Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta13319.06.20244

7702-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös toimenpidepyyntöä koskevaan valitukseen, Kiinteistö Oy Casagrandentalo, Linnankatu 3 (2021-53)

Tiivistelmä:

Rakennusvalvonnalle on tehty toimenpidepyyntö kolmen autopaikan sijoittamisesta. Toimenpidepyynnössä on vaadittu viranomaisen toimia autopaikkojen siirtämiseksi. Rakennus- ja lupalautakunta on päättänyt, ettei toimenpidepyyntö anna aihetta toimenpiteisiin. Päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen, joka on päätöksellään hylännyt valituksen.

Rlupalk § 133

Rakennusvalvonta, juristiharjoittelija Roosa Repo, 10.6.2024:​

Toimenpidepyyntö

Rakennusvalvonnalle on 14.06.2021 (lisäselvitys 17.02.2022) tehty toimenpidepyyntö, jonka mukaan Oy Baloo Ab on luvattomasti merkinnyt kolme autopaikkaa kiinni Casagrandentalon julkisivuun kiinteistöllä 853-6-3-8. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti huomattavista rakennuksista annetun lain nojalla sekä asemakaavassa suojeltu. Lisäksi autopaikat on sijoitettu välittömästi rakennuksen ikkunoiden ja ilmastointilaitteiden eteen. Toimenpidepyynnössä on esitetty, että Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta puuttuisi asiaan ja velvoittaisi Oy Baloo Ab:n oikaisemaan toimintaansa siten, että autopaikat siirretään pois suojellun rakennuksen seinustalta ja räystään alta riittävän kauas ikkunoista, ilmastointilaitteista ja seinustasta. Lisäksi on pyydetty, että lautakunta asettaa riittävän suuren uhkasakon päätöksen tehosteeksi.

Lautakunnan päätös

Lautakunta on saanut asiassa selvitystä toimenpidepyynnön tehneeltä. Oy Baloo Ab:lle on varattu tilaisuus antaa selvitys toimenpidepyynnön johdosta. Yhtiö ei ole toimittanut vastinetta asiassa.

Pelastuslaitos on antanut asiassa lausunnon, jonka lautakunta on ottanut huomioon päätöksessään.

Toimenpidepyynnön kohteena oleva autojen sijoittaminen ja niiden poistaminen ei vaadi toimenpidelupaa. Autojen sijoittaminen toimenpidepyynnössä esitetyllä tavalla ei ole myöskään asemakaavan määräysten, rakennusluvan tai lain vastaista. Asiassa ei ole muutoinkaan ilmennyt mitään, minkä perusteella rakennusvalvontaviranomaisen tulisi ryhtyä toimenpiteisiin.

Rakennus- ja lupalautakunta on 12.05.2022 päättänyt, että rakennusvalvonnalle tehty toimenpidepyyntö ei anna aihetta toimenpiteisiin rakennusvalvontaviranomaisen osalta.

Valitus

Toimenpidepyynnön tehnyt on valittanut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen.

Muutoksenhakija on valituksessaan vaatinut, että

1)​ ​ ​ ​ Lautakunnan päätös kumotaan

2)​ ​ ​ ​ Oy Baloo Ab velvoitetaan siirtämään ja poistamaan autopaikat ja jättämään alue vapaaksi

3)​ ​ ​ ​ Määräystä tulee tehostaa uhkasakolla ja viime kädessä teettämisuhalla

4)​ ​ ​ ​ Oy Baloo Ab:n ja Turun kaupunki tulee yhteisvastuullisesti velvoittaa korvaamaan muutoksenhakijan oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen

Hallinto-oikeus on pyytänyt rakennus- ja lupalautakunnan lausuntoa valituksen johdosta ja lautakunta on § 231 18.08.2022 päättänyt esittää lausuntonaan päätöksessä esitetyin perustein, että valitus tulee hylätä.

Hallinto-oikeuden päätös

Turun hallinto-oikeus on antanut asiassa ratkaisunsa 20.12.2023. Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen ja vaatimuksen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Ratkaisun perustelujen mukaan hallinto-oikeus muutoksenhakutuomioistuimena ei tutki vaatimuksia, jotka koskevat velvoitteen määräämistä sekä uhkasakon ja teettämisuhan asettamista. Hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan rakennusvalvontaviranomainen on perustellut toimenpiteisiin ryhtymättä jättämisen asianmukaisesti ja riittävästi, ja rakennusvalvontaviranomainen ei ole voinut ryhtyä hallintopakon käyttämistä edellyttäviin toimenpiteisiin sen toimivaltaan kuuluvilla perusteilla.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 20.12.2023

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.