Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958)230.04.2024 

2590-2024 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 ja 59 §:n mukainen määräys toimijalle Turun Oriental Food Store Oy koskien elintarvikehuoneistoa Oriental Food Store osoitteessa; Brahenkatu 4, 20100 Turku

Toimija

Turun Oriental Food Store Oy (Y-tunnus 2776125-6)

Brahenkatu 4

20100 TURKU

Toimipaikan nimi ja osoite

Oriental Food Store

Brahenkatu 4

20100 TURKU

Päätöksen kohde

Pakolliset elintarviketiedot ja pakastimien lämpötilat sekä elintarvikkeiden laatu

Asian selostus

Turun Oriental Food Store Oy:n elintarvikehuoneistossa Oriental Food Store osoitteessa; Brahenkatu 4, 20100 TURKU on tehty OIVA-tarkastukset 13.08.2019, 22.02.2023 ja 01.03.2024. OIVA-tarkastusten lisäksi Oriental Food Storeen on tehty aikavälillä 19.2.2019 – 1.3.2024 17 muuta tarkastusta, jotka ovat liittyneet lähinnä Ruokavirastolta tulleisiin valvontapyyntöihin.

13.08.2019 tehdyssä OIVA-tarkastuksessa silloisen China Marketin (nykyisen Oriental Food Storen) elintarvikepakkauksissa annettavat tiedot todettiin riittämättömiksi, suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat ainakin 2/3 osasta myynnissä olevista pakatuista elintarvikkeista.

13.08.2019 suoritetussa OIVA-tarkastuksessa havaittiin, että silloisen China Marketin (nykyisen Oriental Food Storen) pakastimet olivat umpijäässä ja pakastimissa oli runsaasti jäähileisiä pakasteita sekä vanhentuneita pakasteita. Pakastimet olivat likaiset, epäjärjestyksessä ja osin ylitäytetyt. Osa pakasteista oli ns. blanko-pusseissa eli niissä ei ollut mitään pakkausmerkintätietoja millään kielellä. Suurimmasta osasta pakasteista puuttuivat suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.

Toimija on lopettanut pakastimien omavalvonnan kirjanpidon (lämpötilaseurannan) viime vuonna ja viimeiset lämpötilamittaukset oli tehty vuonna 2018 viikolla 42. Tuolloin toimijan lämpötilanseurantataulukkoon asteen tarkkuudella merkkaamat lämpötilat olivat olleet asianmukaiset. Terveystarkastajan OIVA-tarkastuksen yhteydessä suorittamassa lämpötilamittauksessa kuitenkin ilmeni, että osassa pakastimissa pakasteiden lämpötilat olivat nousseet yli 3°C pakasteille säädetystä lämpötilasta, joka heikentää elintarviketurvallisuutta.

OIVA-tarkastuksella 03.03.2023 todettiin, että suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat edelleen ainakin 2/3 osasta myynnissä olevista Oriental Food Storen pakatuista elintarvikkeista. Tilanne edelliseen OIVA-tarkastukseen nähden oli siis sama. Lisäksi toimijalla oli edelleen myynnissä blanko-pusseihin pakattuja elintarvikkeita, joissa ei ollut minkäänlaisia pakkausmerkintöjä. Toimijaa on huomautettu pakkausmerkintöjen puutteesta lukuisia kertoja, mutta mitään pysyviä parannuksia asian suhteen ei ole tullut. Edellä mainitun seikkojen johdosta asiakkaat eivät saa riittäviä tietoja elintarvikkeiden ainesosista heikentäen elintarviketurvallisuutta.

Tarkastuksen perusteella toimija ei ole tehnyt mitään toimenpiteitä saattaakseen pakkausmerkinnät annettujen säädösten mukaisiksi.

03.03.2023 suoritetussa OIVA-tarkastuksessa havaittiin, että osa Oriental Food Storen pakastimista oli rikkoontunut ja osa oli huonokuntoisia. Pakastimien lämpötilat vaihtelivat tarkastuksen aikana -7,7 - -18,8°C asteen välillä. Tarkastuksessa havaittiin, että Oriental Food Storen pakastimet olivat umpijäässä ja pakastimissa oli runsaasti jäähileisiä pakasteita sekä vanhentuneita pakasteita. Pakastimet olivat likaiset, epäjärjestyksessä ja osin ylitäytetyt. Osa pakasteista oli ns. blanko-pusseissa eli niissä ei ollut mitään pakkausmerkintätietoja millään kielellä. Suurimmasta osasta pakasteista puuttuivat suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät. Osa pakasteista oli osittain tai huonosti pakattu, jolloin ne kuivuvat ja likaantuvat pakastuksen aikana.

Tilanne kaikilta osin oli sama kuin jo edellisissä OIVA-tarkastuksissa, joka osoittaa toimijan välinpitämättömyyttä Turun Ympäristöterveyden antamia kehotuksia kohtaan. OIVA-tarkastuksessa todettiin, että toimija oli lopettanut pakastimien omavalvonnan kirjanpidon (lämpötilaseurannan) ja viimeiset lämpötilamittaukset oli tehty vuonna 2018 viikolla 42. Toimija ei ole tehnyt omavalvonnan kirjanpitoa edellisen OIVA-tarkastuksen jälkeen laisinkaan kehotuksesta huolimatta. Toimijalla ei ollut käytössään asianmukaista lämpömittaria, millä pakastimien lämpötilaseurantaa olisi voinut tehdä.

