Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta5212.03.20244

1192-2022 (11 03 01)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös; DBTL-festivaalin meluilmoitus

Tiivistelmä:

Vaasan hallinto-oikeus hyväksyi vuoden 2022 DBTL-festivaalin meluilmoituksesta tehdyn valituksen osittain. Rakennus- ja lupalautakunta sekä festivaalin toimija hakivat valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Lautakunnan valituslupahakemus jätettiin tutkimatta ja toimijan valituslupahakemus hylättiin.

Rlupalk § 52

Ympäristölakimies Nina Mattila 28.2.2024:

Rakennus- ja lupalautakunta hyväksyi United Festivals Oy:n Tuomiokirkkotorin ja Brahenpuiston alueilla 28.–30.7.2022 järjestettävää Down By The Laituri 2022 -musiikkifestivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen melua ja tärinää aiheuttavaa tilapäistä toimintaa koskevan ilmoituksen. Päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti tullut noudattaa muutoksenhausta huolimatta. Piispankadulla ja Agricolankadulla asuvat yksityishenkilöt valittivat Vaasan hallinto-oikeuteen ja vaativat DBTL-festivaalin meluilmoitukseen annetun päätöksen muuttamista ja oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Vaasan hallinto-oikeus hyväksyi valituksen osittain. Hallinto-oikeuden mukaan meluilmoituksesta annetussa päätöksessä ei ollut annettu riittäviä määräyksiä ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Hallinto-oikeus hylkäsi muutoksenhakijoiden oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan vaatimuksen.

Rakennus- ja lupalautakunta haki hallinto-oikeuden päätökseen Korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa. Myös festivaalin toimija United Festivals Oy haki valituslupaa. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt toimijan valituslupahakemuksen ja jättänyt rakennus- ja lupalautakunnan valituksen tutkimatta. Asiaa ratkaistaessa on toimitettu äänestys. Yksi tuomareista olisi tutkinut lautakunnan valituslupahakemuksen.

Ympäristönsuojelulain 191 §:n 2 momentin mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisella on lisäksi oikeus valittaa yleisen ympäristönsuojeluedun valvomiseksi tai muusta perustellusta syystä sellaisesta päätöksestä, jolla Vaasan hallinto-oikeus on muuttanut sen tekemää päätöstä tai kumonnut päätöksen. Lautakunta on hakenut valituslupaa ja valittanut hallinto-oikeuden päätöksestä, sillä perusteella, että lautakunnan päätöksessä määrätyt aikarajat olivat riittävät, ja tapahtumanjärjestäjiä tulee kohdella määräyksiä annettaessa yhdenvertaisesti. Tällainen valitusperuste ei ole KHO:n mukaan yleisen ympäristönsuojeluedun valvomisen edellyttämä eikä ole ympäristönsuojelulain 191 §:n 2 momentissa tarkoitettu muu perusteltu syy. Valitus on näin ollen jätetty tutkimatta. Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 111 §:n 1 momentin mukaan valituslupa on myönnettävä, jos:1) lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeätä saattaa asia korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi; 2) asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi on erityistä aihetta asiassa tapahtuneen ilmeisen virheen vuoksi; tai 3) valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy. KHO:n mukaan sen perusteella, mitä United Festivals Oy on esittänyt ja mitä asiakirjoista muutoin ilmenee, asian saattamiseen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi ei ole valitusluvan myöntämisen perustetta.

Oheismateriaali 1​Vaasan hallinto-oikeuden päätös 21.12.2023​

Oheismateriaali 2​Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 26.02.2024

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta merkitsee korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.