Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö3529.05.2024 

3100-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Tall Ships Races-tapahtuman meluntorjuntailmoitusta

Valmistelija Liisa Leino 29.5.2024:

Ilmoittaja

Turun kaupunki

PL 100

20101 Turku

Ilmoitus

Turun kaupungin konsernihallinto on 19.4.2024 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien Varvintorilla ja Suomen Joutsenen edustalla 18.-21.7.2024 Tall Ships Races-tapahtumaan liittyen järjestettäviä musiikkikonsertteja.

Varvintorilla on yksi esiintymislava, joka on suunnattu kaakkoon kohti jokea ja Suomen Joutsenen edustalla yksi lava, joka on suunnattu luoteeseen poispäin joesta, Linnankadun suuntaan.

Esiintymislavoilla soitetaan musiikkia seuraavasti:

​Torstai 18.7.2024

klo 14:00-22:00 (Suomen Joutsen)

klo 17:00-22:00 (Varvintori)

​Perjantai 19.7.2024

klo 17:00-22:00 (Suomen Joutsen)

klo 17:00-22:00 (Varvintori)

Lauantai 20.7.2024

klo 15:00-22:00 (Suomen Joutsen)

klo 17:00-22:00 (Varvintori)

​Sunnuntai 21.7.2024

klo 10:00-13:00 (Suomen Joutsen)

Lähimmät asuinrakennukset ovat Varvintorilla noin 40 metrin etäisyydellä lavasta ja Suomen Joutsenen kohdalla Meritullinkadulla noin 50 metrin etäisyydellä lavasta.

Ilmoituksen mukaan melutilannetta seurataan mittaamalla miksauspisteillä 15 metrin päässä lavoista.

Tiedottaminen

Ilmoituksen mukaan tapahtumasta tiedotetaan talokohtaisesti Läntisen Rantakadun taloyhtiöihin välillä Varvintori-Forum Marinum.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei kuulutettu.

Päätös​​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

1.​ ​ Musiikkia saa esittää torstaina 18.7.2024 klo 14:00-22:00, perjantaina 19.7.2024 klo 17:00-22:00, lauantaina 20.7.2024 klo 15:00-22:00 ja sunnuntaina 21.7.2024 klo 10:00-13:00. Esitysten on päätyttävä kullakin lavalla viimeistään ilmoitettuna ajankohtana.

2.​​​ ​ Konserttien äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, että konserttien aiheuttama äänitaso ei asuintalojen kohdalla ylitä tasoa 70 dB(A).

​Melutasomääräys on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Tarvittaessa tulee lähimpien asuinrakennusten kohdalla suorittaa kontrollimittauksia melutason tarkistamiseksi.

3.​​ ​ Kummallekin esiintymislavalle on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla tavoitettavissa aina, kun lavoilla on toimintaa, mukaan lukien rakentamisaika, äänentoiston testaukset, konsertit ja muu toiminta tapahtuma-alueen sulkemiseen asti kunakin tapahtumapäivänä. Vastaavien henkilöiden yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun viimeistään 16.7.2024.

4.​​ ​ Kohdassa 2. määrättyjen äänitasojen ylityksiin on reagoitava ja äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella. Melua mittaavalla henkilöllä on oltava mittausta tehdessään tiedossa määrätty melutason raja-arvo.

5.​ ​ Mittaustuloksista on laadittava raportti, josta tulee tulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Lisäksi raporttiin on kirjattava vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset ja niihin reagointi. Raportti on toimitettava ympäristönsuojeluun 30.8.2024 mennessä.

7.​​ ​ Konserttien järjestämisestä tulee tiedottaa 300 metrin etäisyydellä kummastakin esiintymislavasta (Varvintori ja Suomen Joutsen).

Tiedotteesta on ilmettävä lavojen sijainnit, konserttien ja äänentestauksen ajankohdat ja kestot sekä tapahtuman vastuuhenkilön yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköpostiosoite). Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetusta puhelinnumerosta koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Kerrostaloihin tiedote voidaan jakaa porraskäytäväkohtaisesti ja omakotitaloihin postilaatikkokohtaisesti.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Kohtuuttoman meluhaitan estämiseksi on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua viihtyvyyshaittaa asukkaille ympäristön melutason ollessa normaalia korkeampi. Melutasoista annetuilla määräyksillä pyritään estämään kohtuuton meluhaitta.

Päätöksessä on huomioitu, että alueella on suurtapahtuman aikana runsaasti monenlaista taustamelua eikä yksittäisen tapahtuman aiheuttamaa melua ole helppo mitata ja erottaa kokonaismelusta.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Äänitason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi, mutta viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melun raja-arvoja.

Koska eri esiintymislavoilla on ohjelmaa samanaikaisesti ja lavat sijaitsevat eri puolilla tapahtuma-aluetta, on jokaisen lavan osalta nimettävä meluntorjunnasta vastaava henkilö. Henkilön tavoitettavuus koko tapahtuman ajan on tärkeää, jotta epäkohtiin voidaan puuttua saman tien.

Määrittämällä enimmäisäänitaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänitasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Äänentoistontestauksessa tulee hakea ne äänitasot, joita noudattamalla asuntojen kohdalle annetut melutasomääräykset eivät ylity. Ulkoiset tekijät vaikuttavat melun leviämiseen, minkä takia ympäristössä on siitä huolimatta seurattava melutasoja.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten. Tarvittaessa mittaustuloksia ja palautteita hyödynnetään seuraavan vuoden tapahtuman yhteydessä.

Tiedottamalla tehokkaasti riittävän laajalle alueelle annetaan alueen asukkaille mahdollisuus etukäteen varautua mahdolliseen meluhaittaan. Lähimpien satama-alueella olevien asukkaiden kanssa tapahtuman järjestäjä sopii erikseen tarvittavista järjestelyistä meluhaitta-altistuksen vähentämiseksi.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
aoKonsernihallinto, kansainväliset asiat ja protokollapalvelut
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedHolttinen Katja
tiedLeino Liisa
tiedVäisänen Roosa