Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö4207.06.2024 

3440-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Turun Taiteen talolla järjestettävien festivaalien meluilmoitusta

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristötarkastaja Roosa Väisänen 7.6.2024:

Ilmoittaja

Turun Taiteen talo Oy

Nunnankatu 4

20700 Turku

Ilmoitus

Turun Taiteen talo oy on 29.4.2024 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ilmoituksen koskien Sounds of South-, ILMIÖ- sekä Punk ja Yäk-festivaalien järjestämistä. Meluilmoitusta täydennettiin 4.6.2024 ympäristönsuojelun pyynnöstä. Täydennyksenä ilmoitettiin kellonajat, jolloin tehdään äänenpaineen testauksia.

Sounds of South järjestetään lauantaina 13.7.2024. Tyylilajiltaan se edustaa monikulttuurista musiikkia. ILMIÖ järjestetään perjantaina 19.7. ja lauantaina 20.7.2024. Tyylilajiltaan se edustaa vaihtoehtomusiikkia. Punk ja Yäk järjestetään perjantaina 9.8. ja lauantaina 10.8.2024. Tyylilajiltaan se edustaa punkmusiikkia.

Musiikin aiheuttamaa melua esiintyy festivaalien yhteydessä seuraavasti:

Äänenpaineen testauksia tehdään festivaalien yhteydessä seuraavasti:

Ilmoituksessa mainitaan myös muut Taiteen talon kesän tapahtumat. Niille ei tarvitse tapahtuman luonteen vuoksi antaa määräyksiä. Rockparkin järjestämälle School´s Out -festivaalille annettiin erillinen melupäätös 15.5.2024 (ympäristönsuojelupäällikkö 29 §).

Esiintymislavat

Sounds of South- ja Punk ja Yäk- festivaaleilla on yksi lava, joka sijaitsee Taiteen talon sisäpihalla. Esiintymislava sijoitetaan pääportilta (Nunnankatu 4) katsottuna sisäpihan vastakkaiseen kulmaan. Lava on kokonaisuudessaan korkeiden rakennusten ympäröimä. Melua kontrolloidaan äänipöydän luota kaikkien festivaalien aikana. Äänentoistolaitteisto suunnataan niin, että melu vuotaa mahdollisimman vähän sisäpihalta kadun suuntaan.

ILMIÖ-festivaalilla on lisäksi toinen lava, joka sijaitsee Brinkkalan sisäpihalla.

Lähimmät asuinrakennukset ovat noin 78 metrin päässä etelässä Hämeenkadulla ja idässä Hämeenkadun ja Uudenmaankadun risteyksessä noin 150 metrin päässä.

Aurajoen toisella puolella lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 150 metrin päässä.

Melunmittausuunnitelma

Melua mitataan ulkopuolisen melumittaajan toimesta. Melunmittauspisteet sijaitsevat Aurajoen vastarannalla Läntinen Rantakadulla, Piispankadun ja Gezeliuksenkadun risteyksessä sekä Hämeenkadulla. Tarvittaessa tehdään pistokäyntejä lähimpien asuntojen ulkopuolella.

Tiedottaminen

Festivaaleista tiedotetaan talo-, huoneisto- ja porraskäytäväkohtaisesti Taiteen talon lähialueen häiriintyviin kohteisiin. Tiedote jaetaan Hämeenkadulla sijaitseviin lähimpiin asuinrakennuksiin.

Ilmoituksen käsittely

Turun Taiteen talon kesätapahtumien meluilmoitus on ollut nähtävänä Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla 16.5.-6.6.2024. Kuulutusaikana ei jätetty muistutuksia.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy Turun Taiteen talo Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen ja antaa seuraavat sitä koskevat määräykset.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksen hausta huolimatta.

1.​ ​​ Musiikkia saa esittää ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Esitysten on päätyttävä ilmoitetun aikataulun mukaisesti:

13.7.2024 la 12:00-17:00, 18:00-01:30

18.7.2024 to 17:00-22:00

19.7.2024 pe 10:00-01:00

20.7.2024 la 10:00-01:30

9.8.2024 pe 12:00-00:00

10.8.2024 la 12:00-00:00

2.​ ​ Festivaalien äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei ulkona sijaitsevan lavan musiikista aiheutuva äänitaso lähimpien asuinrakennusten kohdalla ylitä seuraavia melutasoja:

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Festivaaleilla on käytettävä suuntaavia kaiuttimia, jotka mahdollisimman hyvin estävät äänen kulkeutumisen festivaalialueen ulkopuolelle.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää melutasomääräysten lisäksi bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

3.​ ​​ Ulkopuolisen asiantuntijan tulee tehdä lyhytaikaisia melumittauksia vähintään kolmessa eri paikassa asutuksen kohdalla tapahtumapaikan ympäristössä. Yhden mittauspisteen tulee sijaita Hämeenkadulla lähimmän asuinkerrostalon kohdalla ja toisen Aurajoen vastarannalla. Kolmas mittauspiste tulee suorittaa ilmoituksen mukaisesti Piispankadun ja Gezeliuksenkadun risteyksessä. Melumittauksia on tehtävä jokaisessa mittauspaikassa vähintään kerran konsertin aikana klo 18.00–22.00 sekä kerran klo 22.00-24.00 ja 24.00-01.30.

