Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö1610.04.2024 

2164-2024 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Destia Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa ja paalutusta (Köydenpunojankatu 12)

Ilmoittaja

Destia Oy

Puutarhakatu 53

20100 Turku

Ilmoitus

Destia Oy on 13.3.2024 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta, joka koskee louhintaa ja paalutusta osoitteessa Köydenpunojakatu 12.

Työajat

Työtä tehdään 10.4.2024 – 1.3.2025 välisenä aikana. Porapaalutusta tehdään arvion mukaan toukokuussa 2024 kahden viikon ajan maanantaista perjantaihin klo 7.00–18.00. Louhintatyöt (kallionporaus, räjäytykset, lohkareiden rikotus ja lastaus) alkavat Juhannuskukkulan vesitornin tyhjennyksen jälkeen tonttilouhinnoilla arvion mukaan viikolla 17 (22.4.2024 alkaen) ja jatkuvat yhtäjaksoisesti 1.3.2025 asti. Kaikkia louhinnan työvaiheita tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00–18.00 ja lauantaisin klo 8.00–16.00. Lisäksi louhintaan liittyvää kallionporausta ja louheen lastausta tehdään maanantaista perjantaihin klo 18.00–20.00. Töitä ei tehdä sunnuntaisin.

Toiminnanharjoittaja perustelee pidennettyä työaikaa (arkisin klo 18.00–20.00) ja lauantaityötä (klo 8.00–16.00) työn kokonaiskestoa lyhentävällä vaikutuksella. Päivän aikana pystytään tekemään useampi räjäytys ja materiaalin poiskuljetus on tehokkaampaa. Myös Logomon tapahtumapäivien aiheuttamia työkatkoja korvataan lauantaitöillä. Tiedot Logomon tapahtumapäivistä tarkentuvat urakan aikana.

Ilmoituksen mukainen työ

Työssä käytetään yhtä porapaalukonetta ja 1–3 kallioporavaunua louhintatyövaiheen mukaan.

Louhintaa tehdään tasaisesti koko ilmoituksen liitteenä olevalla urakka-alueella pois lukien yksi ennestään louhittu kerrostalotontti, joka on merkitty karttaliitteeseen. Louhittavan kiviaineksen kokonaismäärä on tilaajan arvioin mukaan noin 60​ 000 m3ktr. Louhintojen pääsuunta on Junakadulta Köydenpunojankaarelle päin. Louhinta alkaa Junakadun ja Köydenpunojankadun risteyksen irtilouhinnalla, mikä on porapaalutusta valmisteleva työvaihe. Työ jatkuu tonttilouhinnoilla Köydenpunojankaaren suuntaan. Köydenpunojankadun kunnallistekniikan edellyttämät louhinnat käynnistyvät, kun Junakadun kiertotie on käytössä. Köydenpunojankatu on suljettu arvion mukaan kesä-heinäkuun vaihteessa.

Louhintojen aikana tehdään kolmesta viiteen räjäytystä työpäivän aikana. Seuraavan päivän räjäytysten määrään vaikuttaa louheen ajon ja kentän porauksen edistyminen edellisen iltapäivän ja illan aikana seuraavaa työvuoroa varten. Louhe kuljetetaan alueelta pois reittiä Virusmäenramppi – Tampereen valtatie – VT9. Irrotetun kiviaineksen määrän mukaisesti alueelta ajetaan neljästä viiteen kuormaa louhetta tunnissa.

Porapaalutusta tehdään Junakadun ja Köydenpunojankadun risteyksen kohdalla Köydenpunojankadulla osana työaikaisen settiseinän rakentamista.

Louhinnan aiheuttama meluhaitta on suurin porausreiän aloitusvaiheessa. Melu vaimenee jokaisen panostusreiän kohdalla porauksen edetessä.

Louhittavan alue sijaitsee lähellä asutusta ja tapahtumakeskus Logomoa. Lähimmät asuinrakennukset sijoittuvat louhinta-alueen itä- ja eteläpuolella alle 100 metrin etäisyydelle Veturikadun ja ratapihan suunnassa. Lisäksi pohjoiskoillisessa Köydenpunojankadun vastakkaisella puolelta alkavan Katavistonkadun asuinrakennusten suuntaan kohdistuu meluhaittaa. Myös louhinta-alueen länsipuolella on asuinrakennuksia. Juhannuskukkula toimii luontaisena meluesteenä pohjoisen suuntaan.

Pölyämistä torjutaan kastelemalla ja porasoijakasojen poistolla ennen räjäytystä.

