Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö3020.05.2024 

3148-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa, paalutusta ja maanrakennustöitä (Härkämäentie)

Ympäristötarkastaja Katja Holttinen 16.5.2024:

Ilmoittaja

Kupittaa-Turku ratahanke/ Väylävirasto

Läntinen Pitkäkatu 21 C

20100 Turku

Ilmoitus

Väylävirasto on 22.4.2023 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ilmoituksen koskien louhintaa ja maanrakennustöitä. Ilmoitusta on täydennetty 23.4.2024.

Työt ovat osa laajempaa Kupittaa-Turku ratahanketta ja nyt toteutetaan ratasuunnitelman mukaisia louhintatöitä Iso-Heikkilän/ Turun tavararatapihan/ Muhkurin alueella. Ilmoituksen mukaisia töitä tehdään 15.5.2024-30.10.2025 arkisin maanantaista perjantaihin klo 07.00–20.00 sekä junaliikenteen liikennekatkon aikana 20.5.2024 klo 07.00-24.5.2024 00.00. Lähtökohtaisesti viikonloppuisin ei tehdä töitä, kuitenkin ennen 20.5.2024 alkavaa liikennekatkoa voidaan viikonloppuna tehdä valmistelevia töitä. Työt tehdään päiväaikaan.

Ensimmäisessä vaiheessa louhitaan Uudenkaupungin radan alta kalliota. Louhinta suoritetaan 20.5.2024 alkavan 4,5 vuorokauden kestävän liikennekatkon aikana. Liikennekatkon määrittää Yaran Uudenkaupungin tehtaan toiminta.

Toisessa vaiheessa louhitaan Uudenkaupungin radan kallioleikkausta ja toteutetaan muita louhintatöitä, jotta pystytään toteuttamaan ratapiha uudistus ja vaarallisten aineiden kuljetusten siirto henkilöratapihalta tavararatapihalle. Toisen vaiheen louhinnat suoritetaan pääasiassa normaalin työajan puitteissa.

Kokonaisuudessaan louhintamääräksi on arvioitu 19​ 000 m3, josta katkon aikana louhintaan arviolta 300 m3. Käytössä on 1–2 poravaunua, pyöräkuormaaja/ telakaivinkone sekä kuorma-autoja. Tarvittaessa käytetään iskuvasaraa louheen rikotukseen.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianomaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin tai yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Toiminta-ajat

Tiedotus

Perustelut

Päätöksessä mainitut määräykset ovat tarpeen terveys- ja ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi. Toimittaessa ilmoituksen sekä päätöksen määräysten mukaisesti, ei tilapäisen rakentamistoiminnan katsota aiheuttavan terveyshaittaa eikä merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.

Annetuilla määräyksillä pyritään suojelemaan lähiasukkaita ja läheisissä toimitiloissa työskenteleviä kohtuuttomilta meluhaitoilta. Viikonlopputyön osalta työaikaa on rajoitettu, jotta taataan asukkaille myös melutonta palautumisaikaa.

Pölyn aiheuttamien viihtyvyys- ja terveyshaittojen estäminen edellyttää etenkin kuivina ja tuulisina kausina työmaan tehokasta pölyntorjuntaa, kuten kastelua.

Melun häiritseviksi kokevien henkilöiden on tärkeää tietää, milloin meluavaa työtä tehdään. Tiedottaminen on tärkeä osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedotteen yhteystiedot myös mahdollistavat välittömän palautteen antamisen toiminnanharjoittajalle. Riittävällä etukäteistiedotuksella annetaan asukkaille ja muille toimijoille mahdollisuus varautua häiriöihin, ja siten vähennetään koettuja haittoja. Koska työhön liittyy yöaikaista erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttavia työvaiheita usean viikon ajan, on perusteltua, että tiedotusalue on laaja.

Mikäli alkuperäinen tiedotusalue havaitaan liian suppeaksi, on tiedotuksen laajentaminen tarpeen, jotta kaikki mahdolliset haitankärsijät saavat mahdollisuuden varautua haittaan.

Erityisen herkkien kohteiden edustajien kanssa neuvottelu ennen töiden aloitusta on välttämätöntä, jotta pystytään kartoittamaan erityisen herkät toiminnot ja erityisen herkät käyttäjäryhmät sekä keinot, joilla kohtuuttomat haitat näille pystytään yhteistyössä ehkäisemään.

Päätöstä on sovellettava muutoksenhausta huolimatta (YSL 200 §)

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 § 499 (14671-2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä peritään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoRejlers Oy
aoSundström Ab, Oy Entreprenad
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
aoVäylävirasto
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedVirolainen Pilvi
tiedVäisänen Roosa