Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta6627.03.20248

1479-2024 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / Varkkavuorenkatu 30 (2024-10)

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 66

Kiinteistötunnus: 853-73-70-6

Osoite: Varkkavuorenkatu 30

Omistajat: Asunto-Oy Varkkakulma​

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, rakennusvalvonta, juristiharjoittelija Roosa Repo ja valvontajuristi Esa Mettälä, 21.3.3024:

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Yllä mainitulle kiinteistölle on haettu rakennuslupaa, lupatunnus 2022-1734. Lupaa ei ole vielä myönnetty. Haetun luvan mukaiset rakennustoimenpiteet ovat:

- ilmanvaihtosaneeraus

- ilmanvaihto muutetaan rakennuksissa koneelliseksi tulo- ja poistoilmanvaihtokoneiksi

- lisätään tulo- ja poistoilmakanavia

- vanhat hissikonehuoneet muutetaan ilmanvaihtokonehuoneiksi

- vanhat roskakuilut muutetaan kuiluiksi

PRT 102229029L, 102229030M ja 102229031N

Rakennusvalvontaviranomainen on havainnut 20.2.2024., että kiinteistöllä 853-73-70-6 on suoritettu rakennuslupaa edellyttäviä ilmanvaihtoon liittyviä rakennustöitä ilman asianmukaista rakennuslupaa.

Kyseisille toimenpiteille on haettu edellä mainittua rakennuslupaa, mutta lupaa ei ole vielä myönnetty.

Rakennuksiin A, B ja C on rakennettu iv-konehuoneet katoille, ja rakennuksiin A ja B on asennettu ilmanvaihdon kokoojalaatikoita.

Tarkastusinsinööri on 20.2.2024 antamallaan kirjallisella määräyksellä määrännyt rakennustyöt keskeytettäviksi kohteessa, kunnes kiinteistöllä suoritettaville ja jo tehdyille toimenpiteille on myönnetty rakennuslupa. Töitä saa jatkaa vasta, kun rakennuslupa on lainvoimainen ja luvan aloittamisen edellytykset on täytetty.

Kiinteistöllä saa kuitenkin suorittaa sovitut välttämättömät suojaustoimenpiteet.

Kiinteistöllä on suoritettu tarkastuskäynti rakennusvalvontaviranomaisen toimesta.

Keskeytysmääräys on annettu tiedoksi suullisesti asunto-osakeyhtiön isännöitsijälle tarkastuskäynnin yhteydessä.

Keskeytysmääräys on annettu tiedoksi ilmanvaihtotöitä suorittaneen yrityksen edustajalle puhelimitse tarkastuskäynnin jälkeen.

Keskeytysmääräys on annettu tiedoksi kiinteistön omistajalle kirjallisesti ja samalla omistajalle on annettu mahdollisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta. Vastine tulee toimittaa rakennusvalvontaan 28.2.2024 klo 12.00 mennessä.

Vastinetta ei ole toimitettu määräaikaan mennessä ja lisäksi asunto-osakeyhtiön isännöitsijä on puhelimitse ilmoittanut, että yhtiö ei tule vastinetta antamaan.

Päätöksen perustelut

MRL 125 §:n mukaan rakennuslupa tarvitaan sellaiseen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, sekä rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen. Rakennuksen korjaus- ja muutostyötä varten tarvitaan rakennuslupa, jos työllä ilmeisesti voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin.

Kiinteistöllä 73-70-6 suoritetut ilmanvaihtoon liittyvät toimenpiteet ovat MRL 125 §:n tarkoittamia toimenpiteitä, joilta edellytetään rakennuslupaa.

MRL 150 §:n mukaan rakennusvalvontaviranomainen voi katselmusten lisäksi määrätä tehtäväksi myös muita tarkastuksia, jos se on tarpeen lupamääräysten, suunnitelmien tai rakentamista koskevien säännösten ja määräysten noudattamisen valvomiseksi. Rakennusvalvontaviranomainen määrää tarkastuksista rakentamista koskevassa luvassa, aloituskokouksessa tai erityisestä syystä rakennustyön aikana. Jos tarkastus antaa aihetta huomautuksiin, viranhaltijan on kirjallisesti määrättävä tarvittavista toimenpiteistä ja määräajasta epäkohdan tai virheen poistamiseksi tai korjaamiseksi.

