Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta10823.05.20243

6976-2019 (11 03 01, 03.04)

Aurajokivarren meluhaitat ja asumisterveysasia

Tiivistelmä:

Asunto Oy Wilenia on tehnyt toimenpidepyynnön öiseen aikaan kuuluvasta melusta ja pyytänyt selvitystä toimenpiteistä asumista häiritsevän melun poistamiseksi. Rakennus- ja lupalautakunta määrännyt Aurajokirannan nimetyt ravintolatoimijat toimittamaan selvitykset toimenpiteistä, joilla meluhaitta poistetaan sekä suunnitelman toimenpiteiden vaikutuksen tarkkailusta. Pyydetyt selvitykset on toimitettu. Lautakunnalle ehdotetaan, että asumisterveysasian käsittely päättyy. Aurajokialueen säännöllistä kesäajan meluvalvontaa jatketaan kuitenkin viranomaisyhteistyönä.

Rlupalk § 108

10.5.2024 johtava terveystarkastaja Jaana Annunen ja ympäristöjuristi Nina Mattila:

Asian aiemmat vaiheet

Asunto Oy Wilenia (Kristiinankatu 2a) on tehnyt Turun kaupungin ympäristösuojelulle 30.6.2017 vastaanotetun toimenpidepyynnön öiseen aikaan kuuluvasta melusta, jonka häiriöitä aiheuttavaksi on nimetty kolme eri toimijaa. Asunto-osakeyhtiö on pyytänyt 22.10.2017 kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnalta ja 28.3.2018 terveydensuojeluviranomaiselta selvitystä toimenpiteistä asumista häiritsevän melun poistamiseksi.

Asunto Oy Wilenia on toimittanut ympäristöterveyteen selvityksiä mahdollisista melulähteistä ja asunnossa mitatuista äänitasoista. Asunto-osayhtiön tilaamissa äänitasomittauksissa äänitasoa ei ole mitattu nukkumiseen tarkoitetuissa tiloissa. Tehtyjen selvitysten perusteella yhtiön huoneistoissa 5 ja 10 on todettu olosuhteita, joista voi aiheutua melun aiheuttamaa terveyshaittaa tiloissa oleskeleville asukkaille viikonloppuisin klo 22 - 07 ravintolaterassien auki ollessa.

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta on velvoittanut 14.3.2023 § 58 Ravintola Samppalinnan, Ravintolalaiva Donnan, Ravintolalaiva Cindyn, Ravintolalaiva PapaJoen ja Ravintolalaiva Boat nykyisin Jennyn ryhtymään toimenpiteisiin terveydellistä haittaa aiheuttavien olosuhteiden poistamiseksi. seuraavalla tavalla:

”Toiminnanharjoittajien on jokaisen omalta osaltaan huolehdittava, ettei musiikkia soiteta sillä tavalla, että se aiheuttaa lähialueella sijaitseviin asuntoihin asumisterveysasetuksen 12 §:n mukaista toimenpiderajat ylittävää meluhaittaa.

Toiminnanharjoittajien (Ravintolalaiva Donna, Ravintolalaiva Boat, Ravintolalaiva PapaJoe ja Ravintolalaiva Cindy) on jokaisen omalta osaltaan toimitettava terveydensuojelulain 49 §:n mukaisen ulkopuolisen asiantuntijan selvitys toimenpiteistä, joilla estetään ravintolaterassien ulkopuolelle kantautuva musiikkimelu klo 22 jälkeen. Selvitykset on toimitettava ympäristöterveyteen 1.5.2023 mennessä. Ravintola Samppalinnan on toimitettava selvitys vastineen antaneen asiantuntijan pätevyydestä 11.4.2023 mennessä. Mikäli ympäristöterveys arvioi, että asiantuntijalla ei ole terveydensuojelulain mukaista riittävää pätevyyttä, Ravintola Samppalinnan tulee 1.5.2023 mennessä toimittaa terveydensuojelulain 49 §:n mukaisen ulkopuolisen asiantuntijan selvitys toimenpiteistä, joilla estetään ravintolaterassien ulkopuolelle kantautuva musiikkimelu klo 22 jälkeen.