Tiedottaminen

Meluhaittaa aiheuttavan työn tekemisestä tiedotetaan talokohtaisesti.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta on kuulutettu Turun kaupungin internetsivuilla 21.3.- 2.4.2024. Määräaikaan mennessä ei tullut ilmoitusta koskevia muistutuksia.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Toiminta-ajat

-​​ Päätös koskee ilmoituksen mukaista louhintaa, paalutusta ja muita erityisen häiritsevää melua aiheuttavia työvaiheita, joita tehdään aikavälillä 10.4.2024 – 1.3.2025.

-​ ​ Porapaalutusta saa tehdä arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00–18.00.

​-​ ​ Louhintaan liittyvää kallionporausta saa tehdä seuraavasti (talvikaudella tarkoitetaan ajanjaksoja 10.4.2024 – 30.4.2024 ja 1.10.2024 – 1.3.2025 sekä kesäkaudella jaksoa 2.5.- 30.9.2024):

-​​ Räjäytyksiä saa tehdä arkisin maanantaista perjantaihin klo 8.00–18.00 sekä tarvittaessa talvikauden aikana yhteensä enintään kymmenenä (10) lauantaipäivänä klo 9.00–16.00. Kesäkaudella räjäytyksiä ei saa tehdä lauantaisin

-​ ​ Lohkareiden rikotusta iskuvasaralla saa tehdä arkisin maanantaista perjantaihin klo 9.00–16.00. Iskuvasaraa ei saa käyttää lauantaisin.

-​ ​ Louheen lastausta ja kuljetusta saa tehdä maanantaista perjantaihin klo 7.00–18.00 ja tarvittaessa klo 18.00–20.00. Louheen lastausta saa tehdä talvikaudella enintään kymmenenä (10) lauantaipäivänä.

-​ ​ Mitään meluhaittaa aiheuttavaa työtä ei saa tehdä sunnuntaisin tai arkipäiviin osuvina pyhäpäivinä eikä juhannus-, joulu- tai uudenvuoden aattopäivinä.

-​ ​ Mikäli mahdollisten valitusten perusteella ilmenee, että lähialueen asukkaat tai muissa tiloissa työskentelevät kokevat meluhaitan erittäin häiritsevänä tai mittaukset osoittavat melutasojen olevan huomattavan korkeita, ympäristönsuojelu voi välittömästi rajoittaa meluavien töiden työaikaa ilman erillistä päätöstä, ellei meluhaittaa muilla keinoin pystytä riittävästi vähentämään. Erityisesti talvikaudella klo 18.00–20.00 tehtävät louhintaan liittyvät meluavat työt ja lauantaityöt voidaan myöhemmin kieltää, mikäli asukkaat kokevat niistä aiheutuvan merkittävää meluhaittaa. Ympäristönsuojelu voi myös määrätä työpäivän aikana pidettävistä tauoista ympäristön melualtistuksen vähentämiseksi.

Yleiset määräykset

-​​ Käytettävä työkalusto ja –menetelmät on valittava siten, että aiheutuvat melu- ja pölypäästöt jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Mikään toiminta ei saa aiheuttaa sellaista ympäristöön leviävää häiritsevää pölyämistä, josta on haittaa lähialueelle.

-​ ​ Louhinnassa on mahdollisuuksien mukaan käytettävä hydraulisesti vaimennettua ja imurilla varustettua porausvaunua.

-​ ​​ Kallion porauksen, kiviaineksen siirtelyn, varastoinnin, lastauksen, kuljetuksen ja työkoneiden liikkumisen työmaa-alueella aiheuttamaa pölyämistä on tarvittaessa torjuttava riittävän tehokkaalla kastelulla koko alueella. Kuivina kausina kastelun tulee olla käytössä koko ajan.

-​ ​​ Louheen kuljetuksen aikana on huolehdittava työmaateiden tehokkaasta pölyntorjunnasta esimerkiksi kastelemalla. Tarvittaessa työmaalta poistuvan kuorma-auton renkaat on huuhdeltava estämään pölyn leviämistä työmaan ulkopuoliseen katuverkostoon.

-​ ​​ Mikäli sääolosuhteiden, kuten poikkeuksellisen kovan tuulen ja kuivan ilman takia, pölyn leviämistä ympäröivien häiriintyvien kohteiden suuntaan ei pystytä käytettävissä olevin torjuntakeinoin riittävästi estämään, tulee toiminta keskeyttää, kunnes olosuhteet paranevat.

-​ ​ Mikäli toiminnasta aiheutuu haitallista pölylaskeumaa lähiympäristöön tai maa-ainesta kulkeutuu ajoneuvojen renkaissa työmaa-alueen ulkopuolelle, toiminnanharjoittajan tulee huolehtia alueen puhdistamisesta.