MRL 180 §:n mukaan, jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

MRL 145 §:n mukaan luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään kunnan hyväksymässä taksassa. Maksu voidaan määrätä perittäväksi jo ennalta.

Jos toimenpide jää kokonaan tai osittain suorittamatta, maksu on hakemuksesta perusteettomilta osin palautettava.

Jos tarkastus- tai valvontatehtävät johtuvat luvattomasta tai luvan vastaisesta rakentamisesta taikka siitä, että luvanhakija tai toimintaan velvollinen on laiminlyönyt hänelle kuuluvan tehtävän, maksu voidaan periä korotettuna ottaen huomioon suoritetuista toimista kunnalle aiheutuneet kulut.

Rakennuskohteessa on tehty ilman asianmukaista lupaa ilmanvaihtoon liittyviä rakennustöitä, jotka luokitellaan rakennuslupaa edellyttäviksi toimenpiteiksi.

Rakennusluvan käsittelyn yhteydessä hakijaa on toistuvasti pyydetty ratkaisemaan suunnitelmissa oleva paloturvallisuuteen liittyvä puute, jotta rakennuslupa voidaan myöntää. Asiaa ei ole korjattu, mutta sen sijaan rakennustöihin on ryhdytty ilman viranomaisen myöntämää rakennuslupaa. Viranomaisen tiedossa ei ole, miten paloturvallisuuteen liittyvä puute on korjattu vai onko rakennustyö toteutettu määräysten vastaisesti.

Aloitetuilla rakennustöillä ei myöskään ole viranomaisen hyväksymää erityisalojen työnjohtajaa. Työnjohtaja on hakijan puolelta nimetty, mutta häntä ei ole hyväksytty, koska ennen hyväksyttävien erityissuunnitelmien toimittamista ei ole mahdollista arvioida hankkeen vaativuusluokkaa eikä näin ollen voida arvioida työnjohtajan kelpoisuutta tehtävään.

Rakennustyön jatkaminen ei ole tarkoituksenmukaista ennen kuin vireillä oleva rakennuslupa on myönnetty ja luvan mukaiset tarvittavat erityissuunnitelmat on laadittu ja toimitettu viranomaiselle tai riittävä asiantuntijan laatima selvitys siitä, että esitetty ratkaisu täyttää olennaiset tekniset vaatimukset paloturvallisuuden ja terveellisyyden osalta (ilmanvaihdon toimivuus).

Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö viranhaltijan antama keskeytysmääräys voimassa. Rakennusvalvontaviranomaisen on myös ratkaistava, ilmoitetaanko asia poliisille syytteen nostamista varten.

Oheismateriaali 1​Keskeytysmääräys 22.2.2024

Kaupunkikuva-arkkitehti Nea Tuominen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedoksi ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen saakka, kunnes vireillä olevassa lupa-asiassa 2022-1734 on tehty päätös ja myönnettävä lupa on saanut lainvoiman tai asiassa haetaan ja myönnetään ennalta-aloitus oikeus, ja myönnetyn lupapäätöksen mukaiset vaadittavat erityissuunnitelmat on toimitettu lupaehtojen mukaisesti rakennusvalvontaviranomaiselle sekä hankkeelle on hyväksytty erityisalojen työnjohtaja.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että luvattomasta rakentamisesta ei ilmoiteta poliisille, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä.

Lisäksi lautakunta päättää, että rakennusten omistajalta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 21 §, 122 a-e §, 125 §, 134 a §, 145 §, 149 §, 149 c §, 150 §, 180 § ja 186 §

Turun kaupungin rakennusvalvontataksa

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian pöydälle panosta.

Ekrothin Karlssonin kannattamana tekemän pöydällepanoehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Saarinen ja Autio.

Asia käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Artesola, Rintala, Wulff, Sipilä, Girs, Vainio-Kivinen, Wallinkoski ja Lumme.

Aholainen oli poissa kokouksesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 8-4, yksi poissa.

Jakelu

aoAsunto-oy Varkkakulma