Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö5325.06.2024 

4032-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös Rockpark Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien Viinijuhlat-festivaalia (Uittamon kansanpuisto)

Valmistelija: Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Roosa Väisänen 24.6.2024:

Ilmoittaja

Rockpark Oy

Sommelontie 22 B

20900 Turku

Ilmoitus

Rockpark Oy on 28.5.2024 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ilmoituksen koskien Turun viinijuhlat-festivaalin järjestämistä. Ilmoitusta on täydennetty ympäristönsuojelun pyynnöstä tarkemmilla aikatauluilla ja soundcheck-ajoilla 14.6.2024.

Kaksipäiväinen viini- ja musiikkifestivaali järjestetään perjantaina 28.6. ja lauantaina 29.6.2024 Uittamon kansanpuiston ja Uittamon Paviljongin alueella. Tapahtuma järjestetään toista kertaa Uittamolla ja tyylilajiltaan se edustaa pop- ja jazz-musiikkia. Esiintyjiä on yhteensä noin 15. Tapahtumaan odotetaan 2000–4000 kävijää kahden päivän aikana.

Musiikin aiheuttamaa melua esiintyy ulkoilmakonserttien yhteydessä seuraavasti:

Perjantaina klo 15.00-01.00 ja lauantaina klo 14.00-23.00 järjestetään konsertteja myös tanssilavan sisätiloissa.

Äänentoistontestaus alkaa perjantaina ja lauantaina aikaisintaan 2 tuntia ennen ensimmäisen esiintyjän aloitusta.

Esiintymislavat

Festivaaleilla on kaksi lavaa, joista päälava sijaitsee ulkona ja toinen pienempi lava tanssilavarakennuksen sisällä. Päälava sijoitetaan Rykmentintieltä kääntyvälle, Uittamon Paviljongille johtavalle tielle siten, että esiintymissuunta on kohti etelälounaassa olevaa Paviljonki-rakennusta. Tanssilavarakennuksessa oleva lava aukeaa kohti Paviljonkia ja sen takana olevaa merta. Sisäänkäynti alueelle on festivaalialueen länsiosassa Pulttikadulta. Koko rajattu festivaalialue on anniskelualuetta.

Lähimmät asuinrakennukset ovat noin 70 metrin päässä Rykmentintiellä idässä ja koillisessa Patterinkadun varrella noin 170 metrin päässä. Kaakossa Susiniitynkadun lähimmät asuintalot ovat runsaan 200 metrin päässä ja etelässä Isopellonkujalla noin 240 metrin etäisyydellä. Pohjoisessa lähimmät asuintalot ovat Uimalankadulla yli 340 metrin päässä. Hirvensalossa lähin asutus on lounaassa ja lännessä noin puolen kilometrin etäisyydellä. Majakkarannan asuinalue on noin 1,5 kilometrin päässä.

Melumallinnus

Tapahtuman järjestäjä on teettänyt vuonna 2023 melumallinnuksen (Promethor, PR11343-Y01) koskien heidän toista Uittamolla järjestämäänsä Metallivuori-festivaalia. Järjestäjien mukaan lähtömelutaso on Turun Viinijuhlilla Metallivuorta matalampi. Mallinnuksessa lähtötietoina käytetään äänilähteiden äänitehotasoa taajuusvälillä 31,5–8000 Hz. Lähtötason perusteella määritetään äänilähteen aiheuttama äänenpainetaso tarkastelupisteissä huomioiden erilaiset ääntä vahvistavat ja vaimentavat tekijät. Laskentatulokset vastaavat pitkän ajanjakson keskiäänitasoa myötätuuliolosuhteissa. Laskentatuloksen mahdollinen poikkeama yksittäisen mittauksen tulokseen on sitä suurempi, mitä kauempana äänilähteestä tarkastelupiste sijaitsee.

Uittamon puistossa sijaitsevan lavan eteen sijoitetaan kaiutintornit, jotka on suunnattu eteenpäin kohti yleisöä. Lisäksi lavan edessä on bassokaiutin ja lavalla muutama lavakaiutin esiintyjiä varten. Toteutuva äänentoistojärjestelmä voi hieman poiketa esitetystä ilman, että sillä on oleellista vaikutusta ympäristöön leviävään äänenvoimakkuuteen.

Metallivuorifestivaalia varten tehdyissä leviämislaskelmissa on käytetty pääkaiuttimen ja bassokaiuttimen yhteenlaskettua äänipäästöä ja taajuusjakaumaa. Metallivuorifestivaalille arvioitu kokonaisäänipäästö vastaa tasoa, jossa äänitarkkailupöydällä (16 metriä lavasta) soiton aikainen viiden minuutin mittausjakson keskiäänitaso on 95 dB(A). Mallinnuksessa pääkaiutin toistaa taajuudet 125–8000 Hz ja bassokaiutin taajuudet 31,5–63 Hz. Lavakaiuttimien yhteenlaskettu äänitehotaso on 120 dB(A), jolloin lavan äänitaso on noin 93…97 dB(A). Viinijuhlien melutaso tulee kuitenkin ilmoituksen tekijän mukaan olevan Metallivuorea maltillisempi, sillä festivaalilla tulee olemaan alhaisemmat lähtömelutasot.

Mallinnuksessa melualueet laskettiin erikseen kahden ja kahdeksan metrin korkeuteen, joista jälkimmäinen kuvaa kerrostalojen julkisivuihin kohdistuvaa äänitasoa. Käytetyillä lähtöarvoilla (LAeq,5min=95 dB(A) 16 metrin etäisyydellä lavasta) viiden minuutin keskiäänitaso LAeq,5min on suurimmillaan Rykmentintien varren asuinrakennuksilla 70 dB(A). Musiikin soittosuunnassa Pitkänsalmen toisella puolella Hirvensalon alueella keskiäänitaso on LAeq,5min on suurimmillaan noin 65 dB(A).

Laskennassa on käytetty äänentarkkailupisteen viiden minuutin keskiäänitasona (LAeq,5min) 95 dB(A). Jos äänitaso tarkkailupisteellä on esimerkiksi viisi desibeliä tätä korkeampi, on äänitaso ympäristössä viisi desibeliä laskentatuloksia suurempi. Äänitason lasku vaikuttaa vastaavasti ympäristön melutasoihin. Toisin sanoen äänitarkkailupisteessä tapahtuva äänitason muutos havaitaan ympäristössä yhtä suurena äänitasomuutoksena.

Mallinnuksen mukaan laskennassa käytetyllä äänitasolla LAeq,5min tapahtuman meluvaikutus leviää laajalle ympäristöön myös Hirvensalon puolelle.

Mallinnuksen mukaan kahdeksan metrin korkeudessa ääni leviää hieman laajemmalle kuin kahden metrin korkeudessa. Vaikutus korostuu lähialueella, jossa Rykmentintien lähimmät asuinkerrostalot ovat yli 70 dB(A):n vyöhykkeellä. Hirvensalon lähimmille ranta-alueille kantautuu yli 65 dB(A):n meluvyöhyke ja yli 60 dB(A):n alue ulottuu laajalle Hirvensalon puolelle.

Melunmittausuunnitelma

Melunhallinta melunmallinnuksen avulla ja tiedottamalla tapahtumasta etukäteen alueen asukkaille.

Tiedottaminen

Tapahtumasta tiedotetaan talo- ja porraskäytäväkohtaisesti Uittamon lähikortteleihin.

Ilmoituksen käsittely

Tapahtuman meluntorjuntailmoituksen vireilläolosta on 30.5. – 20.6.2024 kuulutettu Turun kaupungin internet-sivuilla.

Ilmoitukseen ei jätetty muistutuksia määräaikaan mennessä.

Maankäyttölupa

Konsernihallinnon kansliapäällikkö on 10.6.2024 § 121 antanut tapahtumaa koskevan maankäyttöluvan. Päätöspöytäkirjassa tapahtumajärjestäjältä edellytetään välitöntä reagointia mahdollisiin äänitasojen ylityksiin. Puolueettomuuden ja luotettavuuden vuoksi melunmittausten suorittajan on oltava ulkopuolinen meluasiantuntija, joka ei voi olla sama kuin tapahtuman äänentoistosta vastaava taho. Tarkemmin asiasta määrätään meluilmoituksesta annettavassa päätöksessä.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy Rockpark Oy:n 28.-29.6.2024 järjestettävää Viinijuhlat-tapahtumaa koskevan ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen ja antaa seuraavat sitä koskevat määräykset.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksen hausta huolimatta.

1.​ ​​ Musiikkia saa esittää ulkolavalla perjantaina 28.6. klo 16.00–00.00 ja lauantaina 29.6. klo 14.00–00.00 sekä sisätiloissa tanssilavalla perjantaina 28.6 klo 15.00-01.00 ja lauantaina 29.6 klo 14.00-23.00. Kaikki musiikin esittäminen ulkotiloissa tulee lopettaa molempina päivinä viimeistään klo 00.00 ja sisätiloissa perjantaina klo 01.00 ja lauantaina 23.00. Äänentoistontestauksen voi aloittaa perjantaina 28.6. klo 14.00 ja lauantaina 29.6. klo 12.00.

2.​ ​​ Konserttien äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei musiikista aiheutuva äänitaso lähimpien asuintalojen kohdalla ylitä seuraavia melutasoja:

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Tapahtumassa on käytettävä suuntaavia kaiuttimia, jotka mahdollisimman hyvin estävät äänen kulkeutumisen festivaalialueen ulkopuolelle.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

3.​ ​​ Esiintymispaikalla on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla viranomaisten, asukkaiden ja ulkopuolisen meluasiantuntijan tavoitettavissa annetuista yhteystiedoista konserttien aikana niiden päättymiseen asti. Meluasioista vastaavan henkilön yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun viimeistään 27.6.2024 ymparistonsuojelu@turku.fi).

4.​ ​ Melutasoja on seurattava jatkuvatoimisin mittauksin vähintään yhdessä pisteessä, jonka tulee sijaita mahdollisimman lähellä lähimpiä asuintaloja, kuten Rykmentintien lähimmän asuinkerrostalon kohdalla tai muussa sopivassa paikassa, johon ääni kuuluu esteettömästi. Jatkuvatoiminen mittauspiste voidaan sijoittaa myös kerrostalon parvekkeelle. Jatkuvatoimisia mittauksia on tehtävä kumpanakin tapahtumapäivänä vähintään klo 22.00–01.00 välillä eli esitysten päättymiseen asti.

Lyhytaikaisia melun kontrollimittauksia on tehtävä vähintään neljässä eri paikassa asutuksen kohdalla tapahtumapaikan ympäristössä. Yhden kontrollimittauspisteen tulee sijaita Hirvensalon vastarannalla. Kontrollimittauksia on jokaisessa mittauspaikassa vähintään kerran aikavälillä klo 15.00–22.00 sekä klo 22.00–23.00 ja 23.00-01.00.

​Lisäksi kontrollimittauksia on välittömästi tehtävä myös tapahtuman aikana mahdollisesti ilmenneissä meluvalituskohteissa.

​5.​ ​ Melumittaajan on oltava puolueeton, ulkopuolinen meluasiantuntija, joka ei voi olla sama kuin tapahtuman äänentoistosta vastaava henkilö.

6.​ ​ Ulkopuolisella asiantuntijalla on oltava mittauksia tehdessään tiedossa kellonaikojen mukaan määritellyt melutasojen raja-arvot. Ulkopuolisen asiantuntijan on viivytyksettä ilmoitettava tapahtuman meluasioista vastaavalle henkilölle, jos mittaukset osoittavat määräyksessä 2 annettujen melutason raja-arvojen ylittyvän. Tämä koskee myös jatkuvatoimista mittausta. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

​Tapahtuman äänentoistosta vastaavan henkilön on oltava jatkuvasti ulkopuolisen asiantuntijan tavoitettavissa.

​7.​ ​ Ulkopuolisen asiantuntijan tekemistä mittauksista on laadittava raportti, josta tulee tulosten lisäksi ilmetä tarkat mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Mikäli ylityksiä on mitattu, raporttiin kirjataan toimenpiteet melutason laskemiseksi kellonaikoineen. Lisäksi raporttiin on kirjattava vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluhaittailmoitukset. Raportti on toimitettava ympäristönsuojeluun (ymparistonsuojelu@turku.fi) 31.7.2024 mennessä.

8.​ ​​ Festivaalin järjestämisestä tulee tiedottaa kerrostaloihin porraskäytäväkohtaisesti, paitsi alle 100 metrin päässä oleviin kerrostaloihin myös postilaatikkokohtaisesti. Omakoti- ja rivitaloihin jakelu tulee tehdä postilaatikkokohtaisesti.

Tiedotteesta on ilmettävä tapahtumapaikka, konserttien ajankohdat ja kestot sekä festivaalin vastuuhenkilön yhteystiedot. Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetusta puhelinnumerosta koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana, niiden päättymiseen asti.

​Tiedote on jaettava viimeistään viikkoa ennen tapahtuman alkua eli 21.6.2024 mennessä ainakin seuraaviin osoitteisiin, mikäli niissä asuinrakennuksia.

Uittamolla:

Rykmentintie 40–64, Isopellonkuja 3, Naularannankuja 5-6, Jalustinkatu 6, Päätekatu 1-7, Patterinkatu 1-12, Hellekatu 1-18, Hukankuja 1-6, Sudenkuja 1-6, Susiniitynkatu 1-12, Naulatehtaankatu 1-17, Uimarinkatu 1-30 ja Uimalankatu 1-23.

Hirvensalossa:

Honkaistentie 32–56, Heisitie 1–6, Pajutie 1–10, Jasmiinitie 1-10, Kuusamakuja 1-11, Saapaskallio 1-17, Saapaskallionkuja 1-7, Väkinkatu 1-23, Moikoistenkatu 1-28, Tossupojankuja 1-12, Pampinkatu 1-16, Pitkäsalmenkatu 1-22, Pietinkuja 1-11, Kirjamäenkuja 1-11 ja Välikedonkuja 1-11.

Tarvittaessa jakelualuetta on laajennettava.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Turun kaupungin kansliapäällikkö on tehnyt päätöksen Turun Viinijuhlat-tapahtuman maankäyttösopimuksesta. Turun kaupungin vetovoima- ja tapahtumavastuualue valmistelee päätösesitykset tapahtumapaikoista ja periaatteena on, että suuret tapahtumat sijoittuvat eri puolille kaupunkia eikä mahdollinen haitta siten kohdistu samoihin asukkaisiin useita kertoja saman kesän aikana.

Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua viihtyvyyshaittaa asukkaille ympäristön melutason noustessa normaalia korkeammaksi. Melutasoista annetuilla määräyksillä pyritään estämään meluhaitan kohtuuttomuus, minkä takia on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamisesta. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen. Musiikin esittämistä voi jatkaa paviljongissa perjantaina klo 01.00 asti, kun noudatetaan annettuja määräyksiä ja melutasoa seurataan mittauksin.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja.

Äänentoistontestauksessa tulee hakea ne äänitasot, joita noudattamalla asuntojen kohdalle annetut melutasomääräykset (70, 65 ja 60 dB(A)) eivät ylity. Määrittämällä enimmäisäänitaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänentasoa tarkkailla sieltä käsin koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi.

Koska melun leviämiseen vaikuttavat sääolosuhteet, kuten mm. tuuli, tuulensuunta ja -nopeus sekä ilmankosteus, on melua tarkkailtava myös ympäristössä tehtävin mittauksin. Melua on seurattava kahdella erityyppisellä mittauksella. Jatkuvatoimisella mittauksella tarkoitetaan keskeytymätöntä, tiettyyn paikkaan sijoitetulla tallentavalla melumittauslaitteistolla tehtävää jatkuvaa, tauotonta seurantaa tapahtuman ympäristöstä valitussa sopivassa paikassa. Jatkuvatoiminen mittaus on määrätty aloitettavaksi viimeistään klo 22.00, jolloin melutasomääräykset tiukkenevat.

Koska etenkin matalat bassoäänet kantautuvat kauas ja kulkeutuvat tehokkaasti seinien ja muiden melulta suojaavien rakenteiden läpi, on niistä tarpeen määrätä erikseen. Erityisen haitalliseksi bassoäänet koetaan yöaikana taustamelun ollessa vähäistä.

Mittausajankohdat noudattavat määräyksessä 2 annettua melutasomääräysten porrastusta siten, että jokaiselle aikavälille tulee vähintään yksi mittaus kussakin kontrollipisteessä musiikkiesitysten loppuun asti. Asuntojen kohdalla suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa.

Puolueettomuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi melumittausten suorittajan on oltava ulkopuolinen meluasiantuntija, joka ei voi olla sama kuin tapahtuman äänentoistosta vastaava taho.

Ulkopuolisen asiantuntijan ja konserttipaikalla olevan melutasoista vastaavan henkilön yhteistyöllä voidaan havaittuihin melutason ylityksiin puuttua välittömästi melutasoa alentamalla. Tämä edellyttää, että mittaajalla on melua mitatessaan käytettävissään festivaalialueen ulkopuolelle tässä päätöksessä annetut kellonaikoihin kytketyt melutason raja-arvot ja yhteys tapahtuman äänen tarkkailupisteeseen.

Tiedot melumittaustuloksista, tulkinta melumääräysten noudattamisesta, järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedottamalla riittävän laajalle alueelle asukkailla on mahdollisuus etukäteen varautua mahdolliseen meluhaittaan. Jakelualueen laajuudessa on huomioitu muun muassa tapahtuman sijoittuminen merenrantaan.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Liisa Leino

ympäristötarkastaja

ympäristönsuojelupäällikön varahenkilö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoRockpark Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedHolttinen Katja
tiedLeino Liisa
tiedVäisänen Roosa