-​ ​​ Louhinnasta aiheutuvan melun leviämistä lähimmän asutuksen suuntaan on mahdollisuuksien estettävä hyödyntämällä louhintarintausta ja kiviaineksen varastokasoja.

-​ ​​ Toiminnasta aiheutuva melu ei missään vaiheessa saa aiheuttaa lähiympäristön asukkaille tai alueella liikkuville terveydellisin perustein annettujen äänitason raja-arvojen ylittymistä tai sen merkittävää uhkaa.

Meluseuranta

​-​ ​ Toiminnanharjoittajan tulee tarvittaessa tarkkailla työstä aiheutuvaa melua lähimpien häiriintyvien asuinrakennusten kohdalla.

-​ ​ Tarvittaessa ulkopuolisen asiantuntijan tulee tehdä melumittauksia ja tuloksia on verrattava terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin. Toiminnanharjoittajan tulee välittömästi ryhtyä tulosten edellyttämiin toimenpiteisiin.

-​ ​​ Melumittaustulokset on toimitettava kaupungin ympäristönsuojeluun.

Tiedotus

-​ ​​ Meluavan työn suorittamisesta on etukäteen kirjallisesti tiedotettava työmaan vaikutuspiirissä oleviin asuinrakennuksiin ja toimitiloihin. Pohjoisessa jakelun on ulotuttava Katavistonkadun ja Pohjolankadun työmaan vaikutusalueella oleviin asuinrakennuksiin ja idässä ja Niklaksenkadun, Veturimiehenkadun ja Paratiisitien asuintaloihin. Etelässä jakelualueen tulee ulottua työmaan ja rautatien välissä oleviin asuinrakennuksiin ja toimitiloihin. Lisäksi tiedote on jaettava riittävän pitkälle Köydenpunojankadun varrella oleviin taloihin molempiin suuntiin työmaasta katsoen.

​Mikäli työn alettua haittailmoituksia tulee odotettua kauempaa, on tiedote viipymättä jaettava laajemmalle alueelle.

-​ ​ Tiedotteesta on ilmettävä työn kokonaiskesto, päivittäiset työajat sekä toiminnasta vastaavan tai vastaavien henkilöiden yhteystiedot. Yhteystahon on oltava tavoitettavissa annettujen tietojen avulla aina, kun työmaalla on toimintaa.

-​ ​​ Pyydettäessä toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa lähiympäristön kohteisiin ja asukkaille täsmälliset päivittäiset räjäytysajankohdat tai muulla sovittavalla tavalla tiedottaa ennen kutakin räjäytystä.

-​ ​​ Talvikaudella tehtyjen lauantai- ja iltatöiden määrä (klo 18.00–20.00) on raportoitava kaupungin ympäristönsuojeluun (ymparistonsuojelu@turku.fi) viimeistään 1.3.2025 mennessä. Pyydettäessä ajankohdat on ilmoitettava valvovalle viranomaiselle reaaliajassa.

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi. Toiminnalle on tarpeellista antaa määräyksiä lähiasuntoihin ja toimitiloihin mahdollisesti koituvien terveys- ja viihtyvyyshaittojen vähentämiseksi.

Louhinnasta aiheutuvan melu- ja pölyhaitan takia on työaikaa enemmän rajoitettu kesäaikana, jolloin oleskellaan enemmän ulkona ja pidetään ikkunoita auki.

Pölyn aiheuttamien viihtyvyys- ja terveyshaittojen estäminen saattaa edellyttää etenkin kuivina ja tuulisina kausina tehokasta pölyntorjuntaa, kuten kastelua.

Asuntojen tai toimitilojen edustalla tehtävät melumittaukset ovat tarpeellisia, mikäli työmaan aiheuttamista meluhaitoista valitetaan tai on muuten syytä olettaa melutasojen olevan huomattavan korkeita. Määräys tulosten vertaamisesta terveydellisin perustein annettuihin melutason raja-arvoihin ja toimenpiteisiin ryhtymisestä on annettu terveydellisten haittojen estämiseksi.

Melun häiritseviksi kokevien henkilöiden on tärkeää tietää, milloin meluavaa työtä tehdään. Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedotteen yhteystiedot mahdollistavat välittömän palautteen antamisen toiminnanharjoittajalle.

Määräys räjäytysaikojen ilmoittamisesta etukäteen työn vaikutuspiirissä asuville heidän niin halutessaan mahdollistaa esim. paukkuherkkien lemmikkieläinten omistajien varautumisen räjäytysääneen. Tiedotus voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

aoDestia Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX