Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta7711.04.20244

3449-2023 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös purkamislupa-asiaa koskevaan valitukseen, Satava (2023-26)

Tiivistelmä:

Turun rakennus- ja lupalautakunta on 31.8.2023 tehnyt päätöksen § 212, jolla se on myöntänyt luvan saunarakennuksen purkamiseen ja hylännyt lupahakemuksen koskien asuinrakennuksen purkamista. Asuinrakennuksen purkamisen on katsottu haittaavan kaavoitusta, koska kyseinen asuinrakennus on merkitty Satava-Kakskerran osayleiskaavaan suojeltavaksi kohteeksi. Kiinteistön omistajat ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on hylännyt valituksen.

Rlupalk § 77

Rakennusvalvonta, juristiharjoittelija Roosa Repo ja ympäristöjuristi Nina Mattila 20.3.2024:

Kuvaus asiasta

Kiinteistön omistajat ovat hakeneet purkamislupaa kiinteistölle 853-420-1-96 (osoite Höyttistenrannantie 4) vanhan saunarakennuksen ja vanhan asuinrakennuksen purkamiseksi. Rakennus- ja lupalautakunta on 31.8.2023 § 212 myöntänyt purkamisluvan saunarakennukselle. Lautakunta on hylännyt lupahakemuksen asuinrakennuksen purkamisen osalta. Asuinrakennuksen purkamiselle ei ole myönnetty purkamislupaa, koska rakennuksen purkaminen haittaisi kaavoituksen toteuttamista. Kiinteistön omistajat ovat valittaneet rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatineet lautakunnan päätöksen kumoamista sekä luvan myöntämistä tai hakemuksen palauttamista uudelleen käsiteltäväksi. Omistajat vaativat katselmuksen järjestämistä kiinteistöllä rakennuksen kunnon ja rakennuskokonaisuuden selvittämiseksi.

Hallinto-oikeuden päätös

Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen ja vaatimuksen katselmuksen järjestämisestä. Alueella ei ole asemakaavaa, eikä kaupungin maankäytön ohjaustarve edellytä asemakaavan laatimista alueelle. Turun kaupunginvaltuusto on lokakuussa 2020 hyväksynyt Satava-Kakskerran oikeusvaikutteisen osayleiskaavan, joka on tullut voimaan valituksenalaisen päätöksen jälkeen joulukuussa 2023. Rakennus on osayleiskaavan merkitty suojeltavaksi kohteeksi (sr 23), jota koskevan kaavamääräyksen mukaan kysymyksessä on arvokas rakennus tai rakennetun ympäristön kokonaisuus, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Maakuntakaavassa asuinrakennus kuuluu suojeltavaan rakennetun ympäristön kokonaisuuteen Höyttisten kylämiljöö (SR 853042), joka on Kakskerran vanhin säilynyt kyläyhteisö. Museokeskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus eivät ole puoltaneet purkamislupahakemusta.

Hallinto-oikeus toteaa, että valituksenalaisen päätöksen aikaan lainvoimaa vailla olleessa osayleiskaavassa asuinrakennus on osoitettu suojeltavaksi arvokkaaksi rakennukseksi tai rakennetun ympäristön kokonaisuudeksi, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Maanomistajien eriarvoinen kohtelu ja suojelun kohtuuttomuus maanomistajalle on arvioitu yleiskaavaa laadittaessa.

Hallinto-oikeuden mukaan lautakunta on voinut näissä olosuhteissa katsoa, että asuinrakennuksen purkaminen haittaa kaavoituksen toteuttamista.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 13.3.2024

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.​

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli valvontajohtajan sijaisena vs. ympäristöterveyspäällikkö Päivi Nurmi.​