Mikäli festivaalien aikana valitetaan melusta, tulee kontrollimittauksia suorittaa valituskohteissa.

4.​​ Melumittaajan on oltava puolueeton, ulkopuolinen meluasiantuntija, joka ei voi olla sama kuin tapahtuman äänentoistosta vastaa.

​5.​ ​ Ulkopuolisella asiantuntijalla on oltava mittauksia tehdessään tiedossa kellonaikojen mukaan määritellyt melutasojen raja-arvot. Ulkopuolisen asiantuntijan on viivytyksettä ilmoitettava tapahtuman meluasioista vastaavalle henkilöille, jos mittaukset osoittavat määräyksessä 2 annettujen melutason raja-arvojen ylittyvän. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella.

​Tapahtuman äänentoistosta vastaavan henkilön on oltava jatkuvasti ulkopuolisen asiantuntijan tavoitettavissa.

​6.​ ​ Ulkopuolisen asiantuntijan tekemistä mittauksista on laadittava raportti, josta tulee tulosten lisäksi ilmetä tarkat mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Mikäli ylityksiä on mitattu, raporttiin kirjataan toimenpiteet melutason laskemiseksi kellonaikoineen. Lisäksi raporttiin on kirjattava vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluhaittailmoitukset. Raportti on toimitettava ympäristönsuojeluun (ymparistonsuojelu@turku.fi) 11.9.2024 mennessä.

7.​ ​​ Festivaalien järjestämisestä tulee tiedottaa lähialueen 200 metrin etäisyydellä sijaitseviin kerrostaloihin porraskäytäväkohtaisesti.

Tiedotteesta on ilmettävä tapahtumapaikka, konserttien ajankohdat ja kestot sekä festivaalin vastuuhenkilön yhteystiedot. Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetusta puhelinnumerosta koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana, niiden päättymiseen asti.

​Tiedote on jaettava viimeistään viikkoa ennen tapahtuman alkua eli Sounds of Southin osalta 6.7.2024 mennessä, ILMIÖn osalta 12.7.2024 mennessä ja Punk ja Yäk osalta 2.8.2024 mennessä.

Tarvittaessa jakelualuetta on laajennettava.

8. Esiintymispaikalla on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla viranomaisten, asukkaiden ja ulkopuolisen meluasiantuntijan tavoitettavissa annetuista yhteystiedoista konserttien aikana niiden päättymiseen asti. Meluasioista vastaavan henkilön yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun viimeistään viikkoa ennen festivaaleja (ymparistonsuojelu@turku.fi).

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua viihtyvyyshaittaa asukkaille ympäristön melutason noustessa normaalia korkeammaksi. Melutasoista annetuilla määräyksillä pyritään estämään meluhaitan kohtuuttomuus, minkä takia on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamisesta. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Melutason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi. Viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melurajoja.

Äänentoistontestauksessa tulee hakea ne äänitasot, joita noudattamalla asuntojen kohdalle annetut melutasomääräykset (65, 60 ja 55 dB(A)) eivät ylity.

Koska melun leviämiseen vaikuttavat sääolosuhteet, kuten mm. tuuli, tuulensuunta ja -nopeus sekä ilmankosteus, on melua tarkkailtava myös ympäristössä tehtävin mittauksin. Mittausajankohdat noudattavat määräyksessä 2 annettua melutasomääräysten porrastusta siten, että jokaiselle aikavälille tulee vähintään yksi mittaus kussakin kontrollipisteessä musiikkiesitysten loppuun asti. Kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa.

Puolueettomuuden ja luotettavuuden varmistamiseksi melumittausten suorittajan on oltava ulkopuolinen meluasiantuntija, joka ei voi olla sama kuin tapahtuman äänentoistosta vastaava taho.

Ulkopuolisen asiantuntijan ja konserttipaikalla olevan melutasoista vastaavan henkilön yhteistyöllä voidaan havaittuihin melutason ylityksiin puuttua välittömästi melutasoa alentamalla. Tämä edellyttää, että mittaajalla on melua mitatessaan käytettävissään festivaalialueen ulkopuolelle tässä päätöksessä annetut kellonaikoihin kytketyt melutason raja-arvot ja yhteys tapahtuman äänen tarkkailupisteeseen.

Tiedot melumittaustuloksista, tulkinta melumääräysten noudattamisesta, järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten.

Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedottamalla riittävän laajalle alueelle asukkailla on mahdollisuus etukäteen varautua mahdolliseen meluhaittaan.

Meluasioista vastaavan henkilön yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun valvonnan mahdollistamiseksi.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoTurun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedHolttinen Katja
tiedLeino Liisa
tiedVirolainen Pilvi
tiedVäisänen Roosa