Toiminnanharjoittajien (Ravintola Samppalinna, Ravintolalaiva Donna, Ravintolalaiva Boat, Ravintolalaiva PapaJoe ja Ravintolalaiva Cindy tulee toimittaa suunnitelmat seurantatoimenpiteistä ympäristöterveyteen 1.6.2023 mennessä.”

Ravintolalaiva Boat on vaihtanut omistajaa ja nykyään se on ravintolalaiva Jenny.

Toimitetut selvitykset ja valvonta jatkossa

Turun ympäristöterveys on vastaanottanut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen mukaiset asiakirjat. Johtava terveystarkastaja on tehnyt toimitetuista selvityksistä asiakirjatarkastukset. Alueella suoritettiin myös 9.6-11.8.2023 yhteensä viisi valvontakierrosta ympäristönsuojelun ja ympäristöterveyden yhteistyönä.

Viranomaiskierroksilla todettiin, että ravintolalaiva Donnan äänitasot erottuivat taustamelusta. Ravintolaiva Donnan osalta asiakirjatarkastuksessa todetaan, että sen äänitasoja tulee edelleen alentaa ja äänentoistolaitteita suunnata paremmin, jotta musiikki ei kuuluisi klo 22 jälkeen selkeästi vastarannalle ja lähiympäristöön. Lisäksi äänitasoissa tulee huomioida bassoäänien vaikuttavuus lähiympäristöön. Ravintolaiva Donnan tuli toimittaa 30.3.2024 mennessä ympäristöterveyteen selvitys siitä, miten toiminnanharjoittaja tulee huolehtimaan äänitasojen alentamisesta kaudella 2024 ja varmistamaan, että klo 22 jälkeen äänentoistolaitteista toistettava ääni ei aiheuta terveyshaittaa ympäristön asunnoissa.

Ravintolalaiva Donna toimitti ympäristöterveyteen vastauksen, jossa todetaan, että Donna ei ole saanut valvontaraportteja tiedoksi ennen syyskuuta 2023. Saatuaan tiedon toiminnanharjoittaja poisti Donnan alakannen takaosasta kaksi kaiutinta käytöstä äänenhallinnan parantamiseksi ja äänen suuntaamisen helpottamiseksi. Kesällä 2024 toiminnanharjoittaja lupaa kiinnittää erityistä huomiota taustamusiikin soittamisessa matalien äänien hallintaan: pitkälle kantautuvia bassotaajuuksia tullaan vaimentamaan suhteessa ylä- ja keskitaajuuksiin.

Ympäristöterveys arvioi, että toiminnanharjoittajien selvitykset ovat riittäviä. Esitetyt toimenpiteet vaikuttavat riittäviltä, kun toiminnanharjoittajat huolehtivat, että niiden mukaisesti toimitaan jatkossakin.

Terveydensuojelulain 2 §:n mukaan elinympäristöön vaikuttava toiminta on suunniteltava ja järjestettävä siten, että väestön ja yksilön terveyttä ylläpidetään ja edistetään. Elinympäristöön vaikuttavan toiminnan harjoittajan on tunnistettava toimintansa terveyshaittaa aiheuttavat riskit ja seurattava niihin vaikuttavia tekijöitä (omavalvonta). Toimintaa on harjoitettava siten, että terveyshaittojen syntyminen mahdollisuuksien mukaan estyy. Turun kaupungin terveydensuojelujärjestyksen 5.1 §:n mukaan, mikäli ravintoloiden, liikkeiden tai vastaavien tilojen äänentoistolaitteita käytetään klo 22.00-7.00 välisenä aikana, ne on säädettävä siten, ettei toistettava ääni ole selvästi kuultavissa asuinhuoneistoissa ikkunoiden kiinni ollessa, ja ettei ääni häiritse kohtuuttomasti muuta naapurustoa.

Johtava terveystarkastaja on tehnyt asiakirjatarkastuspöytäkirjan 27.2.2024/1627951 Asunto Oy Wilenian vireille paneman asumisterveysasian osalta. Asiakirjatarkastuspöytäkirjassa arvioidaan rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen 14.3.2023 § 58 velvoitteiden toteutumista ja asian jatkokäsittelyn tarvetta.

Asiakirjatarkastuspöytäkirjassa 1627951 todetaan seuraavaa: ”jotta voidaan varmistua, että asian vireille panneen asunto-osakeyhtiön asunnoissa ei esiinny melua, josta voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa oleskelevalle, asunto-osakeyhtiötä kehotetaan erikseen sopimaan seurantamittausajakohdasta ympäristöterveyden kanssa 30.3.2024 mennessä.”

”Asunto-osakeyhtiö Wileniaa kehotetaan sopimaan kesän 2024 seurantamittausajakohdasta ympäristöterveyden kanssa 30.3.2024 mennessä. Määräajan noudattamatta jättäminen ei estä asian ratkaisemista viranomaisessa.” Asunto Oy Wilenia ei ole ottanut yhteyttä Ympäristöterveyteen eikä pyytänyt asunnontarkastusta määräaikaan mennessä.

Terveydensuojelulain 46 §:n mukaan tarkastus tai siihen liittyvä muu valvontatoimi voidaan tehdä pysyväisluonteiseen asumiseen käytetyissä tiloissa muutoin kuin tilan haltijan tai omistajan omasta aloitteesta vain, jos se on välttämätön sen selvittämiseksi, aiheutuuko haltijalle tai muulle tilassa oleskelevalle taikka naapurille terveyshaittaa. Pysyväisluonteiseen asumiseen käytetyn tilan tarkastus asukkaan tahdon vastaisesti voidaan tehdä vain, jos viranomaisella on perusteltu syy epäillä välittömiä toimia edellyttävää vakavaa terveyshaittaa. Tällöin tarkastuksen tai siihen liittyvän toimen suorittamiseen tulee olla kunnan terveydensuojeluviranomaisen antama kirjallinen määräys. Ympäristöterveys katsoo, että edellytykset tehdä tarkastus muutoin kuin asianosaisen pyynnöstä eivät tässä tapauksessa täyty. Koska Asunto Oy Wilenia ei ole pyytänyt asunnontarkastusta, mainittuihin asuntoihin kohdistuvan meluasian käsittely ympäristöterveydessä voidaan päättää tähän.

Aurajokivarren yleistä meluseurantaa tullaan joka tapauksessa jatkamaan viranomaiskierroksilla tulevien kesäkuukausien aikana. Valvontakierroksia jatketaan, jotta voidaan varmistua, että toiminnanharjoittajat noudattavat selvityksissään esittämiä toimenpiteitä.

Oheismateriaali 1​Selvitys meluseurannasta kesällä 2024 ravintolalaiva Donnalla

Oheismateriaali 2​Terveydensuojelulain mukainen seurantatarkastus 20.11.2023 Ravintolalaiva Cindy

Oheismateriaali 3​Terveydensuojelulain mukainen seurantatarkastus 20.11.2023 Ravintola Samppalinna

Oheismateriaali 4​Terveydensuojelulain mukainen seurantatarkastus 20.11.2023 Laivaravintola Papa Joe​

Oheismateriaali 5​Terveydensuojelulain mukainen seurantatarkastus 20.11.2023 Laivaravintola Donna

Oheismateriaali 6​Terveydensuojelulain mukainen seurantatarkastus 20.11.2023 Jokilaiva Jenny

Oheismateriaali 7​Tarkastuskertomus asiakirjatarkastus 1627951 30.11.2023 Asunto Oy Wilenia

Oheismateriaali 8​Aurajokimeluvalvontaraportti 23.08.2023

Johtava terveystarkastaja Jaana Annunen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedoksi.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAsunto Oy Wilenia