​Oriental Food Storen OIVA-tarkastuksella 01.03.2024 havaittiin, että ainakin 4/5 myynnissä olevista pakatuista elintarvikkeista puuttuivat suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät. Tilanne edelliseen OIVA-tarkastukseen nähden oli selkeästi huonontunut, koska edellisessä OIVA-tarkastuksessa noin 2/3 myynnissä olevista pakatuista elintarvikkeista puuttui suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.

Lisäksi toimijalla oli edelleen myynnissä blanko-pusseihin pakattuja elintarvikkeita, joissa ei ollut minkäänlaisia pakkausmerkintöjä. Toimijaa on huomautettu pakkausmerkintöjen puutteesta lukuisia kertoja, mutta mitään pysyviä parannuksia asian suhteen ei ole tullut. Edellä mainitun seikkojen johdosta asiakkaat eivät saa riittäviä tietoja elintarvikkeiden ainesosista, joka heikentää asiakkaiden elintarviketurvallisuutta.

01.03.2024 suoritetussa OIVA-tarkastuksessa havaittiin, että osa Oriental Food Storen pakastimista ja pakasteista oli paksussa jäähileessä, joka viittaa pakastimien ja pakasteiden sulamiseen pakastuksen aikana. Pakastimien lämpötilat vaihtelivat tarkastushetkellä -2,6 - -26,5°C asteen välillä. Tarkastuksen perusteella osa Oriental Food Storen pakastimien lämpötiloista eivät ole annettujen säädösten mukaiset.

​Pakastimissa oli runsaasti vanhentuneita pakasteita. Osa pakasteista oli useita vuosia vanhoja ja parasta ennen päiväyskin ylitetty jo vuosia sitten. Pakastimet olivat tarkastushetkellä likaiset, epäjärjestyksessä ja osin ylitäytetyt. Osa pakasteista oli ns. blanko-pusseissa eli niissä ei ollut mitään pakkausmerkintätietoja millään kielellä. Suurimmasta osasta pakasteista puuttuivat suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät. Osa pakasteista oli osittain tai huonosti pakattu, jolloin ne kuivuvat ja likaantuvat pakastuksen aikana.

Tilanne tarkastuksella oli kaikilta osin sama kuin jo edellisissä OIVA-tarkastuksissa, joka osoittaa toimijan välinpitämättömyyttä Turun Ympäristöterveyden antamia korjauskehotuksia kohtaan.

Edellisissä OIVA-tarkastuksessa on jo todettu, että toimija on lopettanut pakastimien omavalvonnan kirjanpidon (lämpötilaseurannan) jo vuosia sitten. Toimija on tehnyt viimeiset lämpötilamittaukset vuonna 2018 viikolla 42. Nyt suoritetussa tarkastuksessa ilmeni, että toimija ei ole tehnyt omavalvonnan kirjanpitoa edellisen OIVA-tarkastuksen jälkeen laisinkaan kehotuksesta huolimatta. Toimijalla ei ollut käytössään asianmukaista lämpömittaria, millä pakastimien lämpötilaseurantaa olisi voinut tehdä.

​Tarkastuksissa havaitut puutteet Oriental Food Storessa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

​Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin Oriental Food Storessa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimijan tulee tehdä seuraavat toimenpiteet Oriental Food Storessa:

1.​ ​ Toimijan tulee välittömästi ja viimeistään neljän viikon kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista

​2.​ ​ Kaikkiin pakattuihin elintarvikkeisiin tulee laittaa 31.10.2024 mennessä elintarviketietoasetuksen edellyttämät pakolliset pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi pysyvällä tavalla, niin, että ovat kuluttajan helposti luettavissa.

​Määrään elintarvikelain 59 §:n nojalla, että toimijan tulee tehdä seuraavat toimenpiteet Oriental Food Storessa välittömästi ja viimeistään viikon kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

​1.​ ​ ​ Jäähileiset ja vanhentuneet pakasteet tulee välittömästi hävittää. Hävitetyistä tuotteista, niiden määrästä ja hävityspaikasta -sekä ajankohdasta tulee toimittaa kirjallinen selvitys ympäristöterveyteen.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Tehtyjen OIVA-tarkastuksen perusteella toimija poikkeaa MMM:n asetuksen 818/2012 9 §:n mukaisista lämpötilavaatimuksista, jonka mukaan pakasteen lämpötilan on oltava vakaa ja sen on pysyttävä elintarvikkeen kaikissa osissa - 18°C asteessa tai sitä kylmempänä. Varastoinnin, kuljetuksen tai myynninaikana sallitaan kuitenkin lämpötilan lyhytaikainen muutos enintään -15°C asteeseen. Lisäksi toimija ei ole osoittanut, ettei elintarviketurvallisuus vaarannu pakastimien säädösten vastaisten lämpötilojen vuoksi.

