Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö3906.06.2024 

3684-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös Energia- ja KierrätysParkki Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien kiviaineksen murskausta

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristöinsinööri Pilvi Virolainen 5.6.2024:

Ilmoittaja

Energia- ja KierrätysParkki Oy

PL 1

23801 Laitila

Ilmoitus

Energia- ja KierrätysParkki Oy on jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun 14.5.2024 ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen koskien kiinteistöllä 853-95-28-5, osoitteessa Kettinkikatu, tehtävää kiviaineksen murskausta.

Ilmoituksen mukainen murskaus aloitetaan 17.6.2024 ja se päättyy viimeistään 30.9.2025. Murskauspäiviä on yhteensä alle 50 työpäivää, ja murskausta tehdään arkipäivinä maanantaista perjantaihin klo 7–20 välisenä aikana. Rikotuksen työaika on arkisin klo 8–18.

Toiminnassa käytetään muutamia kaivinkoneita ja pyöräkuormaajia, yhtä kaivinkoneeseen liitettyä rikotinta ja yhtä tela-alustaista murskauslaitosta. Kuorma-autoja käytetään louheen ja murskeen ajoon. Hydraulisen iskuvasaran aiheuttaman melutason arvioidaan olevan 10 metrin päässä 85–90 dB(A), pyöräkoneen tai kaivinkoneen melutason 77 dB(A) sekä murskauslaitoksen melutason 93–98 dB(A). Ilmoituksen mukaan melun leviämistä asuinrakennusten suuntaan estää murskauspaikan maastonmuodot, eli alueella olevat kallioseinämät. Louheen rikotus ja murskaus pyritään tekemään louhe- tai murskekasojen suojassa. Murskauslaitoksen syöttimet on vaimennettu kumituksin.

Ilmoituksen mukaan toiminnasta ei aiheudu oleellista tärinää. Käytettävän laitteiston kuntoa ja laitteistosta aiheutuvaa ääntä seurataan murskauspaikalla. Melua käydään ajoittain havainnoimassa aistinvaraisesti myös lähimmissä häiriintyvissä kohteissa. Murskauksen pölyntorjunnassa käytetään tarvittaessa kastelua. Kasteluvesi tuodaan alueelle säiliöissä tai otetaan lähiojista tai muista maaston painanteista.

Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat murskausalueesta noin 300 metrin etäisyydellä lounais- ja eteläpuolella. Ilmoituksen mukaan toiminnasta tiedotetaan talokohtaisesti lähimpiä häiriintyviä kohteita noin 300 metrin etäisyydellä toiminta-alueesta.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianomaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin tai yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Yleiset määräykset

Määräykset melu- ja pölyhaitan torjumiseksi sekä maaperän suojelemiseksi

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 122 §:n perusteella meluilmoituksessa annettavassa päätöksessä voidaan antaa määräyksiä ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi sekä maaperän pilaantumisen estämiseksi.

Toiminta-ajat on myönnetty pääasiassa ilmoituksen mukaisesti. Murskaus- ja rikotustoimintaa sekä muuta erityisen häiritsevää melua ja tärinää aiheuttavaa toimintaa on rajoitettu arkipäiviin osuvien pyhäpäivien sekä juhannus-, joulu- ja uudenvuodenaattojen osalta, jotta lähimmille häiriintyville kohteille ei aiheudu kohtuutonta haittaa.

Kiviaineksen siirtelystä ja murskauksesta aiheutuu melua sekä hienojakoista pölyä, joiden leviämisen estämiseksi on annettu melun- ja pölyntorjuntaa koskevia määräyksiä. Säätila vaikuttaa merkittävästi pölyn kulkeutumiseen työmaa-alueen ulkopuolelle, minkä takia sääolosuhteet on huomioitava pölyntorjunnassa. Määräys työn keskeyttämisestä kastelujärjestelmän vikatilanteissa tai haastavissa sääoloissa, kuten poikkeuksellisen kovan tuulen aikana, on annettu ympäristölle koituvien kohtuuttomien pölyhaittojen estämiseksi. Kastelulla vähennetään muun muassa hienojakoisen pölyn kulkeutumista alueen ulkopuolelle. Hulevesiverkostoon johdetut lietteet voivat aiheuttaa vesistöissä ja puroissa rehevöitymistä, voimakasta samentumista sekä liettymistä. Jätevesiverkostossa lietteet lisäävät muun muassa viemäreiden ja kaivojen tukkeutumisen riskiä.

Määräys tankkauksen valvonnasta sekä riittävästä öljynkeräysvälineistä on annettu, sillä varautumalla vuotoihin ennakolta minimoidaan niistä aiheutuvat mahdolliset haitat. Lisäksi on annettu määräys, joilla varmistetaan tiedonkulku hätäkeskukseen sekä valvontaviranomaiselle tilanteissa, joissa ympäristölle on aiheutunut tai on vaarassa aiheutua poikkeuksellisen suurta haittaa.

Määräys melun seurannasta on annettu, sillä toiminnanharjoittajan on oltava tietoinen toimintansa ympäristövaikutuksista, -riskeistä ja niiden hallinnasta sekä haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista.

Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja jakamalla tiedote riittävän laajalle alueelle hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedotteen yhteystiedot mahdollistavat välittömän palautteen antamisen toiminnanharjoittajalle, mikä mahdollistaa korjaavien toimenpiteiden pikaisen käynnistämisen.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200, 205 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 § 499 (14671-2021) hyväksymän taksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

aoEnergia- ja KierrätysParkki Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedHolttinen Katja
tiedLeino Liisa
tiedVäisänen Roosa