Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta9325.04.20242

1780-2024 (11 01 01)

Lausunto aluehallintovirastolle; paineviemäriputken siirtämistä koskeva asia, Satava

Tiivistelmä:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa AVI:lle tehdystä paineviemäriputken siirtämistä koskevasta hallintopakkohakemuksesta.

Rlupalk § 93

8.4.2024 ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio ja ympäristöjuristi Nina Mattila:

Kuvaus asiasta

Satavassa Samppaantie varrella sijaitsevan kiinteistön 853-479-1-247 omistaja on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintovirastolle hallintopakkohakemuksen, jossa vaaditaan poistamaan Kakskerta-Satavan vesiosuuskunnan paineviemäriputki Nikkilänlahdesta ja sen lähistöltä olevalta vesialueelta. Hän vaatii putken sijoittamista alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, joka käy ilmi vesiosuuskunnan kaupungille tekemästä toiminta-aluehakemuksesta. Hän korostaa, ettei ole antanut suostumustaan putken sijoittamiselle.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa asiaan. Lausunnon toimittamiseksi on saatu lisäaikaa 12.4 saakka. Lausunnossa on mainittava asian diaari: dnro ESAVI/3868/2023).

Ympäristönsuojelun lausunto

Hallintopakkohakemuksen tehnyt yksityishenkilö on ollut yhteydessä Turun ympäristönsuojeluun vuodesta 2019 lähtien ja kertonut epäilevänsä viemärivesien vuotavan kyseisellä alueella mereen. Ympäristönsuojelusuunnittelija on tehnyt paikalla käynnin, ottanut vesinäytteen 30.7.2019 ja ollut yhteydessä vesisosuuskuntaan asian selvittämiseksi. Vesinäytteen perusteella veden erittäin huonon hygieenisen tilan vuoksi on ollut syytä epäillä ulosteperäistä kuormitusta.

Ympäristönsuojelu on tehnyt paikalla käynnin kiinteistölle 853-479-1-247 24.4.2020. Tuolloin vedessä näkyi satunnaisia kuplia ja yksi voimakkaampi ryöpsähdys noin 5 m2:n alueella rantavedessä. Vesi oli sameaa, mutta ei haissut. Ulapalle päin katsottaessa rannan oikealla reunalla oli kaislojen seassa pieni määrä rusehtavaa sakkaa. Ympäristötarkastaja otti yhteyttä vesiosuuskunnan toimitusjohtajaan 4.5.2020. Vesiosuuskunta on ympäristönsuojelun tietojen mukaan saanut paineviemäriputken korjauksen valmiiksi 7.5.2020.

Ympäristötarkastaja on ollut yhteydessä Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ja kohteessa on suoritettu yhteistarkastus 9.6.2021. Kiinteistönomistaja oli tehnyt ELY-keskukseen ilmoituksen, jonka mukaan viemäriputki saattaisi vuotaa taas. Kohteesta otettiin vesinäytteet 25.5.2021 ja otettujen näytteiden mukaan veden laatu ei ylittänyt rannikkovesien uimaveden laadun valvonnan toimenpiderajoja.

Ympäristönsuojelun näkemys on, että mikäli putken sijainti meressä sallitaan, tulee putken tiiveys varmistaa ja huolehtia siitä, että putki on asennettu siten, ettei se liiku. Putki on pidettävä tarkoitustaan vastaavassa kunnossa ja sen sijainti tulee olla tiedossa sekä asianmukaisesti merkitty. Putki voi aiheuttaa rikkoutuessaan haittaa vähintään paikallisesti.

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta antaa edellä olevan lausunnon.

Samalla päätetään, että pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausEtelä-Suomen aluehallintovirasto