MMM:n asetuksen 291/2017 5 §:n mukaan omavalvontasuunnitelma ja siihen liittyvä kirjanpito, jotka voivat olla kokonaan tai osittain sähköisiä asiakirjoja, on säilytettävä siten, että ne ovat valvontaviranomaisen tarkastettavissa. Omavalvonnan kirjanpitoa on säilytettävä elintarvikkeen käsittelystä tai siihen merkityn vähimmäissäilyvyysajan päättymisestä vähintään yksi vuosi.

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Seuraavien tietojen ilmoittaminen on pakollista 10–35 artiklan mukaisesti, jollei tähän lukuun sisältyvistä poikkeuksista muuta johdu:

a)​ elintarvikkeen nimi;

b)​​ ainesosaluettelo;

c)​ ​elintarvikkeen tuotannossa tai valmistuksessa käytetyt ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka on lueteltu liitteessä II, tai liitteessä II luetelluista allergioita tai intoleransseja aiheuttavista aineista tai tuotteista johdetut ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka ovat mukana valmiissa tuotteessa sellaisenaan tai jossakin muussa muodossa;

d)​​ tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät;

e)​​ elintarvikkeen sisällön määrä;

f)​ ​​ vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta;

g)​​ erityiset säilytysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet;

h)​​ 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite;

i)​ ​ ​alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin siitä on säädetty 26 artiklassa; (EPNAs 1169/2011 IV luku 1 jakso 4 artikla)

​Pakollisten elintarviketietojen ilmoittaminen elintarvikepakkauksissa tulee tapahtua kuten elintarviketietoasetuksessa mainitaan. Pakollisia tietoja ovat mm. elintarvikkeen nimi ja ainesosaluettelo. (EPNAs N:o 1169/2011 IV luku 1 jakso 9 artikla 1 kohta)

​Pakolliset elintarviketiedot on annettava kielellä, jota kuluttajat niissä jäsenvaltioissa, joissa elintarviketta pidetään kaupan, ymmärtävät helposti. (EP-NAs N:o 1169/2011 IV luku 1 jakso 15 artikla kohta 1).

​Valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä. (Mmm asetus 834/2014 § 4 kohta 1)

​Alkuperämaan tai lähtöpaikan ilmoittaminen on pakollista:

​a) jos sen ilmoittamatta jättäminen voisi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen todellisesta alkuperämaasta tai lähtöpaikasta, erityisesti siinä tapauksessa, että elintarvikkeen mukana seuraavista tiedoista tai etiketistä sellaisenaan voisi muuten saada sen käsityksen, että elintarvikkeella on eri alkuperämaa tai lähtöpaikka;

​b) liitteessä XI lueteltuihin yhdistetyn nimikkeistön (CN) koodeihin kuuluvan lihan osalta. Tämän alakohdan soveltaminen edellyttää 8 kohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanosäädösten antamista. (EPNAs 1169/2011 artikla 26)

Elintarvikelain 297/2021 55 §:n mukaan Valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:

1)​​ elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai

2)​​ elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikelain 55.4 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Kuuleminen

Hallintolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalle annettiin mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista.

Toimija antoi vastineen 19.4.2024 vastaanotetulla kirjeellä. Vastineessa toimija kertoo seuraavaa:

Lisäksi vastineessa tuotiin esille muita toiminnan kehittämisessä tehtyjä toimenpiteitä, nämä eivät kuitenkaan suoraan kohdistuneet määräyksessä annettuihin toimenpiteisiin.

Vastineessa annettujen tietojen paikkansapitävyys todennettiin kohdekäynnillä 25.4.2024. Käynnillä todettiin seuraavaa:

Pakastimissa edelleen jäähileisiä, vanhentuneita pakasteita. Osassa pakasteista vanhentuneita ja osa ns. blanko-pakkauksissa eli ei mitään pakkausmerkintöjä. Osa pakastimista edelleen jäähileisiä, mutta osa jäähileistä pakastimista on puhdistettu ja sulatettu. Toimija oli tehnyt omavalvonnan kirjanpitoa 1.4.2024 alkaen asteen tarkkuudella.

Määräystä muutetaan poistamalla määräys omavalvontakirjanpidon osalta, muilta osin vastine ei anna perusteita muuttaa päätöstä.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki 297/2021 55 §, 59 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

EPNAs (EY) N:o 1169/2011 26 artikla

MMM:n asetus 818/2012 9 §

MMM:n asetus 834/2014 4 §

MMM:n asetus 291/2017 5 §

Virallista valvontaa koskeva asetus (EU) 2017/625 138 art.

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

OIVA-tarkastusraportti 1.3.2024

OIVA-tarkastusraportti 22.2.2023

OIVA-tarkastusraportti 13.8.2019

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Jari Tulonen, puh. 040 142 3309, e-mail. jari-pekka.tulonen@turku.fi tai vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen,

puh. 040​ 558 3446, e-mail. jari.jokinen@turku.fi

Allekirjoitukset

Jari Jokinen

vs. johtava terveystarkastaja

Jakelu

aoTurun Oriental Food Store Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta