Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu | |||
Ympäristönsuojelupäällikkö | 46 | 17.06.2024 |
4199-2024 (11 03 01)
Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa (Luolavuorentie 2)
Ympäristönsuojelu, ympäristötarkastaja Katja Holttinen 13.6.2024:
Ilmoittaja
Skanska Talonrakennus Oy
Itäinen Rantakatu 60
20810 Turku
Ilmoitus
Skanska Talonrakennus Oy on 31.5.2024 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ilmoituksen koskien louhintaa, paalutusta ja maalämpökaivojen porausta osoitteessa Luolavuorentie 2. Työt liittyvät päihdehuollon monipalvelukeskuksen rakentamiseen.
Ilmoituksen mukaisia töitä tehdään ajalla 1.7.-11.10.2024. Louhintaa ja porapaalutusta tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 07.00–18.00 ja maalämpökaivojen porausta arkisin maanantaista perjantaihin klo 07.00–21.00. Käytössä on kolme kaivinkonetta, kaivinkoneen hydraulivasara, porapaalukone, kalliopora, kaksi kuorma-autoa sekä maalämpökaivojen porauksiin poravaunu. Työstä arvioidaan aiheutuvan 10 metrin päähän 85-98 dB(A):n melutaso.
Louhinta sijoittuu ajalle 8.7.-2.8.2024. Louhittavan kiven määrä on arviolta noin 900 m3. Työpäivien aikana tehdään keskimäärin kaksi räjäytystä ja irrotettu louhe käytetään osittain paikalla ja osittain kuljetetaan pois alueelta. Louheen rikotukseen käytetään iskuvasaraa.
Porapaalutusta tehdään 5.8.-6.9.2024. Paaluja porataan yhteensä 207 kappaletta.
Kohde sijoittuu Mäntymäen sairaala- ja palvelukiinteistöjen alueelle, jossa aiemmin puretun rakennuksen tilalle rakennetaan uudisrakennus. Louhittavan alueen ympäristössä on päiväkoti ja sairaalan klinikoita, etäämmällä palvelutalo, perhetukikeskus sekä tukiasuntola. Mäntymäen terveyskeskukseen on etäisyyttä noin 130 metriä.
Päiväkoti on esittänyt hiljaista hetkeä päiväuniaikaan klo 12.00–14.00 ja pyytänyt myös ennakkoilmoitusta räjäytyksistä. Päiväkoti on auki arkisin klo 07.00–17.00 ja suljettuna kesällä 3.-30.7.2024.
Ilmoituksen käsittely
Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianomaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin tai yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.
PäätösYmpäristönsuojelupäällikkö hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:
- Tämä päätös koskee ilmoituksen mukaista työtä ajalla 1.7.-11.10.2024
- Käytettävä työkalusto ja –menetelmät on valittava siten, että aiheutuvat melu- ja pölypäästöt jäävät mahdollisimman vähäisiksi.
- Louhinnassa käytettävän porausvaunun on oltava vaimennettu ja varustettu imurilla.
- Työmaan toiminnot on suunniteltava ja sijoitettava, työmenetelmät valittava ja työt suoritettava niin, että työstä aiheutuu mahdollisimman vähän melu- ja muita haittoja altistuviin kohteisiin.
- Mikään toiminta ei saa aiheuttaa sellaista ympäristöön leviävää häiritsevää pölyämistä, josta on haittaa lähialueelle. Koko työmaa-alue, mukaan lukien mahdolliset varastokasat ja louheen lastaukseen liittyvät toiminnot, tulee tarvittaessa kastella pölyämisen estämiseksi.
- Louheen kuljetuksen aikana on huolehdittava työmaateiden tehokkaasta pölyntorjunnasta esimerkiksi kastelemalla. Tarvittaessa työmaalta poistuvan kuorma-auton renkaat on huuhdeltava, jotta pöly ei leviä työmaan ulkopuolelle.
- Mikäli toiminnasta aiheutuu haitallista pölylaskeumaa lähiympäristöön tai kulkeutuu kuljetuskaluston mukana työmaa-alueen ulkopuolelle, toiminnanharjoittajan tulee huolehtia alueen puhdistamisesta.
Toiminta-ajat
- Louhintaan liittyvää porausta sekä muita melua aiheuttavia töitä (louheen siirtelyä, kuormausta ja kuljetusta, iskuvasaran käyttöä ja paalutusta) saa tehdä arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00–18.00, räjäytyksiä klo 8.00–16.00 ja maalämpöporauksia klo 7.00–21.00 ottaen huomioon seuraava poikkeus:
- Mikäli mahdollisten valitusten perusteella ilmenee, että lähialueen asukkaat tai lähialueen toimijat kokevat meluhaitan erittäin häiritsevänä tai mittaukset osoittavat melutasojen olevan huomattavan korkeita, ympäristönsuojelu voi välittömästi rajoittaa meluavien töiden työaikaa tai määrätä työpäivän aikana pidettävistä tauoista ympäristön melualtistuksen vähentämiseksi ilman erillistä päätöstä, ellei meluhaittaa muilla keinoin pystytä riittävästi vähentämään.
Tiedotus
- Melun vaikutuspiirissä oleville asukkaille, hoitolaitoksille, päiväkodille ja muille kohteille, joille saattaa aiheutua toiminnasta häiriötä on ennen erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavan työn aloittamista toimitettava tiedote, jossa kerrotaan työstä, sen kestosta, aikatauluista ja haitoista sekä vastuuhenkilön nimi ja yhteystiedot työn aikana.
- Tiedote on toimitettava kaikkiin altistuviin kohteisiin, kuitenkin vähintään 200 metrin säteelle työmaasta postilaatikko- tai porraskäytäväkohtaisesti. Mikäli työn alkuvaiheessa haittailmoituksia tulee odotettua laajemmalta alueelta, on asuinhuoneistokohtainen tiedote vietävä viipymättä laajemmalle alueelle.
- Erityisen herkkien kohteiden, kuten hoitolaitosten ja päiväkotien, edustajien kanssa on neuvoteltava etukäteen töiden suorittamisesta ja toimintojen yhteensovittamisesta, jotta kohtuuttomat haitat erityisen herkille kohteille vältetään.
- Räjäytysten täsmälliset ajankohdat on pyydettäessä ilmoitettava lähiympäristön asukkaille ja toimijoille etukäteen. Räjäytysten täsmällinen ajankohta on ilmoitettava etukäteen Vaahteramäen päiväkodille (ei loma-aikaan 3.-30.7.2024) ja Vähäheikkilän perhetukikeskukselle. Riittävä tiedotus ja toimiva neuvotteluyhteys koko työn ajalle on varmistettava.
Perustelut
Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi. Toiminnalle on tarpeellista antaa määräyksiä lähiasuntoihin ja toimitiloihin mahdollisesti koituvien terveys- ja viihtyvyyshaittojen vähentämiseksi.
Pölyn aiheuttamien viihtyvyys- ja terveyshaittojen estäminen saattaa edellyttää etenkin kuivina ja tuulisina kausina tehokasta pölyntorjuntaa, kuten kastelua.
Päätöksessä on määrätty, että toiminnanharjoittajan on Vaahteramäen päiväkodin päiväuniaikaan pidettävä tauko melua aiheuttavien töiden tekemisestä sekä tekemään ennakkoilmoitus räjäytysten täsmällisistä ajankohdista päiväkodin lisäksi perhetukikeskukselle, jotta kohteissa osataan varautua räjäytyksiin. Erityisen herkkien kohteiden edustajien kanssa neuvottelu ennen töiden aloitusta on välttämätöntä, jotta pystytään kartoittamaan erityisen herkät toiminnot ja erityisen herkät käyttäjäryhmät sekä keinot, joilla kohtuuttomat haitat näille pystytään yhteistyössä ehkäisemään.
Louhinnasta aiheutuvan meluhaitan torjuminen teknisin keinoin on haastavaa ja tapahtuu pääasiassa työaikaa rajoittamalla. Päivittäisen työajan liiallinen lyhentäminen kuitenkin pidentää työn kokonaiskestoa, mikä ei ympäristölle koituvan kokonaisrasituksen kannalta ole mielekästä. Räjäytysten ja iskuvasaran käyttöaikaa on rajoitettu eniten siitä aiheutuvan iskumaisen, yleensä erityisen häiritsevän ja kauas kuuluvan meluhaitan takia. Mikäli räjäytyksistä aiheutuu haittaa erityisen herkkien kohteiden toiminnalle, on toiminnanharjoittajan neuvoteltava ja sovittava sopivista räjäytysajoista niiden kanssa, jotta haitta olisi mahdollisimman vähäinen.
Melun häiritseviksi kokevien henkilöiden on tärkeää tietää, milloin meluavaa työtä tehdään. Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedotteen yhteystiedot myös mahdollistavat välittömän palautteen antamisen toiminnanharjoittajalle.
Määräys tarkkojen räjäytysaikojen ilmoittamisesta pyydettäessä etukäteen ympäristön asukkaille tai toimijoille heidän niin halutessaan annettu tiedon kulun parantamiseksi. Asukkailla saattaa olla paukkuäänille herkkiä lemmikkieläimiä ja ääneen on turvallisuuden takia varauduttava etukäteen. Räjäytysaikoja koskeva yksityiskohtainen tiedotus voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.
Päätöstä on sovellettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §)
Sovelletut säännökset
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §
Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §
Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 §
Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset
Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa
Maksu
Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 § 499 (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.
Olli-Pekka Mäki
ympäristönsuojelupäällikkö
Jakelu
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoSkanska Talonrakennus Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedVirolainen Pilvi
tiedVäisänen Roosa