Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta16204.07.20244

4379-2024 (10 03 00)

Pyyntö saattaa asia rakennus- ja lupalautakunnan käsiteltäväksi, Tervahovinkatu 6 (2023-46)

Tiivistelmä:

Hakija on tehnyt rakennusvalvonnalle toimenpidepyynnön koskien sähköjohtojen ja kaapelihyllyn asentamista, jonka asunto-osakeyhtiö on asentanut Hakijan hallitseman moottoripyöräpaikan kautta. Hakija on vaatinut sähköautojen lataukseen tarvittavien johtojen ja hyllyn siirtämistä hallitsemaltaan paikalta.

Rlupalk § 162

Juristiharjoittelija Roosa Repo ja valvontajuristi Esa Mettälä, 25.6.2024:

Kuvaus asiasta

Hakija on tehnyt rakennusvalvonnalle toimenpidepyynnön, jossa Hakija vaatii sähköautojen lataukseen tarvittavien sähköjohtojen ja kaapelihyllyn siirtämistä hallitsemaltaan moottoripyöräpaikalta. Hakija on ilmoittanut moottoripyöräpaikan kooksi 2 m x 5 m = 10 m2. Tilan korkeus on 2 m. Kaapelihylly on asennettu tilan kautta 1, 47 m korkeuteen ja 0,35 m levyisenä.

Asunto-osakeyhtiö, jonka tiloissa moottoripyöräpaikka sijaitsee, on antanut asiassa selvityksen. Paikka on tarkoitettu vain moottoripyörän säilyttämiseen. Paikka on epäkäytännöllinen, koska paikan yläpuolelle on asennettu IV-kone, joka vaatii säännöllistä huoltoa ja säilytettävä moottoripyörä estää säännölliset huoltotyöt. IV-kone rajaa myös sen, miten sähköjohdot voidaan sijoittaa.

Tarkastusinsinööri on 4.3.2024 ratkaissut asian päätöksellä 2023-46. Soveltuvien oikeussääntöjen puuttuessa rakennusvalvonnalla ei ole perusteita ryhtyä toimiin. Päätöksessä kehotetaan osapuolia sopimaan asia keskenään.

Kuuleminen

Hallintolain 434/2003 34 §:n mukaan asia voidaan ratkaista asianosaista kuulematta, jos hyväksytään vaatimus, joka ei koske toista asianosaista tai kuuleminen on muusta syystä ilmeisen tarpeetonta.

Päätöksen perusteluista tarkemmin ilmenevällä tavalla asian ratkaiseminen ei kuulu rakennusvalvontaviranomaisen toimivaltaan, eikä rakennusvalvontaviranomainen voi ratkaista asiaa asianosaisia velvoittavasti. Tästä syystä asianosaisten kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta.

Perustelut

Hakija viittaa pyynnössään asunto-osakeyhtiölakiin 1599/2009 ja sen 4 luvun 7.1 § ja 5 luvun 2.1 § sekä 5 luvun 3 §:ssä ilmenevään muutostyöhön tarvittavaan yhtiön tai osakkeenomistajan suostumuksen saamiseen.

Maankäyttö- ja rakennuslain 132/1999 (MRL) 20.4 §:n mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tehtävänä on valvoa MRL:n noudattamista.

Hakijan pyynnössään esittämän asunto-osakeyhtiön asunto-osakeyhtiölain sääntelemän mahdollisen tiedottamisvelvollisuuden laiminlyönnin tutkiminen ei ole rakennusvalvontaviranomaisen toimivaltaan kuuluva asia.

RT 98-11237 -ohjekortin mukaisesti pysäköintilaitoksen ajoväylän vapaan korkeuden suosituskorkeus on 2,2 m. Moottoripyöräpaikan suosituskoko on 3,5 m2.

Annetun selvityksen perusteella kyseessä olevan pysäköintilaitoksen vapaa korkeus on 2,0 m. Hakijan antaman selvityksen perusteella Hakijan hallitseman moottoripyöräpaikan koko on 10 m2. Kaapelihyllyn takia moottoripyöräpaikan kooksi jää Hakijan mukaan 7,5 m2, joka on 4 m2 suurempi kuin RT-kortin mukainen ohjekoko.

MRL:n mukaisista luvanvaraisista toimenpiteistä säädetään 125 § (rakennuslupa), 126 § (toimenpidelupa) ja 126 a §:ssä (toimenpideluvan varaiset toimenpiteet).

Asunto-osakeyhtiössä suoritettu sähköjohtojen ja kaapelihyllyn asentaminen eivät ole MRL:n sääntelemiä toimenpiteitä.

MRL ei sisällä oikeusohjeita, joiden perusteella rakennusvalvontaviranomaisella on toimivaltaa puuttua asiaan.

Oheismateriaali 1​Toimenpidepyyntö

Oheismateriaali 2​Tarkastusinsinöörin päätös 2023-46​

Tarkastuspäällikkö Andreas Salonen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää, että asiassa ei ryhdytä toimenpiteisiin soveltuvan maankäyttö- ja rakennuslain säännöksen puuttuessa, minkä vuoksi asia ei kuulu rakennusvalvontaviranomaisen toimivaltaan.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Askinkulma Turku
aoDamonet Oy