Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta13519.06.20246

3736-2022 (11 04 01)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös jätevesiasiaa koskevaan valitukseen, Vapparintie 61 ja 69

Tiivistelmä:

Alun perin tarkastuspyynnöllä vireille tulleesta jätevesiasiasta annetusta hallinto-oikeuden valituksen hylkäävästä päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituslupahakemuksen.

Rlupalk § 135

Rakennusvalvonta, juristiharjoittelija Roosa Repo 10.6.2024:

Kuvaus asiasta

Tarkastuspyyntö ja toimenpidelupa

Muutoksenhakija on alun perin tehnyt ra kennusvalvontaan tarkastuspyynnön, koska hän on epäillyt naapurikiinteistöltä 853-478-2-63 (Naulanmäki) valuvan pilaantunutta vettä omalle kiinteistölleen 853-478-2-64 (Haanpelto).

Tarkastuspyynnöstä vireille tuleen asian käsittelyssä on ilmennyt, että Naulanmäen kiinteistöllä olevat saostuskaivot ovat vialliset.

Naulanmäen kiinteistön omistaja on hakenut lupaa uudelle jätevesijärjestelmälle, jolle rakennus- ja lupalautakunta on myöntänyt toimenpideluvan.

Kirjallinen vireillepano

Muutoksenhakija on tehnyt tarkastuspyynnöllä vireille tulleeseen asiaan liittyvän uuden kirjallisen vireillepanon Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle 5.9.2022. Kirjelmän mukaan Naulanmäen kiinteistöltä valuvat vedet ovat saastuttaneet Haanpellon kiinteistön talousvesikaivon veden.

Rakennus- ja lupalautakunta on ympäristönsuojelulain 180 §:n nojalla

päättänyt, että Muutoksenhakijan tekemä kirjallinen vireillepano ei anna aihetta ympäristönsuojeluviranomaisen toimenpiteisiin.

Asian käsittelyn yhteydessä ei ole löytynyt viitteitä siitä,

että Naulanmäen haljennut saostuskaivo olisi aiheuttanut

ympäristön pilaantumista Haanpellon kiinteistöllä. Ympäristönsuojeluviranomaisessa tehdyn harkinnan mukaan ei ole pidetty todennäköisenä, että alueen pohjavesi on pilaantunut ja näin ollen pohjavettä ei ole tutkittu. Kiinteistöt eivät sijaitse luokitellulla pohjavesialueella.

Talousveden laatuun liittyviä asioita valvoo kunnan terveydensuojeluviranomainen.

Muutoksenhakija on valittanut päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen ja on esittänyt valituksessaan muun ohella, että ympäristönsuojeluviranomaisen toimenpiteet asiassa ovat olleet riittämättömät. Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen.

Valitus

Muutoksenhakija on hakenut korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa ympäristönsuojelulain mukaista valvonta-asiaa koskevaan Vaasan hallinto-oikeuden päätökseen.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituslupahakemuksen 7.6.2024

Valituslupahakemus on hylätty oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (HOL) annetun lain 111 § 1 momentin perusteella. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan muutoksenhakijan esittämän ja muutoin asiakirjoista ilmenevän perusteella asian saattaminen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi ei täytä HOL 111 § 1 momentin edellytyksiä.

Lautakunnalle esitetään asian merkitsemistä tiedoksi.

Oheismateriaali 1​Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 7.6.2024

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.