittaa ei koeta. Muistutuksen mukaan meluhaitat kuitenkin koetaan huoneistoissa, muistutuksen jättäjän taloyhtiön kahdessa talossa katutason yläpuolisissa asuinkerroksissa 1–8. Muistutuksen mukaan talonyhtiön asukkaiden mittauksissa desibeliarvot ovat kivunneet huoneistoissa yli 85 desibelin, kun ikkunat ja parvekkeiden ovet ovat olleet suljettuina. Muistutuksen mukaan meluilmoituksessa esitetty lavan soittosuuntaus on noin 155-205 metriä vinossa toteumasta. Tapahtuma on edellisvuosina aiheuttanut muistutuksen jättäjän talonyhtiön asukkaille joka kerta myös järjestyslaissa ja kokoontumislaissa määriteltyä vahinkoa.

Muistutus lähetettiin toiminnanharjoittajalle vastineelle. Toiminnanharjoittaja toimitti muistutukseen vastineen 14.6.2024. Toiminnanharjoittajan mukaan tapahtumasta ei ole aikaisemmin tullut valituksia kuin yhdeltä talonyhtiöltä ja tapahtumaa on kehitelty vuosien varrella. Toiminnanharjoittajan mukaan lavan siirtäminen ei onnistu teknisten haasteiden ja urheilukenttien suuren käytön vuoksi. Toiminnanharjoittaja tulee jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota lavan ja äänen suuntaukseen.

Toiminnanharjoittaja asettaa alueelle kiertäviä järjestyksenvalvojia sekä siivouspartion. Melutiedotteessa tulee olemaan yhteystiedot, johon voi olla ongelmatilanteissa yhteydessä. Melua tullaan mittaamaan ulkopuolisen meluasiantuntijan toimesta jatkuvalla melumittauksella. Toiminnanharjoittaja parantaa jatkossa melumittaajan ja äänentoiston vuorovaikutusta, jotta reagointiaika meluun olisi entistä nopeampi ja jouhevampi.

Maankäyttölupa

Konsernihallinnon kansliapäällikkö on 19.6.2024 § 135 antanut tapahtumaa koskevan maankäyttöluvan. Päätöspöytäkirjassa tapahtumajärjestäjältä edellytetään välitöntä reagointia mahdollisiin äänitasojen ylityksiin. Puolueettomuuden ja luotettavuuden vuoksi melunmittausten suorittajan on oltava ulkopuolinen meluasiantuntija, joka ei voi olla sama kuin tapahtuman äänentoistosta vastaava taho. Tarkemmin asiasta määrätään meluilmoituksesta annettavassa päätöksessä.

Päätös

Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy Nordic Live Productions Oy:n 9. – 10.8.2024 järjestettävää Aura fest-musiikkifestivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen ja antaa seuraavat sitä koskevat määräykset.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksen hausta huolimatta.

1.​ ​ ​ ​ Musiikkia saa esittää perjantaina 9.8. klo 12.00–01.45 ja lauantaina 10.8. klo 12.00–01.45.

Melua aiheuttavan äänentoiston testauksen saa 8.–10.8. välisenä aikana aloittaa aikaisintaan klo 10.00. Torstaina 8.8. äänentoiston testaus on lopetettava viimeistään klo 23.00.

2.​ ​ ​ ​ Konserttien äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikista aiheutuva äänitaso asuintalojen kohdalla ylitä seuraavia melutasoja:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ klo 14.00–22.00 tasoa 70 dB(A)

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ klo 22.00–24.00 tasoa 65 dB(A)

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ klo 24.00–01.45 tasoa 60 dB(A)

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Ohjelmisto ja äänentoistolaitteiden säätö on toteutettava siten, että voimakkaita bassoääniä ei esiinny etenkään klo 22.00 jälkeen esitettävässä musiikissa.

3.​ ​ ​ ​ Esiintymispaikalla on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla tavoitettavissa annetuista yhteystiedoista äänentoiston testauksen ja konserttien aikana. Vastaavan henkilön yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun viimeistään 31.07.2024 (ymparistonsuojelu@turku.fi).

4.​ ​ ​ ​ Melutasoja on seurattava jatkuvatoimisin mittauksin vähintään yhdessä pisteessä, joka tulee sijaita osoitteessa Kupittaankatu 19 sijaitsevan asuintalon kohdalla. Mahdollisuuksien mukaan jatkuvatoimisen mittauspisteen tulee sijaita asuintalon parvekkeella.

Jatkuvatoimisia mittauksia on tehtävä kumpanakin konserttipäivänä vähintään klo 22.00 lähtien esitysten päättymiseen asti.

Jatkuvatoimisen mittauksen lisäksi melun kontrollimittauksia on tehtävä vähintään kolmessa eri paikassa, jotka sijoittuvat Kupittaankujan, Kupittaankadun ja Uudenmaankadun lähimpien asuntojen kohdalle. Mittaukset on tehtävä paikassa, johon musiikki parhaiten kuuluu. Lyhytaikaisia mittauksia on tehtävä jokaisessa mittauspaikassa vähintään kerran jokaisen aikavälin aikana: klo 18.00-22.00, klo 22.00-24.00 ja 24.00-01.45.

Kontrollimittauksia on välittömästi tehtävä myös tapahtuman aikana mahdollisesti ilmenneissä meluvalituskohteissa.

5.​ ​ ​ ​ Melumittaajan on oltava puolueeton, ulkopuolinen meluasiantuntija.

6.​ ​ ​ ​ Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava tapahtuman meluasioista vastaavalle henkilöille, jos mittaukset osoittavat määräyksessä 2 annettujen melutason raja-arvojen ylittyvän. Tämä koskee myös jatkuvatoimista mittausta. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

Tapahtuman äänentoistosta vastaavan henkilön on oltava jatkuvasti melumittaajan tavoitettavissa.

7.​ ​ ​ ​ Mittaustuloksista on laadittava raportti, josta tulee tulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Mikäli ylityksiä on mitattu, raporttiin kirjataan toimenpiteet melutason laskemiseksi. Lisäksi raporttiin on kirjattava vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluhaittailmoitukset. Raportti on toimitettava ympäristönsuojeluun (ymparistonsuojelu@turku.fi)​ 6.9.2024 mennessä.

8.​ ​ ​ ​ Festivaalin järjestämisestä tulee tiedottaa esitetyn suunnitelman mukaisesti. Jakelun on ulotuttava vähintään 500 metrin etäisyydelle tapahtumapaikalta lounaaseen, länteen, luoteeseen ja pohjoiseen. Koillisessa tiedote tulee jakaa Lenkkipolun, Kupittaankujan ja Tahkonkujan kerrostaloihin. Tiedotteesta on ilmettävä tapahtumapaikka, konserttien ja äänentestauksen ajankohdat ja kestot sekä festivaalin vastuuhenkilön yhteystiedot.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetuista puhelinnumeroista koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana niiden päättymiseen asti.

Tiedote on jaettava viimeistään viikkoa ennen tapahtuman alkua eli 31.7.2024 mennessä.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Turun kaupungin kansliapäällikkö on tehnyt päätöksen Aura Festin maankäyttösopimuksesta Kupittaanpuistoon ns. Kaivokentän ja sen lähialueille 5. – 13.8.2024.

Tässä päätöksessä toiminnalle annetaan määräyksiä, joita noudattamalla tapahtuma voidaan järjestää. Määräykset ovat tarpeellisia ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Määräysten noudattaminen kuuluu tapahtuman järjestäjän velvollisuuksiin samoin kuin toiminnan tarkkailun järjestäminen ulkopuolisen asiantuntijan toimesta. Mahdollisissa järjestyshäiriötilanteissa, kuten tämän päätöksen noudattamatta jättämistilanteissa, välitön valvontavastuu on Lounais-Suomen poliisilaitoksella.

Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua viihtyvyyshaittaa asukkaille ympäristön melutason noustessa normaalia korkeammaksi. Melutasoista annetuilla määräyksillä pyritään estämään meluhaitan kohtuuttomuus, minkä takia on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamisesta. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto.

Päättymisaikamääräyksessä, jossa päättymisajaksi on määrätty klo 01.45, on huomioitu mahdolliset teknisistä tai tuotannollisista syistä johtuvat viivästykset (15 min kumpanakin yönä). Ohjelman mukaan esitykset päättyvät kumpanakin päivänä klo 01.30 mennessä.

Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja.

Äänentoistontestauksessa tulee hakea ne äänitasot, joita noudattamalla asuntojen kohdalle annetut melutasomääräykset (70, 65 ja 60 dB(A)) eivät ylity. Määrittämällä enimmäisäänitaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänentasoa tarkkailla sieltä käsin koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi.

Koska melun leviämiseen vaikuttavat sääolosuhteet, kuten mm. tuuli, tuulensuunta ja -nopeus sekä ilmankosteus, on melua tarkkailtava myös ympäristössä tehtävin mittauksin. Melua on seurattava kahdella erityyppisellä mittauksella. Jatkuvatoimisella mittauksella tarkoitetaan keskeytymätöntä, tiettyyn paikkaan sijoitetulla tallentavalla melumittauslaitteistolla tehtävää jatkuvaa, tauotonta seurantaa tapahtuman ympäristöstä valitussa sopivassa paikassa. Jatkuvatoiminen mittaus on määrätty aloitettavaksi viimeistään klo 22.00, jolloin melutasomääräykset tiukkenevat.

Mittausajankohdat noudattavat määräyksessä 2 annettua melutasomääräysten porrastusta siten, että jokaiselle aikavälille tulee vähintään yksi mittaus kussakin kontrollipisteessä musiikkiesitysten loppuun asti. Asuntojen kohdalla suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa.

Puolueettomuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi melumittausten suorittajan on oltava ulkopuolinen meluasiantuntija, joka ei voi olla sama kuin tapahtuman äänentoistosta vastaava taho.

Melumittaajan ja konserttipaikalla olevan melutasoista vastaavan henkilön yhteistyöllä voidaan havaittuihin melutason ylityksiin puuttua välittömästi melutasoa alentamalla. Tämä edellyttää, että mittaajalla on melua mitatessaan käytettävissään festivaalialueen ulkopuolelle tässä päätöksessä annetut kellonaikoihin kytketyt melutason raja-arvot ja yhteys tapahtuman äänitarkkailupisteeseen.

Tiedot melumittaustuloksista, tulkinta melumääräysten noudattamisesta, järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedottamalla riittävän laajalle alueelle asukkailla on mahdollisuus etukäteen varautua mahdolliseen meluhaittaan. Jakelualueen laajuudessa on otettu huomioon tapahtuman sijoittuminen avoimelle alueelle, jonka lähellä ei ole urheiluhallia lukuun ottamatta melun leviämistä rajoittavia rakennuksia. Tiedotteen jaon ajankohdassa on huomioitu äänentoistolaitteiden testauksen alkaminen päivä ennen varsinaista festivaalia.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

Liisa Leino

Ympäristötarkastaja

Ympäristönsuojelupäällikön varahenkilö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoNordic Live Productions Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedHolttinen Katja
tiedLeino Liisa
tiedVäisänen Roosa