Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958)431.05.2024 

3709-2024 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys toimijalle Nicks Food Design koskien elintarvikehuoneiston soveltuvuutta ravintola NFD:ssa, osoitteessa Linnankatu, 20810 Turku

Terveystarkastaja Teemu Koivisto:

Toimija

Nick’s Food Design, 2184373-6

Oravanmarjankatu 2

21620 Kuusisto

Toimipaikan nimi ja osoite

Ravintola NFD

Linnankatu 85 20100 Turku

Päätöksen kohde

Elintarvikehuoneiston soveltuvuus toimintaan

Asian selostus

Nick’s Food Designin elintarvikehuoneistossa ravintola NFD osoitteessa Linnankatu 85, 20100 Turku on tehty elintarvikelain mukainen tarkastus 15.03.2023, 7.11.2023 ja 21.3.2024.

Tarkastuksella 15.03.2023 todettiin, että henkilökunnan wc oli myös pukuhuone käytössä. Tarkastuksella todettiin myös, että wc:ssä oli paljon ylimääräistä tavaraa. Toimijaa kehotettiin siirtämään pukuhuone muualle wc-tiloista. Korjaustoimenpiteiden määräajaksi asetettiin 09.10.2023. Tarkastuksella oli paikan päällä ravintolan henkilökuntaa.

Seurantatarkastuksella 7.11.2023 todettiin, ettei soveltuvuuteen liittyviä puutteita ollut korjattu. Tarkastuksella kiinnitettiin myös huomiota siihen, että vaikka pukuhuoneen/wc:n ja siivousvälinetilan välillä on väliovi, ei ovea pidetä kiinni, sillä tavaran määrä tekee siitä hankalaa. Tarkastuksella oli paikan päällä henkilökuntaa. Toimijan kanssa keskusteltiin puhelimitse ja tarkoituksena oli toimijan mukaan remontoida yläkertaa niin, että sinne saataisiin jonkinlainen pukutila. Yläkertakin todettiin tarkastuksella melko ahtaaksi, jonka vuoksi Oiva-raportissakin muistutettiin huomioimaan elintarvikehygienian säilyminen remontissa. Uudeksi määräajaksi asetettiin 3.1.2024. Tammikuun alussa kuitenkin selvisi, että toimija on tarkoittanut voivansa aloittaa työn tammikuun aikana, jonka vuoksi määräaikaa jatkettiin vielä helmikuun loppuun.

Seurantatarkastuksella 21.3.2024 todettiin, ettei tilojen soveltuvuuden korjaamiseksi ollut tehty mitään. Tarkastuksella oli paikan päällä ravintolan henkilökuntaa. Toimijaan oltiin yhteydessä puhelimitse. Toimija ilmoitti, ettei pukutilojen rakentaminen yläkertaan ole taloudellisesti kannattavaa eikä yläkertaan tulla siksi tekemään pukutilaa. Vaihtoehtoisena ratkaisuna toimija esitti nyt, että siivouskomero siirretään toisaalle, jolloin pukuhuone ja wc saadaan erotettua olemassa olevan välioven avulla.

Tarkastuksissa havaitut puutteet Nick’s Food Designin Ravintola NFD elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin Ravintola NFD elintarvikehuoneistossa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

Päätös​Määrään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimija Nick’s Food Designin tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään kahden viikon kuluessa päätöksen tiedoksiannosta

  1. Henkilökunnan wc ja henkilökunnan pukeutumistila tulee erottaa toisistaan. Järjestelyssä tulee huomioida elintarvikehygienian säilyminen.
  2. Siivousvälineet tulee säilyttää hygieenisesti, jonka vuoksi siivousvälinetilan ja wc:n välistä ovea tulee pitää kiinni tai järjestää siivousvälinetila toisaalle.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

​Toimijan tulee noudattaa lainsäädännön vaatimuksia elintarvikehuoneiston soveltuvuudelle.

​EPNAas (EY) N:o 852/2004 liitteen II luvussa I säädetään elintarvikehuoneistoihin sovellettavista yleisistä vaatimuksista seuraavaa:

​[– –]

2.​ Elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että:

a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista, ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti; [– –]

c) ne mahdollistavat hyvän elintarvikehygieniakäytännön noudattamisen, myös saastumiselta suojaamisen ja erityisesti tuhoeläinten torjunnan; [– –]

9.​ Tarvittaessa henkilökunnalle on järjestettävä asianmukaiset pukusuojat.

​Siivousvälineet eivät saa altistua likaantumiselle ympäristöstä. Wc:ssä samassa tilassa wc-istuimen kanssa saa säilyttää ainoastaan wc-tilan tai vastaavan likaisen tilan siivousvälineitä ja niidenkin on oltava siinä tapauksessa aina suojattuja. Puhtaampien hygienia-alueiden siivousvälineet on siis säilytettävä kokonaan jossain muussa tilassa, kuin wc-istuimen kanssa samassa tilassa. Tämä siksi, että puhtaampien tilojen siivousvälineet saadaan haettua ilman likaisen tilan (wc-istuintilan) läpi kulkemista. (Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1.)

​Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto, alkutuotantopaikka tai elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia. Elintarvikelain 55 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu kirjallisesti hallintolain (434/2003) 34§:n mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Toimija ei ole antanut asiaan vastinetta.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki 297/2021 6 §, 55 §, 68 §, 78 §

Hallintolaki 434/2003 34 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 178/2002

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 852/2004

Virallista valvontaa koskeva asetus (EU) 2017/625 138 art.

Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta, Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat Tarkastuspöytäkirja 15.3.2023 Tarkastuspöytäkirja 7.11.2023 Tarkastuspöytäkirja 21.3.2024

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle. Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (Elintarvikelaki 78 §).

Lisätietoja

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Teemu Koivisto puh. 040​ 638 6578, teemu.koivisto@turku.fi tai vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen puh. 040 558 3446, jari.jokinen@turku.fi

​Allekirjoitukset

​Jari Jokinen

vs. johtava terveystarkastaja

Jakelu

aoNick's Food Design
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta