Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958)112.04.2024 

2114-2024 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys toimijalle Kebab Box Tmi koskien elintarvikkeiden valmistusprosessien lämpötilahallintaa ja käsihygieniaa elintarvikehuoneistossa Slemani Kebab House osoitteessa Eerikinkatu 16, 20100 Turku

Toimija

Kebab Box Tmi, y-tunnus 2350832-5

Humalistonkatu 7 A

20100 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Slemani Kebab House

Eerikinkatu 16

20100 Turku

Päätöksen kohteet

Elintarvikkeiden jäähdytyksen lämpötilojen hallinta ja käsienpesupisteen toiminta

Asian selostus

Kebab Box Tmin elintarvikehuoneistossa Slemani Kebab House osoitteessa Eerikinkatu 16, 20100 Turku on tehty tarkastukset 23.1.2024 ja 29.2.2024.

Tarkastuksella 23.1.2024 todettiin, että elintarvikehuoneistossa oli useita täyspakaste-elintarvikkeita sulamassa huoneenlämmössä.

Ravintolan kylmiössä oli säilytyksessä suurissa padoissa itse valmistettuja ruokia. Näiden ruokien jäähdytyksestä ei ollut seurantaa. Tarkastuksella tehtyjen havaintojen perusteella ravintolan aukeamisaikaan valmistetut ruuat siirretään jääkaappiin jossain vaiheessa iltapäivällä, useita tunteja huoneenlämmössä säilytyksessä olon ajan.

Tarkastuksella myös todettiin, että keittiön käsienpesupisteen vettä ei ollut kytketty päälle. Toimijan mukaan kädet pestään henkilökunnan käymälässä.

Havaitut epäkohdat kehotettiin korjaamaan. Molempien epäkohtien kehotuksien määräajaksi asetettiin 25.2.2024.

Määräajan uusintatarkastuksella 29.2.2024 todettiin, ettei epäkohtia ollut korjattu kehotuksesta huolimatta. Tarkastuksella todettiin, että elintarvikkeita sulatettiin edelleen huoneenlämmössä. Kylmiössä oli suuri patoja itse valmistettuja ruokia, joiden jäähdytyksestä ei ollut kirjanpitoa ja näiden lisäksi keittiön käsienpesupisteen vettä ei ollut kytketty. Toimija ei ollut itse paikalla tarkastuksella, vaan paikalla ollut työntekijä ohjasi pesemään kädet tiskauspisteelle. Tiskauspisteen vieressä pilkottiin tuoreita vihanneksia, joiden päälle roiskui tiskialtaasta likaista vettä. Työntekijä sanoi, että kädet voi myös pestä henkilökunnan käymälässä. Sulatuksessa olevien elintarvikkeiden osalta työntekijä väitti niiden olleen huoneenlämmössä 15 minuuttia, elintarvikkeiden lämpötila mitattiin ja se oli -1,5 °C Jäähdytettävien ruokien osalta ei työntekijä osannut kertoa mitään. Tarkastuksen aikana työntekijä soitti pyynnöstä toimijalle. Toimija sanoi ettei ole ehtinyt tehdä vaadittuja toimenpiteitä.

Tarkastuksissa havaitut puutteet Kebab Box Tmi:n Slemani Kebab House elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin Slemani Kebab House elintarvikehuoneistossa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimija Kebab Box Tmi:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksiannosta:

  1. Jäädytettyjen elintarvikkeiden sulatus tulee tehdä hallitusti kylmälaitteessa.
  2. Itse valmistettavista jäähdytettävistä ruuista tulee tehdä säännöllistä lämpötilavalvontaa ja tulokset tulee kirjata säännöllisesti. Havaittaessa poikkeamia valvonnassa, tulee toimijan ryhtyä viipymättä korjaaviin toimiin.
  3. Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.
  4. Keittiön käsienpesupiste tulee korjata viipymättä. Käsienpesupisteessä tulee olla saatavilla lämmöltään käsienpesuun sopivaa vettä.
  5. Käsienpesupisteellä tulee olla käytettävissä nestemäistä saippuaa ja käsipaperia.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole kehotuksesta huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

​Elintarvikkeiden sulattaminen on tehtävä siten, että patogeenisten mikro-organismien kasvun tai toksiinien muodostumisen riski elintarvikkeissa on mahdollisimman pieni. Sulatuksen aikana elintarvikkeiden on oltava sellaisessa

lämpötilassa, josta ei aiheudu terveysriskiä. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 liite II, luku IX.)

