Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta11023.05.20245

9176-2013 (244)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Perustevalitus koskien rakennusvalvontamaksua (2012-55)

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään tuominnut kiinteistön omistajille asetetut uhkasakot maksettaviksi ja asettanut velvoitteiden tehostamiseksi teettämisuhan. Lautakunta on samassa yhteydessä päättänyt, että päätöksestä peritään kiinteistön omistajilta rakennusvalvontataksan mukainen maksu 630 euroa. Toinen kiinteistön omistajista on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut, että hänen osuutensa rakennusvalvontamaksusta korvataan. Hallinto-oikeus on tutkinut valituksen perustevalituksena ja hylännyt sen.

Rlupalk § 110

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristöjuristi Jenna Härkönen 25.4.2024:

Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 22.6.2022 § 183 tuominnut kiinteistön 853-75-17-4 omistajat maksamaan aikaisemmalla päätöksellään asettamia uhkasakkoja. Lisäksi lautakunta on velvoittanut kiinteistön omistajat yhteisvastuullisesti huolehtimaan, että heidän omistamansa tontti on sellaisessa kunnossa, ettei siitä aiheudu ympäristöhaittaa eikä se rumenna ympäristöä ja poistamaan tontilta päätöksessä luetellut tavarat ja jätteet uhalla, että laiminlyödyt toimenpiteet teetetään tontin omistajien kustannuksella. Lautakunta on samassa yhteydessä päättänyt, että päätöksestä peritään rakennusvalvontataksan 22.5 §:n mukainen maksu 630 euroa.

Toinen tontin omistajista on valittanut lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut, että valittajalle korvataan rakennusvalvontamaksusta hänen osuutensa eli 315 euroa. Valituksen mukaan maksu on peritty jo kolmeen kertaan ja siitä on tehty ikään kuin rangaistusmaksu. Valituksen mukaan maksulla ei voi olla lyhyempi valitusaika ja eri valitusosoite kuin pääasialla.

Hallinto-oikeus on erottanut valituksen käsiteltäväksi omana asianaan siltä osin kuin se koskee uhkasakkojen tuomitsemista ja teettämisuhan asettamista, ja tutkinut maksua koskevan vaatimuksen verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetun lain mukaisena perustevalituksena. Hallinto-oikeus on 15.4.2024 antamallaan päätöksellä hylännyt perustevalituksen.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan rakennus- ja lupalautakunnan päätökseen olisi tullut hakea muutosta kuntalain mukaisesti oikaisuvaatimuksella siltä osin kuin päätös on koskenut rakennusvalvontamaksua, koska rakennusvalvontamaksun periminen on perustunut Turun kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymään rakennusvalvontataksaan. Valittaja on kuitenkin vaatinut maksuun oikaisua vasta oikaisuvaatimuksen tekemiselle kuntalaissa säädetyn määräajan jälkeen, joten vaatimusta ei ole tarpeen siirtää rakennus- ja lupalautakunnalle oikaisuvaatimuksena käsiteltäväksi.

Hallinto-oikeuden päätöksessä viitataan maankäyttö- ja rakennuslain lupa- ja valvontamaksuja koskevaan 145.1 §:ään sekä Turun kaupungin rakennusvalvontataksan 22 §:n 5 kohtaan, jonka mukaisesti uhkasakon tuomitsemispäätöksestä peritään 630 euron maksu. Hallinto-oikeus katsoo, että lautakunnan päätöksellä on tuomittu aiemmin asetetut uhkasakot maksettaviksi, joten päätöksestä on tullut periä edellä mainittu taksan mukainen maksu. Hallinto-oikeuden mukaan mahdollisilla aikaisemmin määrätyillä ja eri päätöksiin perustuvilla maksuilla ei ole nyt kyseessä olevan maksun oikeellisuuden arvioinnissa merkitystä.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Hallinto-oikeuden päätös 15.4.2024

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.