Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö5525.06.2024 

4580-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös Koneurakointi Heino Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien paalutusta (Ratapihankatu 15, Logo Hub)

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristöinsinööri Pilvi Virolainen, 24.6.2024:

Ilmoittaja

Koneurakointi Heino Oy

Nenämäentie 27

23210 Vehmaa

Ilmoitus

Koneurakointi Heino Oy on jättänyt 13.6.2024 Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien paalutusta osoitteessa Ratapihankatu 15. Ilmoitusta on täydennetty 13.6.2024 toimittamalla kartta toiminta-alueesta sekä tarkemmat tiedot paalutusajankohdasta, lyötävien paalujen määrästä ja lyöntisyvyydestä.

Ilmoituksen mukaan työmaa alkaa 1.7.2024 kierrekairauksella, josta ei aiheudu häiritsevää melua. Kairauksen jälkeen aloitetaan lyöntipaalutus. Paalutuksen kesto on noin neljä viikkoa, jos työ tehdään yhtäjaksoisesti. Paalutus loppuu viimeistään 15.8.2024. Paalutustyötä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 7–17 välisenä aikana.

Melua aiheutuu paalutuskoneesta. Paalujen pituus on noin 35 metriä ja paaluja tulee suunnitelman mukaan 327 kappaletta. Kohde on noin 280 metriä pitkä.

Lähimmät häiriintyvät kohteet ovat noin 20 metrin päässä sijaitsevat kerrostalot.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Toiminta-ajat

Määräykset melu- ja pölyhaitan torjumiseksi

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 122 §:n perusteella meluilmoituksessa annettavassa päätöksessä voidaan antaa määräyksiä ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi.

Toiminta-ajat on myönnetty ilmoituksen mukaisesti. Aloittamispäivämäärällä ei ole merkittävää vaikutusta toiminnasta aiheutuviin ympäristöhaittoihin, joten ympäristönsuojeluviranomainen voi ilmoituksesta annettavassa päätöksessä sallia toiminnan aloittamisen ennen kuin ilmoituksen tekemisestä on kulunut 30 vuorokautta.

Paalutustyön iskumaisen luonteen takia melun vaimentaminen tai sen leviämisen estäminen on vaikeaa. Annetuilla melun- ja pölyntorjuntamääräyksillä pyritään suojelemaan lähialueen asukkaita, läheisissä toimitiloissa työskenteleviä sekä työmaa-alueen läheisyydessä liikkuvia. Määräyksellä työmaa-alueen ulkopuolisten alueiden puhdistamisesta varmistetaan se, ettei toiminnasta aiheudu ympäristön likaantumista tai roskaantumista.

Määräys melun seurannasta on annettu, sillä toiminnanharjoittajan on oltava tietoinen toimintansa ympäristövaikutuksista, -riskeistä ja niiden hallinnasta sekä haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista.

Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja jakamalla tiedote riittävän laajalle alueelle hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedotteen yhteystiedot mahdollistavat välittömän palautteen antamisen toiminnanharjoittajalle, mikä mahdollistaa korjaavien toimenpiteiden pikaisen käynnistämisen.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200, 205 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 § 499 (14671-2021) hyväksymän taksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Liisa Leino

ympäristötarkastaja

ympäristönsuojelupäällikön varahenkilö

Jakelu

aoKoneurakointi Heino Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedHolttinen Katja
tiedLeino Liisa
tiedVäisänen Roosa