​Kylmässä säilytettäväksi tarkoitetun elintarvikkeen jäähdytys on aloitettava välittömästi valmistuksen jälkeen ja elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa.

​Lihasta valmistetuille ja muille helposti pilaantuville ruuille, joille ei ole muuta määritetty, säilytyslämpötilavaatimus on +6 °C.

​Toimijan on noudatettava lain mukaisia elintarvikkeiden säilytys-, tarjolla olon ja jäähdytyslämpötilavaatimuksia. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 23 §)

Ruokaviraston näkemys on, että valmistustiloissa kuumana säilytettyä ruokaa, saa jäähdyttää ja myydä seuraavana päivänä jäähdytettynä tai uudelleen kuumennettuna, jos elintarvikkeen lämpötila on säilytyksen ajan pysynyt vähintään 60 °C:n lämpötilassa. Tuotteen jäähdytys tulee tapahtua asetuksen 318/2021 23 §:n 1 momentin 10 kohdan mukaisesti. Jäähdytettyä elintarviketta saa myydä vain kaksi päivää, ellei elintarvikealan toimija osoita esimerkiksi säilyvyystutkimuksilla, että elintarvike säilyy pidempään. Jäähdytetyn elintarvikkeen aistinvaraisen laadun tulee olla moitteeton. Jäähdytyksen onnistumisesta tulee pitää tehdä seurantaa, jossa jäähdytyksen aloituksen ajankohta ja lopetuksen ajankohdat, sekä näiden hetkien lämpötilat kirjataan ylös.

Yli neljä tuntia +6 °C:een kestänyt jäähdytys katsotaan epäonnistuneeksi, ellei toimija pysty osoittamaan, ettei elintarviketurvallisuus vaarannu. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 23 §)

Toiminnassa mahdollisesti esiintyvän lämpötilapoikkeaman on oltava lyhytaikainen ja korkeintaan 3 °C lainsäädännön asettamasta lämpötilavaatimuksesta.

Jos lämpötila poikkeaa enemmän kuin 3 °C lainsäädännössä vaaditusta tai poikkeama ei ole lyhytaikainen, toimijalla on velvollisuus aina ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin, joihin kuuluu lämpötilojen saattaminen vaatimustenmukaiseksi ja elintarvikkeiden käyttöön liittyvien toimenpiteiden harkitseminen. (Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1)

Elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. Tällainen on myös jäähdytyksestä tehty kirjanpito.

Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 22 §)

​Ensisijainen vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta on elintarvikealan toimijalla. Toimijalla on vastuu elintarvikkeiden lämpötilan valvontaa koskevien vaatimusten noudattamisesta. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 1 art., 4 art.)

​Saman asetuksen liitteen II luvun I mukaan elintarvikehuoneistoissa on oltava asianmukaiset kapasiteetiltaan riittävät lämpötilavalvotut varastointiolosuhteet elintarvikkeiden pitämiseksi sopivassa lämpötilassa, ja huoneistot on suunniteltu siten, että lämpötilaa voidaan valvoa ja että se voidaan tarvittaessa kirjata muistiin.

​Tässä luvussa vaaditaan myös, että tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokseva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elintarvikkeiden pesutilat on tarvittaessa erotettava käsienpesutiloista.

​Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

​Lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 297/2021 6§)

​Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikelain 55 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Kuuleminen

Hallintolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalla on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija ei antanut vastinetta asiaan.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki 297/2021 6§, 15§, 55 §, 68§, 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021 22 §, 23 §

Hallintolaki 434/2003 34 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004

Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta, Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Tarkastuspöytäkirja 23.1.2024

Tarkastuspöytäkirja 29.2.2024

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Laura Liljenbäck puh. 044​ 907 4925, laura.liljenback@turku.fi tai vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen puh. 040​ 558 3446, jari.jokinen@turku.fi

​Allekirjoitukset

​​

Jari Jokinen

vs. johtava terveystarkastaja

Jakelu

aoKebab Box Tmi
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta